Γκάμπριελ: Η Γερμανία θέλει την Ελλάδα στο ευρώ

Την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη επιθυμεί η γερμανική κυβέρνηση όπως ανέφερε ο σοσιαλδημοκράτης Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hanoversche Allgemeine Zeitung. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Ευρωζώνη δεν μπορεί να εκβιάζεται και αναμένει την τήρηση των συμφωνηθέντων.

«Ο στόχος της γερμανικής κυβέρνησης, της ΕΕ, ακόμη και της ίδιας της κυβέρνησης της Αθήνας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη» δήλωσε ο ηγέτης του SPD  με αφορμή το δημοσίευμα του περιοδικού DE SPIEGEL, σύμφωνα με το οποίο το Βερολίνο θεωρεί πλέον αντιμετωπίσιμη ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

«Δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν άλλα σχέδια για το αντίθετο», προσθέτει ο Γκάμπριελ και επισημαίνει ότι η ευρωζώνη έχει γίνει πιο σταθερή τα τελευταία χρόνια. «Γι’ αυτό δεν μπορεί να εκβιαζόμαστε και γι’ αυτό αναμένουμε η ελληνική κυβέρνηση, όποιος και αν είναι ο ηγέτης της, να τηρεί τις συμφωνίες που συνήφθησαν με την ΕΕ» κατέληξε.

Το δημοσίευμα του Spiegel προκάλεσε αντιδράσεις ακόμα και εντός της Γερμανίας. Μάλιστα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του CDU της Μέρκελ, ο Κρίστιαν Μπόιμλερ, απηύθυνε προειδοποίηση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, τα χρέη (της Ελλάδας) δεν θα μπορούν να αποπληρωθούν και η Γερμανία θα επιβαρυνθεί σημαντικά».

Οι σοσιαλδημοκράτες (SPD), μέλη του μεγάλου συνασπισμού που βρίσκεται στην εξουσία στο Βερολίνο, αμφισβήτησαν δημόσια τη θέση περί Grexit που αποδίδεται στη Μέρκελ. Ο αρμόδιος για το ευρώ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD στην Bundestag, δήλωσε πως οι συντηρητικοί και μόνον αυτοί ήταν η πηγή της εν λόγω διαρροής στο Spiegel.

Ο σοσιαλδημοκράτης υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ είχε πάρει από το Σάββατο τις αποστάσεις του. «Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης. Και πρέπει να παραμείνει», είχε υποστηρίξει μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

Το γερμανικό Die Linke επιτέθηκε επίσης στην καγκελάριο. «Με αυτού του τύπου το δημόσιο εκβιασμό θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την Ελλάδα πριν από τις εκλογές», δήλωσε ο πρόεδρος του Linke, Μπερντ Ρίξινγκερ.

Την ίδια ώρα στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας DIE WELT με θέμα το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, υποστηρίζει  ότι οι “Έλληνες βρίσκονται σε θέση ισχύος” και ξεκαθαρίζει ότι «όποιος θεωρεί αδιάφορη την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ας έχει προειδοποιηθεί: Ένα Grexit δεν θα ήταν ακίνδυνο. Οι Έλληνες το γνωρίζουν και έχουν γερά νεύρα. Ένα κούρεμα χρέους γίνεται πιθανό».

«Λέγεται τώρα ότι η Ευρωζώνη θα άντεχε μια έξοδο της Ελλάδας. Mια τέτοια έξοδος θα ήταν μάλιστα αναπόφευκτη, σε περίπτωση που ο αρχηγός του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ερχόταν στην εξουσία και χαλάρωνε ακόμη περισσότερο την πορεία λιτότητας των Ελλήνων. Με αυτό το απειλητικό σενάριο από το δημιουργικό τμήμα της βερολινέζικης υπουργικής γραφειοκρατίας η γερμανική κυβέρνηση ανακατεύεται εμμέσως στον ελληνικό προεκλογικό αγώνα», για να σημειώσει ότι κάτι τέτοιο «είναι πολύ ριψοκίνδυνο και λάθος».