Από εδώ και πέρα, το Μαξίμου καλείται να διαχειριστεί πολιτικά και επικοινωνιακά το αποτέλεσμα του Eurogroup της Μάλτας. Το πρώτο βήμα έγινε, καθώς στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ δεν διατυπώθηκαν ηχηρές ενστάσεις και διαφωνίες. Η στάση αναμονής που τηρούν πολλοί βουλευτές είναι αναμενόμενη, καθώς κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το περιεχόμενο της τελικής συμφωνίας. Όμως η αισιοδοξία έχει επιστρέψει σε όλα τα στελέχη της Κουμουνδούρου μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία στο Eurogroup, τον καθορισμό των αντίμετρων και τη δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα πως θα προχωρήσει το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.
Η επιδότηση στέγασης, η στήριξη των φτωχών οικογενειών, η καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, τα γεύματα στα σχολεία, η μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα, η στήριξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων μέσω επιδοτήσεων, η υποστήριξη των αγροτών, η μείωση της φορολογίας και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι τα αντίμετρα που θα ωθήσουν όλους τους βουλευτές της συγκυβέρνησης να επικυρώσουν τη συμφωνία στο Κοινοβούλιο.
Παρά το ότι 11 μέλη της Κεντρικής Επιτροπή καταψήφισαν την πολιτική απόφαση (μεταξύ αυτών ο Νίκος Φίλης και η Τασία Χριστοδουλοπούλου), η κοινοβουλευτική ομάδα φαίνεται να είναι συμπαγής. H συντριπτική πλειοψηφία με την οποία εγκρίθηκε η συμφωνία της Μάλτας (113 από τους 136) θα αποτελέσει το άλλοθι των βουλευτών για να δικαιολογήσουν τη ψήφο τους. “Δεν υπάρχει περίπτωση να ζήσουμε ξανά τις μέρες του 2015” δήλωσε κυβερνητική πηγή στο PolitisOnline, ενώ οι ψίθυροι που ακούστηκαν για πιθανή προσφυγή στις κάλπες, δεν βρήκαν απήχηση.
Στη χθεσινή συνεδρίαση οριστικοποιήθηκε και ο “γάμος” του Νίκου Φίλη με τη κίνηση των 53+. Το συμπληρωματικό κείμενο που κατέθεσαν μέλη της τάσης, και είχε την υπογραφή του πρώην Υπουργού Παιδείας, ανέφερε πως «ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για την ίδια του τη ζωή είναι ο ελληνικός λαός. Είναι ο τελικός κριτής». Βέβαια, ο Νίκος Φίλης ξεκαθάρισε πως αυτό δε σημαίνει πως ζητάει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Επόμενο βήμα για την κυβέρνηση, είναι να προωθήσει το ζήτημα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Άλλωστε, ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε πως κανένα μέτρο δεν θα εφαρμοστεί αν δεν γίνει σημαντική ελάφρυνση του χρέους. Η σημερινή συνάντηση Μέρκελ -Λαγκάρντ θα επικεντρωθεί σε αυτό το θέμα και από την κυβέρνηση έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν, μετά το θετικό κλίμα που αποτυπώθηκε την Παρασκευή στη Μάλτα.