Κρίσιμο στοίχημα για τον Σαμαρά οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου

Το μεγαλύτερο βάρος της προεκλογικής εκστρατείας της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζεται αποφασισμένος να «σηκώσει» ο Αντώνης Σαμαράς θεωρώντας ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμες οι επικείμενες εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, για τον κ. Σαμαρά η εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου έχει διττό χαρακτήρα. Πρόκειται για μια σοβαρή πολιτική πρόκληση αλλά και για ένα προσωπικό στοίχημα.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στην πολιτική πρόκληση, συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά υποστήριζαν ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό η προεκλογική αντιπαράθεση να γίνει με τέτοιους όρους που να «αποκαλυφθεί» στο πλήρες εύρος της η διγλωσσία ή ακόμη και η πολυγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να πληγεί σημαντικά η αξιοπιστία του.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας εντάσσεται η αξιοποίηση στον μέγιστο βαθμό δηλώσεων, όπως αυτές του στελέχους της ΚΕ του κόμματος, Γιάννη Τόλιου, περί διακοπής πληρωμής τόκων και χρεολυσίων, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο για ένα χρονικό διάστημα αλλά και της τοποθέτησης του Γιάννη Μπαλάφα περί αστυνομικών περιπολιών χωρίς όπλα εφόσον δεν πρόκειται για επιχείριση κατά του ποινικού εγκλήματος.

Ο θόρυβος που η ΝΔ προκάλεσε γύρω από αυτές τις δηλώσεις είναι ένα καλό παράδειγμα για το τι μέλλει γενέσθαι μέχρι την 25η Ιανουαρίου καθώς το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά είναι σε εγρήγορση προκειμένου να εντοπίζει και να αναδεικνύει τέτοιου είδους παρεμβάσεις τις οποίες θα φέρνει σε διαρκή αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος αυτής της καμπάνιας εντοπισμού και ανάδειξης των αντιφάσεων των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ενισχυθεί ο κεντρικός πυλώνας της προεκλογικής εκστρατείας της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος δεν είναι άλλος από την έννοια της «πείρας και της ευθύνης».

Εκτιμάται, δηλαδή, ότι όσο περισσότερο προτάσσεται η έλλειψη συνοχής και ρεαλιστικότητας των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ τόσο περισσότερο θα ενισχύεται η εικόνα της Νέας Δημοκρατίας ως μιας δύναμης που έχει απόλυτη επίγνωση της κατάστασης αλλά και των λαθών που έγιναν και η οποία είναι διατεθειμένη με προσεκτικά βήματα και με υπευθυνότητα να ηγηθεί της χώρας στην πορεία εξόδου της από την κρίση.

Στην προσπάθεια αυτή, το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμά ότι παίζει σημαντικό ρόλο ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς με δεδομένο ότι ακόμη και σήμερα σε όλες τις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να είναι αυτός που επιλέγουν οι πολίτες για πρωθυπουργό έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση να αναλάβει ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς μεγάλο μέρος της προεκλογικής εμφάνισης του κόμματος από νομό σε νομό και από πόλη σε πόλη.

Εκτός της πολιτικής αυτής διάστασης, το Μέγαρο Μαξίμου δίνει και μια προσωπική διάσταση όσον αφορά στον Αντώνη Σαμαρά στις επερχόμενες εκλογές. Όπως αναφέρεται, αν τελικά ανατραπούν οι προεκλογικές εκτιμήσεις και η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, τότε αναμφίβολα, με δεδομένη και την κεντρική παρουσία του Α. Σαμαρά σε όλη την προεκλογική εκστρατεία, θα είναι μια νίκη που, σε σημαντικό βαθμό, θα του «ανήκει». Με τον τρόπο αυτό, θα εδραιώσει την ηγετική του παρουσία μέσα στο κόμμα και θα δώσει οριστικό τέλος στις όποιες αμφισβητήσεις απέναντι στο πρόσωπό του και στις επιλογές του.

Δεν είναι μυστικό ότι μέσα στους κόλπους του κόμματος έχει εκφραστεί δυσφορία για σειρά αποφάσεων τόσο σε επίπεδο πολιτικών κινήσεων (πχ την προαναγγελία της εξόδου από το μνημόνιο το φθινόπωρο ή ο τρόπος εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ) όσο και σε επίπεδο συνεργατών (πχ το σκάνδαλο με την υπόθεση Μπαλτάκου) με αποτέλεσμα να υπάρχουν φωνές που είναι έτοιμες να αξιοποιήσουν μια ενδεχόμενη εκλογική ήττα για να επιρρίψουν την ευθύνη στον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά και στην ηγετική ομάδα που τον περιβάλλει, αρχίζοντας έτσι μια αντίστροφη μέτρηση για την έξοδό του από την ηγεσία του κόμματος.

Υπό την έννοια αυτή, η άμεση και έντονη εμπλοκή του Αντώνη Σαμαρά στην προεκλογική εκστρατεία εκτός από την έννοια της απόδοσης πολιτικής βαρύτητας σε μια κρίσιμη εκλογική μάχη, εμπεριέχει και το στοιχείο του προσωπικού στοιχήματος.

Το αν θα το κερδίσει ή όχι, και το ένα και το άλλο σκέλος του στοιχήματος, μένει να φανεί.