Ξυδάκης για τη δραχμή: Δεν μίλησα για αλλαγή νομίσματος - Αυτοτρολαριζόμουν

Μετά την επίμαχη συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, το μήνυμα στο Facebook και την κουβέντα με δημοσιογράφους στη Βουλή, ο Νίκος Ξυδάκης τοποθετήθηκε για το θέμα της δραχμής για τέταρτη φορά μέσα στη μέρα, μέσα από το δελτίο του Αnt1.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ “άναψε φωτιές” το πρωί της Τρίτης με τα περί επιστροφής στη δραχμή, λέγοντας κατά την τελευταία παρέμβασή του το βράδυ της ίδιας ημέρας:

«Δεν κλείνω κανένα θέμα γιατί δεν άνοιξα κανένα θέμα. Δεν μίλησα για αλλαγή νομίσματος. Έδωσα ένα παράδειγμα αυτολοιδορούμενος. Η Ελληνική κοινωνία διακατέχεται από μια μεγάλη νευρικότητα κάθε φορά που τίθεται ένα μεγάλο θέμα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Νίκος Ξυδάκης προχώρησε στην παραδοχή ότι έκανε λάθος όταν υποστήριξε ότι η Ελλάδα «μεγαλούργησε» με τη δραχμή: «Κάνω έκκληση να συζητήσουμε σοβαρά επιτέλους. Έδωσα ένα ίσως ατυχές παράδειγμα…».

Κατά τη συζήτηση με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι δεν κλείνει κατηγορηματικά το θέμα της δραχμής και από την πλευρά του ο κ. Ξυδάκης απάντησε: «Τι να κλείσω; Το θέμα που δεν άνοιξα;».

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι «όταν αλλάζει η Ευρώπη, φεύγει η Μεγάλη Βρετανία από την ΕΕ και αλλάζουν και οι ΗΠΑ πρέπει να σκεφτόμαστε και να συζητάμε. Πρέπει να δούμε πού πάμε εντός του προγράμματος και μετά από αυτό».

Στην ερώτηση αν σε αυτήν την συζήτηση πρέπει να περιλαμβάνεται και το θέμα του νομίσματος ο κ. Ξυδάκης είπε απλώς ότι «πολλές φορές στη χώρα μας αυτοτρολαριζόμαστε και αυτοκανιβαλιζόμαστε. Πρέπει να συζητάμε τα θέματα που έχουν μεγάλο ορίζοντα».

Στο κλείσιμο της συνέντευξης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να κάνουμε «μια σοβαρή συζήτηση, απροκατάληπτη, ανεξίθρησκη, για το πού πάμε μετά το πρόγραμμα».

Η αντίδραση του Μαξίμου

Την έντονη δυσαρέσκεια της Αντιπολίτευσης αλλά και της Κυβέρνησης προκάλεσαν οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ξυδάκη, ότι πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή το θέμα της επιστροφής στη Δραχμή.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος, ενώ στον κ. Ξυδάκη που άναψε “φωτιές” απευθύνθηκαν “αρμοδίως” αυστηρές συστάσεις.

Οι ίδιες πληροφορίες επισημαίνουν ότι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως “δεν είναι δυνατόν να δίνουμε τροφή στα επιχειρήματα του Σόιμπλε”, ωστόσο αυτά τα σχόλια έγιναν εντός των τειχών, καθώς η Κυβέρνηση δεν πήρε δημοσίως θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Αξιοσημείωτο είναι ωστόσο ένα non paper σχετικά με τις δηλώσεις του Πιέρ Μοσκοβισί, με την Κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι αυτές διαστρεβλώθηκαν. Επιχειρείται έτσι μια προσπάθεια ώστε να μπει ένα τέλος σε όσα λέγονται περί Grexit.

«Ας γνωρίζουν οι “συνήθεις άγνωστοι” ότι η διαστρέβλωση δηλώσεων μόνο για μικροκομματικούς λόγους, καθώς εκτιμούν ότι έτσι κάνουν ζημιά στην κυβέρνηση, βλάπτει σοβαρά τη χώρα. Ας συγκρατηθούν -πως θα αντέξουν, άλλωστε, άλλα δυο χρόνια να ζητάνε εκλογές διαστρεβλώνοντας συνεχώς δηλώσεις;» αναφέρει χαρακτηριστικά το Μαξίμου.

Ωστόσο, παρ’ όλες τις αντιδράσεις, ο Νίκος Ξυδάκης δεν φαίνεται να αλλάζει γνώμη, καθώς μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες τόνισε ότι δεν είναι απαραίτητο να είμαστε πάση θυσία στο Ευρώ.

Η δήλωση “Περί δαιμονίων”

Νωρίτερα ο ίδιος δημοσίευσε σχετική ανακοίνωση προκειμένου να δώσει εξηγήσεις υπό τον τίτλο “Περί Δαιμονίων”, στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Επαναλαμβάνω αυτό που λέω όλο το τελευταίο διάστημα: Είμαστε υποχρεωμένοι να συζητάμε δημόσια, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, τις ιστορικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, αναζητώντας τις πιο πρόσφορες συνθέσεις. Να συζητάμε δημόσια, δηλαδή θεσμικά – ούτε στα καφενεία, ούτε στα παρασκήνια.

