Ο "ιός" της αξιολόγησης "χτυπά" τα ομόλογα - Σε επικίνδυνη τροχιά η οικονομία

Η αβεβαιότητα στην οικονομία που παρατείνεται λόγω των καθυστερήσεων στο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά των ομολόγων, με την απόδοσή τους – και μαζί μ’αυτά και το κόστος δανεισμού της χώρας – να εκτινάσσεται.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην επιστολή που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση -και την οποία έφερε στο φως το Bloomberg – στην οποία φέρεται να έχει εφαρμόσει μόλις το 1/3 των προαπαιτούμενων που έχουν συμφωνηθεί για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ορισμένα hedge funds που είχαν πάρει long θέσεις αρχίζουν και κλείνουν βίαια, ωθώντας τις τιμές χαμηλότερα, ενώ αναλυτές δεν αποκλείουν η κατάσταση να επιδεινωθεί περαιτέρω σε περίπτωση παρατεταμένης καθυστέρησης. Σημειώνουν δε ότι οποιαδήποτε εκτροπή θα μπορούσε να οδηγήσει το πρώην 3ετές και νυν ετήσιο ομόλογο στο 20%.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε την Τρίτη στο 8,008% καταγράφοντας άνοδο 32 μονάδων βάσης ή 4,13%. Η απόδοση αυτή έρχεται μετά από μια κάμψη που είχε καταγραφεί εξαιτίας των προσδοκιών για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε υψηλό επτά μηνών –άνω του 9% – βρέθηκε και το ελληνικό διετές ομόλογο, λόγω και των εντεινόμενων αναφορών περί Grexit τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της χώρας.