Δύσκολες ώρες που θυμίζουν το καλοκαίρι του 2015, για τη χώρα και για τα κυβερνητικά στελέχη, που δεν έχει καταφέρει ακόμη, κι ενδεχομένως ούτε προβλέπεται, μία “καθαρή λύση” στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Ίσως λόγω αμηχανίας, ίσως λόγο φόβου, η ελληνική πλευρά επέλεξε τώρα να δημιουργήσει κλίμα ρήξης με τους δανειστές, κίνηση που θυμίζει πολύ το καλοκαίρι του 2015 -όταν η χώρα έφτασε μία ανάσα από τη χρεοκοπία. Και την ίδια ώρα ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης προτείνει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.
Παράλληλα, τα 20λεπτα τηλεφωνήματα του Τσίπρα, σε Ντόναλντ Τουσκ, Ανγκελα Μέρκελε και Εμανουέλ Μακρόν δεν εξασφάλισαν κανένα ελπιδοφόρο μήνυμα, και έτσι χάνεται η όποια αισιοδοξία ότι η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί.
«Μετά και τη χθεσινή επίθεση Σόιμπλε στο ΔΝΤ, είναι απίθανο να βρεθεί λύση σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών χωρίς “άνωθεν” παρέμβαση» αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.
Ανάλογη θέση έχουν πάρει δημοσίως και άλλα κυβερνητικά στελέχη, όπως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης που μιλώντας στο 5ο Ελληνικό Φόρουμ για τις Εξαγωγές προειδοποίησε ότι «η ελάφρυνση του χρέους δεν μπορεί χωρίς συνέπειες να μετατίθεται διαρκώς στο μέλλον», αφήνοντας την απειλή να αιωρείται.
Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης είχε αφήσει να εννοηθεί ότι πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο ρήξης με τους δανειστές, διότι ενώ η Ελλάδα έχει κάνει όλα αυτά που της ζήτησαν, εκείνοι έγιναν στυγνοί και ψεύτες, που δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα.
Ενώ, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, προειδοποίησε ότι «δεν θα γίνει δεκτή καμία πρόταση με κενά για τη συμμετοχή του ΔΝΤ».
Τα βλέμματα όλων είναι πλέον στραμμένα απ΄το Euroworking Group στις 8 Ιουνίου, ενώ απ’ το Μαξίμου τονίζουν πως στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν πάρει μία καθαρή λύση για το χρέος στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, τότε το ζήτημα θα πρέπει να πάει στη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου. Εκεί ο πρωθυπουργός θα ζητήσει πολιτική λύση από τους Ευρωπαίους ηγέτες.