Σήμα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου, που εκτιμά ότι είναι εφικτή μια συνολική λύση της αξιολόγησης μέχρι το τέλος του μήνα.
Για τον σκοπό αυτό, έγινε η σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Για συμφωνία «στο σύνολο της υπερασπίσιμη» μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, και έθεσε το χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης, δίνοντας το σύνθημα για: «ανάπτυξη-ανάπτυξη-ανάπτυξη».
Ο πρωθυπουργός απέδωσε τις καθυστερήσεις που υπήρξαν, στο ΔΝΤ και τις αρχικές απαιτήσεις του σε δημοσιονομικά και εργασιακά, για να επισημάνει ότι «το ΔΝΤ δεν κατάφερε να ικανοποιήσει ολοκληρωτικά κανέναν από τους στόχους του».
Κατηγόρησε τη ΝΔ για τη στάση της, ενώ υπογράμμισε, κατά τις ίδιες πηγές, ότι αυτή βρίσκεται σε «δύσκολη θέση».
Τόνισε μάλιστα, προς τους υπουργούς ότι εμείς έχουμε την πίεση από την κοινωνία λόγω λιτότητας, αλλά πολιτικά έχουμε το μομέντουμ, το οποίο, σημείωσε, πρέπει να αξιοποιηθεί για να υπάρξει αναπτυξιακή εκτίναξη της ελληνικής οικονομίας.
Υπογράμμισε ότι «αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική επιτυχία και σε νέα εκλογική νίκη» και πως «γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια μεγάλη πολιτική αντεπίθεση. Αντεπίθεση, όμως, ουσίας και όχι επικοινωνιακή, γιατί έτσι θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια»
Σημεία εισήγησης Πρωθυπουργού
Αρχικές απαιτήσεις ΔΝΤ σε δημοσιονομικά – εργασιακά
- 4,5 δισ. ευρώ, επιπλέον, προσαρμογή. Απαίτηση που ήταν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από τον Δεκέμβριο 2015, από τη φάση της 1ης αξιολόγησης, δηλαδή, και επανήλθε το φθινόπωρο του 2016, κατά την εκκίνηση διαδικασιών της 2ης αξιολόγησης.
- Μη επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων.
- Αύξηση ορίου ομαδικών απολύσεων.
- Αναγνώριση δικαιώματος ανταπεργίας.
Το ΔΝΤ δεν κατάφερε να ικανοποιήσει ολοκληρωτικά κανέναν από τους στόχους του, συγκεκριμενοποίησε ο πρωθυπουργός και συνέχισε εστιάζοντας στο ότι με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ υπήρξαν καθυστερήσεις στη διαδικασία, κάτι που αναγνώρισε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
“Οι μόνοι που επέμειναν να καταλογίζουν ευθύνες στην κυβέρνηση ήταν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι ευρωβουλευτές τους μάλιστα έφτασαν στο σημείο να καταγγείλουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι στηρίζει αδικαιολόγητα την ελληνική κυβέρνηση”, συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός κατόπιν, παρουσίασε τους στόχους που πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την πρόσφατη διαπραγμάτευση:
- Πολιτικοποιήσαμε τη διαπραγμάτευση τόσο για το δημοσιονομικό όσο και κυρίως για τα εργασιακά.
- Δημιουργήσαμε, για πρώτη φορά, ίσως, στην Ευρώπη, ένα μέτωπο υπεράσπισης του κοινωνικού δικαιώματος.
Ο πρωθυπουργός θύμισε την Σύνοδο κορυφής της Ρώμης, την στήριξη από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, από τον Ιταλό Πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι
Περιγραφή συμφωνίας
* Μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο εφόσον πιάσουμε το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα, γεγονός που θεωρείται πάρα πολύ πιθανό αρκεί να δουλέψουμε σοβαρά (τα θετικά μέτρα θα εφαρμοστούν εφόσον πιάσουμε το στόχο, το 2018).
* Συλλογικές διαπραγματεύσεις από Σεπτέμβρη του 2018.
* Όχι αύξηση ορίου των ομαδικών απολύσεων.
* Όχι ανταπεργία.
* ΔΕΗ –εκτός συζήτησης τα υδροηλεκτρικά και το φυσικό αέριο παρά τις ισχυρές πιέσεις.
* Όχι επιπλέον μέτρα για το 2018.
* Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης χωρίς περικοπές επιδομάτων που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός των δανειστών.
* Εξωδικαστικός συμβιβασμός.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δώσει το στίγμα της συμφωνίας και να αναφερθεί στα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης, πριν οι υπουργοί αναχωρήσουν για ολιγοήμερη ανάπαυλα λόγω Πάσχα.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται και όσα θα πει ο πρωθυπουργός για το χρέος αλλά και για το περιεχόμενο της κατ’ αρχήν συμφωνίας.
Η συνεδρίαση πραγματοποιείται στη Βουλή των Ελλήνων.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