Σε αυτό ακριβώς το πνεύμα υποστήριξα ότι καμία συζήτηση δεν πρέπει να δαιμονοποιείται, ώστε οι πολίτες να έχουν ξεκάθαρη εικόνα που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ποτέ δεν υποστήριξα επιστροφή στη δραχμή, όπως εξάλλου βεβαιώνεται σε εκατοντάδες δημόσιες παρεμβάσεις μου, γραπτές και προφορικές, όλες διαθέσιμες στο διαδίκτυο.

Και αυτό ακριβώς επειδή γνωρίζουμε ότι μια άτακτη μετάβαση θα απέβαινε εις βάρος του ελληνικού λαού. Κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι η ευρωζώνη σε μερικά χρόνια από τώρα. Ωστόσο, η έξοδος αποτέλεσε το σχέδιο Σόιμπλε, που απορρίφθηκε το καλοκαίρι του 2015.

Θα εξακολουθήσω να υποστηρίζω ότι οι Έλληνες πολίτες, και οι αιρετοί ακόμη περισσότερο, θα πρέπει με παρρησία και ευθύνη να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για να τα απορρίψουν. Καθήκον μας είναι να ορίζουμε τη μοίρα μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

“Επέστρεψε” μιλώντας σε δημοσιογράφους

Ο Νίκος Ξυδάκης μιλώντας με δημοσιογράφους στο περιστύλιο της Βουλής, είπε ότι κάποιοι έσπευσαν «να σχολιάσουν μία δήλωση την οποία δεν είχαν ακούσει ακριβώς και στη διατύπωσή της και στο περιεχόμενό της. Έχει αναρτηθεί ολόκληρη στο διαδίκτυο. Η δήλωση λέει διαφορετικά πράγματα και στη διατύπωσή της και στο περιεχόμενό της».

Εξηγώντας ο πρώην Υπουργός τόνισε χαρακτηριστικά: «Το νόημα είναι αυτό που λέω εδώ και αρκετό καιρό “πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά λόγω της κρίσης για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε το δρόμο για το μέλλον. Δεν πρέπει να έχουμε ταμπού, δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε την ίδια την πνευματική έρευνα και την πνευματική συζήτηση. Και πρέπει να έχουμε στα μάτια μας μπροστά τις νεότερες γενιές. Πώς θα πάμε καλύτερα με μικρότερα βάρη με επιτέλους μια στάλα αισιοδοξίας και ελπίδας στο μέλλον. Αυτό είναι κι όλα τα υπόλοιπα, μπορεί να δει ο καθένας ότι θέλει, αλλά είναι διαφορετικό και το ύφος και η φόρμα και οι λέξεις και το νόημα».

Σε ερώτηση για το αν μετά το σάλο θεωρεί ότι ήταν λάθος το timing απάντησε θετικά: «Ναι. Μπορείς ας πούμε σαν πολιτικός, σαν δημόσιος άνθρωπος, σαν πολίτης, στα δύσκολα να κρύβεσαι και να μη μιλάς. Νομίζω ότι κάθε στιγμή να έχουμε την παρρησία και το κόστος να πληρώσουμε, να μιλάμε στους συμπολίτες μας ανοιχτά με ειλικρίνεια και να αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες του. Κάθε στιγμή είναι δύσκολη κι ειδικά αυτή η επταετία. Εφτά χρόνια είναι ένα τεράστιο σπιράλ με πόνο για τον ελληνικό λαό. Πρέπει να έχουμε το κουράγιο, να θέτουμε ερωτήματα, να απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών και να σκεφτόμαστε».

Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν: «Για να κλείσει το θέμα μπορείτε να πείτε πάση θυσία στο ευρώ;
Ξυδάκης: Οχι, όχι
Δημ.: Ή επανέρχεστε στο παλιό του κ. Τσίπρα ότι το νόμισμα δεν είναι ταμπού;
Ξυδάκης: Πάση θυσία να αποκτήσει όραμα και ελπίδα ο ελληνικός λαός.
Δημ.; Με ευρώ;
Ξυδάκης: Με κάθε πρόσφορο μέσο, με κάθε εργαλείο. Τώρα που είμαστε στο ευρώ με το ευρώ.
Δημ: Μα πάλι αφήνετε ανοιχτό το θέμα της δραχμής.
Ξυδάκης: Δεν αφήνω τίποτα ανοιχτό. Ο μοναδικός στόχος των Ελλήνων είναι πώς θα αφήσουν μία χώρα βιώσιμη, έναν τόπο βιώσιμο, μια κοινωνία βιώσιμη για τα παιδιά τους. Αυτή τη στιγμή είμαστε εδώ. Θα πορευτούμε όπως είμαστε εδώ. Τώρα πρέπει κλείσουμε την αξιολόγηση με τον πιο πρόσφορο τρόπο για την κοινωνία Αυτό είναι το βήμα, Οι συζητήσεις μας, οι σκέψεις μας, οι στρατηγικές μας πρέπει συνεχώς να εμπλουτίζονται. Αυτό μόνο, τίποτε παραπάνω.
Δημ: Σας ασκήθηκαν πιέσεις;
Ξυδάκης: Όχι, όχι, όχι δεν γίνονται τέτοια πράγματα

