Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έστειλε ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε τις τουρκικές προκλήσεις απάντησε για τις “αποκαλύψεις” Λαγκάρντ ότι ο ίδιος της ζήτησε να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ ερωτηθείς για το εάν στο περιθώριο της Συνόδου συζήτησε με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Μάριο Ντράγκι το θέμα ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και αν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αποτελούν προϋποθέσεις για μια συνολική συμφωνία, ο κ. Τσίπρας δήλωσε χαρακτηριστικά πως η καγκελάριος της Γερμανίας είναι «υπερβολικά, ανησυχητικά αισιόδοξη», περισσότερο μάλιστα και από τον ίδιο.
Ανώτατη κυβερνητική πηγή αποκάλυψε ότι η εκτός προγράμματος ολιγόλεπτη συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ διεξήχθη σε εξαιρετικά θερμό κλίμα με την Γερμανίδα καγκελάριο να φέρεται να λέει στον Έλληνα πρωθυπουργό: «Αλέξη μου, μαθαίνω ότι κλείνουν όλα, οι συνομιλίες πήγαν πολύ καλά, αυτά που έχουν μείνει είναι λίγα και μικρά, τα μεγάλα τα κλείσατε».
Ο κ. Τσίπρας δεν έκρυψε, απαντώντας λίγο αργότερα σε ερωτήσεις κατά τη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, ότι η κυρία Μέρκελ ήταν «εξαιρετικά, ανησυχητικά ίσως, αισιόδοξη» προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι «εγώ κρατώ μια πισινή, γιατί έχουμε εμπειρία».
Απαντώντας σε ερώτηση για τις “αποκαλύψεις” Λαγκάρντ ότι ο ίδιος της ζήτησε να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «με την Διευθύντρια του ΔΝΤ είναι γνωστό ότι έχω κατά καιρούς διαρκή επικοινωνία, όχι πάντοτε εύκολη, οι διαφωνίες είναι δεδομένες, αλλά έχουμε ειλικρινή και έντιμη επικοινωνία και είναι αλήθεια ότι ζήτησα από το Ταμείο να ξεκαθαρίσει τη στάση του, να μην σπαταλά τον χρόνο και να δεσμευθεί αν θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, με βάση τα διεθνή πρότυπα που είναι απαραίτητα για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, να αποσαφηνίσει την στάση του».
Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για την δεύτερη αξιολόγηση, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «υπήρξε πολύ σημαντική πρόοδος όλο αυτό το διάστημα, αυτή έχει καταγραφεί και στην ανακοίνωση των δανειστών που βγήκε αμέσως μετά και στην ανακοίνωση του EWG, βάσει αυτών είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος που έχουμε θέσει. Είναι εφικτό να έχουμε την τεχνική συμφωνία ως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου και εντός του Απριλίου να έλθει η συνολική συμφωνία που περιλαμβάνει και τα μέτρα για το χρέος. Υπάρχει καθυστέρηση, είναι γνωστό που οφείλεται αυτή, αλλά υπάρχει προοπτική θετικής διεξόδου».
Για το καυτό μέτωπο των εργασιακών, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «αυτό δεν μπορεί να λυθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων κι αυτό διότι το ΔΝΤ έχει μια τεχνογνωσία που αφορά κυρίως χώρες εκτός ΔΝΤ και μάλιστα αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ εδώ μιλάμε για μια χώρα που είναι στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν υποχρέωση οι ευρωπαϊκές χώρες να υπερασπιστούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο για την Ελλάδα τόσο στην Κομισιόν όσο και στο Eurogroup», ενώ απαντώντας σε ερώτηση είπε δηκτικά «το ΔΝΤ ζητά αυτά που έχει μάθει να ζητάει».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «η στροφή προς την ανάπτυξη πρέπει να περιλαμβάνει την ένταξη στο QE (πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚ) και την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ενώ δική μας υποχρέωση είναι το εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού» και πρόσθεσε ότι «η αναπτυξιακή προοπτική η μοναδική επιλογή για την βιωσιμότητα και του προγράμματος και του χρέους, αλλά κυρίως για την έξοδο μας από την κρίση».
Τσίπρας: “Η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο”
Σε ό,τι αφορά την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για την κλιμάκωση της προκλητικής ρητορικής της Τουρκίας και της στρατιωτικής δραστηριότητας τους τελευταίους μήνες και υπογράμμισε ότι “η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να αποτελεί πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας στη ευρύτερη περιοχή, ότι θα συνεχίσει να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους με όλες τις γειτονικές χώρες, αλλά θα παραμένει σταθερή κι ακλόνητη στην υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Τόνισα ότι το μήνυμα όλης της Ευρώπης προς την Τουρκία θα πρέπει να είναι αυτό: ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας”.
Αναφερόμενος στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα τον διακρίνει μια μεγάλη νευρικότητα λόγω του επερχόμενου δημοψηφίσματος στην Τουρκία και τόνισε ότι «η ελληνική πλευρά πρέπει να κρατήσει την ψυχραιμία της, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί όλους, και την σοβαρότητα των δηλώσεων αυτών».
Απαντώντας για τις σχέσεις του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «επικοινωνιακές στρακαστρούκες της αντιπολίτευσης που προσπαθεί να ανακαλύπτει θέματα εκεί που δεν υπάρχουν».
Σε ό,τι αφορά την στάση της Νέας Δημοκρατίας, όταν πρόκειται να περάσουν από την Βουλή τα μέτρα και τα αντίμετρα της συμφωνίας, δεδομένης της άρνησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τα στηρίξει, ο Πρωθυπουργός σχολίασε «ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του. Ίσως να είναι δώρο προς την κυβερνητική πλειοψηφία η στάση της ΝΔ, όπως ήταν και η μη ψήφιση της έκτακτης παροχής προς τους συνταξιούχους πριν από τα Χριστούγεννα».
Προσφυγικό: Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση
Αναφερόμενος στο Προσφυγικό, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η ελληνική πλευρά έθεσε επί τάπητος την διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών», τόνισε ότι «πρέπει να παραμένουμε σε εγρήγορση και να συνεχιστεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, παρουσίασα τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλουν οι ελληνικές αρχές για να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο όγκο με τα αιτήματα ασύλου και αναφέρθηκα στο μεγάλο βάρος που σηκώνουν τα νησιά» και επεσήμανε τη μεγάλη ανησυχία του για τις εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια.