Wall Street Journal: Τα δύο στρατόπεδα του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιολόγηση
Χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα είναι η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με όσα επικαλείται η αμερικάνικη εφημερίδα Wall Street Journal.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από την μια είναι αυτοί πιέζουν για άμεσες δημοσιονομικές παραχωρήσεις και από την άλλη αυτοί που επιδιώκουν σκληρότερη στάση απέναντι στους δανειστές και το ΔΝΤ.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι που βρίσκονται κοντά στον Πρωθυπουργό επισημαίνουν στην Wall Street Journalότι μία η μακρά αντιπαράθεση με τους δανειστές θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην προσδοκώμενη ανάκαμψη της Ελλάδας.
Ανάμεσα στους συμβούλους που πιστεύουν ότι απομένουν στην Ελλάδα μόλις μερικές εβδομάδες για να πετύχει μία συμφωνία, προτού η Ευρώπη στρέψει την προσοχή της στις επερχόμενες εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, συγκαταλέγεται και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Άλλοι πολιτικοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού, συνεχίζει το δημοσίευμα, φοβούνται τις αρνητικές συνέπειες των μέτρων λιτότητας και θέλουν να αντισταθούν στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, ελπίζοντας σε έναν συμβιβασμό με την υποστήριξη των Θεσμών της ΕΕ, που είναι πιο «συμπονετικοί» στις πολιτικές δυσκολίες του κ. Τσίπρα στην Ελλάδα.
Η αμερικανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι τα δύο στρατόπεδα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν έντονη διαφωνία τις τελευταίες εβδομάδες και φέρνει ως παράδειγμα το “επεισόδιο” του υπουργού Οικονομικών στη Βουλή την προηγούμενη Τετάρτη με τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση. «Ο κ. Τσακαλώτος φοβάται ότι κάποιοι συνάδελφοί του προσπαθούν να του ρίξουν την ευθύνη για τις επερχόμενες παραχωρήσεις στο ΔΝΤ», λέει η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο κ. Τσίπρας δεν έχει αποφασίσει ακόμη πόσο θα υποχωρήσει για να ικανοποιήσει τις δημοσιονομικές απαιτήσεις του ΔΝΤ. Τις τελευταίες εβδομάδες σκέφτηκε επίσης την επιλογή των πρόωρων εκλογών, αν οι δανειστές δεν δείξουν ευελιξία, λένε αξιωματούχοι στην Αθήνα», αναφέρει ο συντάκτης του δημοσιεύματος, συμπληρώνοντας ότι αυτή τη στιγμή οι εκλογές δεν είναι η προτιμώμενη επιλογή, γιατί θα οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο να γίνει ένα κόμμα κατά της λιτότητας στην αντιπολίτευση, ενώ η ΝΔ θα ηγείται της νέας κυβέρνησης και θα αντιμετωπίσει τους δανειστές.
«Πάνω από όλα ο κ. Τσίπρας θέλει μία καθαρή υπόσχεση ελάφρυνσης χρέους από την Ευρώπη σε αντάλλαγμα με την πρόκληση νέου δημοσιονομικού πόνου στα κουρασμένα ελληνικά νοικοκυριά. Το πρόβλημά του: Ο κ. Σόιμπλε επιμένει σε αλληλουχία δύο φάσεων, στην οποία πρώτα η Ελλάδα θα δεσμευθεί σε περαιτέρω λιτότητα προτού το Βερολίνο καθίσει με το ΔΝΤ για να δουν πόση ελάφρυνση χρέους εξακολουθεί να είναι αναγκαία», γράφει ακόμη η αμερικανική εφημερίδα.
Κάποιοι αξιωματούχοι από την πλευρά των δανειστών προειδοποιούν ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να περιμένει μόνο θερμά λόγια από την Ευρώπη για ελάφρυνση χρέους, μέχρι να προχωρήσει στα δημοσιονομικά μέτρα. «Με κάτι τέτοιο ο ΣΥΡΙΖΑ θα δυσκολευόταν να… καταπιεί τη συμφωνία», σχολιάζει η Wall Street Journal.