ΝΔ: Στρώνει χαλί δραχμής η Κυβέρνηση δια του Ξυδάκη; Τι σχεδιάζουν;

Για προκλητική “γραμμή” Σόιμπλε που τηρεί ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, έκανε λόγο ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Στρώνει χαλί δραχμής η Κυβέρνηση δια του κ. Ξυδάκη; Τι συμβαίνει; Πού το πάνε; Τι σχεδιάζουν;» σχολίασε ήταν το σχόλιο του τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας στο Twitter.

 

ΠΑΣΟΚ: Να ξεκαθαρίσει τη θέση του ο Τσίπρας

Οι δηλώσεις του Νίκου Ξυδάκη “περί δραχμής” (αλλά και οι δήθεν διορθωτικές του), δεν εξυπηρετούν παρά τις προθέσεις των ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης που απεργάζονται την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας παράλληλα ότι «ο Πρωθυπουργός οφείλει άμεσα να ξεκαθαρίσει την θέση του».

Λοβέρδος: Μην τολμήσετε!

Για απολύτως προκλητικές και επικίνδυνες δηλώσεις έκανε λόγο ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος στέλνοντας μήνυμα στην Κυβέρνηση: «Μην τολμήσετε».

Θεοδωράκης: Μήπως να συζητήσουμε και το χορό του Ζαλόγγου;

Με ένα αιχμηρό σχόλιο στο Twitter αντιμετώπισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μέρος της ιστορίας μας είναι και ο χορός του Ζαλόγγου. Υπάρχει λόγος να συζητήσουμε και γι’ αυτό τώρα στη Βουλή;», έγραψε ο κ. Θεοδωρακης στο Twitter.

Παπανδρέου: Ανεπίδεκτοι μαθήσεως και επικίνδυνοι για τη χώρα

«Οι “αυταπάτες” ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζονται, δια στόματος του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου τους, κ. Ξυδάκη» τόνισε σε ανακοίνωση του το «Κίνημα» του Γ. Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι «οι ιδέες της «φαντεζί ομάδας διαπραγμάτευσης», η ερήμην του Ελληνικού λαού προετοιμασία ενός Plan B, όπως παραδέχτηκε ο κ. Βαρουφάκης από το 2015, δεν εγκαταλείφθηκαν, παρά το μέχρι τώρα δυσθεώρητο κόστος τους – για την Εθνική Οικονομία, το χρέος και τα νοικοκυριά».

Το Κίνημα σημειώνει επίσης ότι «οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας πρέπει να σταθούν ανάχωμα σε όσους σκέφτονται ή επιχειρούν να κάνουν την Ελλάδα Βενεζουέλα, μόνο και μόνο για να μείνουν στην εξουσία».

Πώς έγινε η αρχή

Θέμα επιστροφής στη δραχμή, με συζήτησή του στην Εθνική Αντιπροσωπεία, έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, αναφερόμενος στο αδιέξοδο που έχει προκύψει με τους θεσμούς στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΙ ο κ. Ξυδάκης τόνισε με νόημα ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού, όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα του λαού. Πρέπει να φτιάχνουμε σενάρια, να βλέπουμε την ιστορική εμπειρία» και υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν υπάρχουν άλλες φυσικές αντοχές ενός πληθυσμού… Εγώ νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση επί της ουσίας πολιτική και εθνική που δεν έχει γίνει τα τελευταία επτά χρόνια. Και φυσικά πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση από τη Βουλή. Τα περασμένα χρόνια δαιμονοποιήθηκε μια κουβέντα, εγώ είχα πει ότι και επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε».

Δείτε το επίμαχο βίντεο:

Παράλληλα ο πρώην Υπουργός επανέλαβε ότι «είχαμε δραχμή και πριν το ευρώ… Το 1910, το 1912, 1930, το 1960 κάτι έκανε μια χώρα, κάπως ζούσαμε, ζούσαμε και σε άλλες περιόδους. Εγώ τη βάζω ιστορικά τη συζήτηση αυτή», ενώ για το θέμα της δραχμής επέρριψε ευθύνες στον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, υποστηρίζοντας ότι «άμα στην ανοίξουν οι άλλοι, εσύ τι θα πεις εγώ δεν κουβεντιάζω; Αφού το λέει ο κ. Σόιμπλε».

Καταλήγοντας ο κ. Ξυδάκης επιτέθηκε με δριμύτητα και στο ΔΝΤ, λέγοντας με νόημα πως «αυτά για εσωτερική υποτίμηση που προτείνει είναι για ηλιθίους» και πρόσθεσε ότι «ο χειρισμός της κρίσης στην Ελλάδα ήταν εξόχως πολιτικός. Βούλιαξαν την Ελλάδα για να σώσουν έξι τράπεζες».