Ψυχραιμία και αισιοδοξία θέλει να εκπέμψει το Μαξίμου, μετά το άκαρπο Eurogroup, όπου δεν επετεύχθη συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Από το Μαξίμου παραπέμπουν στη νέα συνεδρίαση των υπουργών των Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 15 του Ιούνη, ενώ ποντάρουν πολλά στις συμμαχίες που έχει δημιουργήσει η ελληνική κυβέρνηση με τις χώρες του Νότου.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές και με διαρροές από το περιβάλλον του Ντάισελμπλουμ, ήταν απίθανο να υπάρξει μια ολοκληρωμένη συμφωνία στις 22 Μαΐου. Άπαντες εντός και εκτός συνόρων ρίχνουν την ευθύνη της μη συμφωνίας στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επιθυμούσε μία απλή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πως θα ρυθμιστεί το ελληνικό χρέος, χωρίς συγκεκριμένα νούμερα και δεσμεύσεις, κάτι το οποίο απέρριψε αυτόματα η ελληνική πλευρά.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχοντας ως συμμάχους τους υπουργούς της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας απέρριψε τόσο την πρώτη πρόταση του Σόιμπλε, όσο και τις επόμενες, καθώς τα μέτρα χαρακτηρίστηκαν ως «ασαφή και θολά». Από την κυβέρνηση εκφράζεται για άλλη μια φορά η ικανοποίηση για τις συμμαχίες που έχει χτίσει η χώρα σε διεθνές επίπεδο. Χαρακτηριστική άλλωστε ήταν και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Εμαννουέλ Μακρόν, με τον Γάλλο Πρόεδρο να στηρίζει καθαρά την μάχη της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους της. “Αυτές οι συμμαχίες έχουν δημιουργηθεί από την διαπραγμάτευση και τις προσπάθειες της τωρινής ελληνικής κυβέρνησης. Δεν υπήρχαν επί Νέας Δημοκρατίας” μας τόνισε κυβερνητική πηγή.
Η αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς βασίζεται στο γεγονός πως αν δεν ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος, το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι το οποίο δεν θέλει να σκέφτεται κανένας στην Ευρώπη, και κυρίως ο Σόιμπλε. Από την κυβέρνηση τονίζουν με νόημα πως ο Σόιμπλε έχει απομονωθεί και έχει χάσει τη δυναμική που είχε παλιότερα, και αργά η γρήγορα θα υποκύψει στις πιέσεις του Ταμείου.
Ο μεγάλος φόβος της κυβέρνησης βέβαια, είναι να υπάρξει μια υπόγεια συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου, η οποία θα είναι εις βάρος των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης. Σε αυτή την περίπτωση, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, με τους κυβερνώντες να αποφεύγουν μέχρι στιγμής, να σχολιάσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Από εδώ και πέρα, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να αναλάβει ενεργό ρόλο στη διαπραγμάτευση, έχοντας προσωπικές επαφές σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.