"Τάπα" Παυλόπουλου: Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Τουρκία να κατανοήσει το Διεθνές Δίκαιο

«Στο πλαίσιο της ειλικρινούς φιλίας και καλής γειτονίας που εμείς στηρίζουμε εμπράκτως, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Τουρκία να κατανοήσει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Αυτή ήταν η αποστομωτική απάντηση του Προκόπη Παυλόπουλου όταν το πρωί της Πέμπτης ενημερώθηκε για τις προκλήσεις που δέχθηκε προσωπικά εκ μέρους της Άγκυρας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1.

Το βράδυ της Τετάρτης, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε ακόμα μια προκλητική κίνηση, αυτή τη φορά απαντώντας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος μιλώντας από τα Δωδεκάνησα μίλησε για το δικαίωμα της Ελλάδας να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της στο Αιγαίο.

«Είμαστε ικανοποιημένοι για την επιθυμία του Προέδρου Παυλόπουλου να αναπτύξει τις φιλικές σχέσεις με τη χώρα μας. Ωστόσο παρατηρούμε με ενδιαφέρον και είμαστε έκπληκτοι με τις παρατηρήσεις του που δείχνουν μια σοβαρή έλλειψη γνώσεων των βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου», ανέφερε η επίμαχη δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Στο ίδιο κείμενο μάλιστα η Τουρκία έκανε και πάλι λόγο για τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά του Αιγαίου, σημειώνοντας στην ανακοίνωση ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης έχει εγκαταστήσει την αποστρατιωτικοποίηση του Αιγαίου λαμβάνοντας υπόψιν της τις ανησυχίες της Τουρκίας».

Η ανακοίνωση επισημαίνει ακόμη ότι «η συνθήκη των Παρισίων πιο ξεκάθαρα καθόρισε το στάτους του Αιγαίου». Γίνεται λόγος μάλιστα για «θεμελιώδες δικαίωμα» της Τουρκίας να αντιτίθεται στη στρατιωτική δραστηριότητα της Ελλάδας στο Αιγαίο «καθώς βασίζεται στη σκοπιά της Τουρκίας όσον αφορά το διεθνές δίκαιο και είναι ένα καθήκον μας όσον αφορά τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στην Άγκυρα λέγοντας με νόημα ότι «το να γνωρίζεις το διεθνές δίκαιο σημαίνει πάνω από όλα να το σέβεσαι και να μην το παραβιάζεις».