Εσπευσμένα την Τετάρτη ο Μοσκοβισί στην Αθήνα- Οι Θεσμοί πιέζουν την Ελλάδα να απαντήσει σε 48ωρες
Σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβίσι αναμένεται εσπευσμένα την Τετάρτη στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθεί με την ανώτατη πολιτική και οικονομική ηγεσία της χώρας. Από την πλευρά τους και οι Θεσμοί έχουν δώσει τελεσίγραφο στην Αθήνα εντός 48ωρου να απαντήσουν στην πρόταση μετά τα μέτρα που κατέθεσαν την Παρασκευή στο μίνι Eurogroup των Βρυξελλών προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα και να ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση η οποία παραμένει ακόμη στον “πάγο” και προκαλεί νέα αδιέξοδα στην επίτευξη συμφωνίας.
Η ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη στην πεντάωρη σχεδόν συζήτηση με τους θεσμούς, τους γνωστοποιήθηκε η πρότασή τους η οποία προβλέπει την άμεση νομοθέτηση μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 3,6 δισ. ευρώ ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα και να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση. Πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων χαρακτηρίζουν την συνάντηση εξαιρετικά χρήσιμη, γιατί για πρώτη φορά σε πολιτικό επίπεδο εξετάστηκαν οι βασικές παράμετροι μιας συνολικής συμφωνίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών ζήτησαν την περασμένη Παρασκευή, προκαταβολική νομοθέτηση μείωσης του αφορολογήτου στα 5.900 ευρώ, κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις και υλοποίηση όλου του σκληρού πακέτου για τα εργασιακά. Η μείωση του αφορολογήτου, στα επίπεδα των 5.900 ευρώ, με αλλαγή συντελεστών κατά τη συνταγή του ΔΝΤ έχει μετρηθεί ότι αποδίδει 1% του ΑΕΠ ή περίπου 1,8 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 1% του ΑΕΠ – επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ- εκτιμάται ότι αποδίδει η μείωση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.
Τα μέτρα αυτά, κατά τη συνταγή των θεσμών θα έπρεπε να ψηφιστούν τώρα για να εφαρμοστούν από το 2019, στο βαθμό όπου οι προβλέψεις της κυβέρνησης για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ δεν επιβεβαιώνονταν το 2018 και οι εξελίξεις έφερναν πιο κοντά στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Οι νέες απαιτήσεις των θεσμών έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με τα στελέχη του να διαρρέουν ότι νέα μέτρα δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά βάζοντας ακόμη ένα εμπόδιο στην ολοκλήρωση τη;ς β’ αξιολόγησης.
Βρυξέλλες: Κλείστε τώρα την αξιολόγηση
Οι Βρυξέλλες πιέζουν την Ελλάδα να αποδεχθεί το συντομότερο την πρόταση των θεσμών προκειμένου να επισπευσθεί ο χρόνος του κλεισίματος της β’ αξιολόγησης. Στο πνεύμα αυτό κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο οποίος δήλωσε ότι «η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα πρέπει ταχύτατα να επανεξετάσουν και να εγκρίνουν τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να λάβει η χρεωμένη χώρα, με αντάλλαγμα το ξεκλείδωμα των δόσεων».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν κλοντ Γιουνκέρ ο οποίος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk τόνισε ότι «το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας θα μπορούσε να καταρρεύσει καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει λάβει ακόμη την απόφασή του για το εάν θα συμμετάσχει στη χρηματοδότησή του».