Ευάγγελος Βενιζέλος: "Αν οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές θα έχουμε τινάξει την οικονομία στον αέρα"

Βαρύ ολίσθημα για την χώρα θα είναι αν οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος σε συνέντευξή του που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό STAR.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «αν πάμε σε δεύτερες εκλογές οι ταμειακές μας ανάγκες θα ξεπεράσουν τα 15-20 δισ. ευρώ θα έχουμε τινάξει την οικονομία στον αέρα ενώ θα έχουμε μείνει πια στο μνημόνιο γιατί θα πρέπει να πάρουμε και νέο δάνειο». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμπλήρωσε ότι “σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα μιλάμε για τεχνική παράταση, θα πρέπει να εκλιπαρούμε για να πάρουμε νέο δάνειο», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει δημοσιονομικό κενό και να πρέπει να το καλύψουμε με μέτρα που δεν θα πρέπει να πάρουμε.

Επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι στόχος και φιλοδοξία του ΠΑΣΟΚ  είναι να έρθει τρίτο κόμμα, να είναι τρίτη εντολή και εγγυητής της εθνικής στρατηγικής, και να υπάρξει μια σύμπραξη όλων των δημοκρατικών κομμάτων που θα είναι υπεύθυνα και υπέρ της ευρωπαϊκής κατεύθυνσης της χώρας, σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

«Χρειάζονται μεγάλες συνειδητές συνεργασίες για να ολοκληρώσουν την έξοδο από το μνημόνιο, τη μετάβαση στη νέα εποχή που θα είναι πολύ καλύτερη και για να οργανώσουν τη μεταμνημονιακή Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι «μπαλαντέρ» αλλά «εγγυητής» και η πολιτική που ακολουθεί είναι η μόνη ασφαλής και υπαρκτή.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι “μέχρι την 25η Ιανουαρίου θα έχουμε παραδώσουμε τη χώρα ακέραιη, την οικονομία, το τραπεζικό σύστημα, τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, τις σχέσεις με την ΕΚΤ και τις προοπτικές της χώρας» και πως «το τι θα γίνει στις 26 θα το κρίνει ο λαός στις εκλογές».

Ξεκαθάρισε ότι η τεχνική παράταση είναι για να περάσουμε ομαλά στην προληπτική πιστωτική γραμμή, κάτι που –όπως είπε- είναι εύκολο να γίνει γιατί έχουμε τα χρήματα και πρόσθεσε ότι «είναι τα 11 δισ. που έχουν περισσέψει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτό το «μαξιλάρι» είναι πολύ μικρό και τα υπολειπόμενα 8 δισ. από το ΔΝΤ είναι και αυτά ένα πολύ μικρό «μαξιλάρι». Το «βαρύ πυροβολικό» για όλες τις χώρες είναι η απεριόριστη ρευστότητα που διαθέτει η ΕΚΤ, για να μπορεί όμως να λειτουργήσει η ΕΚΤ και για την Ελλάδα με φτηνά επιτόκια πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει τη μετάβαση στην προληπτική πιστωτική γραμμή”.

Υποστήριξε, επίσης, ότι αν η αντιπολίτευση στήριζε την κυβέρνηση και δεν έκανε δηλώσεις ότι θέλει εκλογές, ότι δεν ψηφίζει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν αναγνωρίζει τις ιδιωτικοποιήσεις και τις δεσμεύσεις, θα είχαμε τελειώσει «άνετα και γρήγορα», ενώ για το ζήτημα που προέκυψε με την Αντζελα Γκερέκου η οποία θα συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Κέρκυρα το χαρακτήρισε “ακραίο” και τόνισε ότι «όταν έχεις μετακίνηση από το ένα κόμμα στο άλλο χωρίς λόγο ή αν ο μόνος λόγος είναι το προσωπικό βόλεμα, τότε δεν υπάρχει ηθική βάση».