10,2 μονάδες μπροστά η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της Metron Analysis

Προβάδισμα της τάξεως των 10,2 ποσοστιαίων μονάδων, σημειώνει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, σε δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ant1.

Το 25,6% της Νέας Δημοκρατία έναντι του ισχνού 15,8% του ΣΥ.ΡΙΖ.Α επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά το τελευταίο διάστημα την διαρκή δημοσκοπική άνοδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και την απογοήτευση των πολιτών από την κυβερνητική πολιτική, αλλά και την αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στο άμεσο μέλλον.

Όσον αφορά την καταλληλότητα για το αξίωμα του πρωθυπουργού προηγείται με 21% ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ακολουθεί με 12% ο Αλέξης Τσίπρας. Το 46% των ερωτηθέντων, πάντως, απαντά «Κανένας».

Για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων το 67% αξιολογεί θετικά την πολιτική της κυβέρνησης, ενώ το 52% θεωρεί επίσης θετική πολιτική την καθιέρωση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ μόλις το 34% αξιολογεί θετικά τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση παίρνει κάτω από τη βάση στη συνολική διαχείριση του προσφυγικού, αφού θετικά αποτιμάται η κυβερνητική πολιτική μόλις από τρεις στους δέκα πολίτες.

Ενώ σύμφωνα με τις μετρήσεις της δημοσκόπησης Το 25% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν ξέρει τι θα ψήφιζε αν προσερχόταν την επόμενη Κυριακή στις κάλπες. Τρίτο κόμμα παραμένει και σ΄αυτή τη δημοσκόπηση η Χρυσή Αυγή, ενώ ενισχυμένα είναι τα ποσοστά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΚΚΕ με ποσοστά 7,2% και 7%, αντίστοιχα. Στο όριο του 3% βρίσκονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ ανοδική τάση καταγράφεται και για το Ποτάμι, που ωστόσο η δημοσκόπηση «το βρίσκει» στο 2,5%.

Για τις βασικές αποφάσεις της κυβέρνησης:

Η δημοσκόπηση μέτρησε την αποτίμηση των πολιτών για βασικές αποφάσεις της κυβέρνησης στα δύο χρόνια. Έτσι, το δημοψήφισμα αξιολογείται θετικά μόλις από το 28% των ερωτηθέντων, ενώ μόλις το 24% αξιολογεί θετικά τη διαπραγματεύσεις του πρωθυπουργού. Οι οκτώ στους δέκα πολίτες (79%) αξιολογούν αρνητικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 16% των ερωτηθέντων αποτιμά θετικά τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης.

Προβλέψεις για τις εξελίξεις το 2017:

Οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειονότητα (60%) πιστεύουν ότι οι εξελίξεις το 2017 θα είναι μάλλον απρόβλεπτες, αποτυπώνοντας ουσιαστικά το μέγεθος της αβεβαιότητας που νιώθουν οι Έλληνες.

Για τον Τραμπ:

Οι Έλληνες πιστεύουν ότι οι επιπτώσεις από την εκλογή Τραμπ θα είναι αρνητικές για τον κόσμο περίπου σε ποσοστό 50%. Για την Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο. Το 67% των πολιτών πιστεύει ότι τα πράγματα συνολικά θα εξελιχθούν χειρότερα το 2017.