Δημοσίευμα-σοκ : Ο Τραμπ μπορεί να αναζωπυρώσει την ελληνική κρίση & να πλήξει την ΕΕ

Μια ολλανδική εφημερίδα έρχεται να ταράξει τα νερά με ένα δημοσίευμα-σοκ που αναφέρεται στην ελληνική κρίση και το πως μπορεί να αναζωπυρωθεί εκ νέου από τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντοναλντ Τραμπ.

Η εφημερίδα Financieele Dagblad στην ανάλυσή της με τίτλο  “Ο Trump μπορεί να αναζωπυρώσει εκ νέου την ελληνική κρίση” τονίζει ότι το ΔΝΤ είναι αυτή  την στιγμή “ιδανικό εργαλείο ώστε ο Τραμπ να πλήξει την Ευρώπη” .

Ο Λευκός Οίκος βρίσκεται μόνο λίγα τετραγωνικά μέτρα  μακριά από το ΔΝΤ αναφέρει στο δημοσίευμα και προσθέτει ότι οι ΗΠΑ αποτελούν το μεγαλύτερο χρηματοδότη του και για αυτό τον λόγο μπορουν να κινήσουν τα νήματα από το παρασκήνιο επηρεάζοντας καθοριστικά τη γραμμή που ακολουθεί το Ταμείο και αυτό γιατί  οι ΗΠΑ .

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πολιτική που κρατούσε η κυβέρνηση Obama ήταν διστακτική ως προς το να συνεχίσει την χρηματοδότηση προς την Ελλάδα επειδή θεωρούσε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Παρόλα αυτά κράτησε την πόρτα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ανοιχτή προκειμένου να μην εγκαταλειφθεί η Ελλάδα στην μοίρα της.

Ο Τραμπ  δεν έχει παρά να τραβήξει την πρίζα, σχολιάζει ο αρθρογράφος, και η ελληνική κρίση θα επανεμφανιστεί στον ορίζοντα κάνοντας την ζωή δύσκολη στους Ευρωπαίους ηγέτες. Σημειώνεται πως εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο το ΔΝΤ ταλανίζεται από το ερώτημα κατά πόσον θα λάβει μέρος ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα, γεγονός που αντανακλά το μεγάλο χάσμα απόψεων που το χωρίζει από την ΕΕ σε ό,τι αφορά τους τρόπους επίτευξης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ενώ δηλαδή το ΔΝΤ θεωρεί το χρέος αυτό «μη βιώσιμο» εάν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν προχωρήσουν σε μια σημαντική αναδιάρθρωση ή και κούρεμα του ελληνικού χρέους, οι ευρωπαϊκές χώρες κωφεύουν.

Σύμφωνα με την μακρά εμπειρία που έχει το ΔΝΤ, δεν είναι δυνατό μια χώρα να συνεχίσει να εφαρμόζει επί μακρόν μια πολιτική σκληρής λιτότητας. Προκειμένου να εντείνει τις πιέσεις του το ΔΝΤ άφησε να διαρρεύσει την παραμονή του Eurogroup η έκθεσή του για την βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό χρέος μπορεί να φτάσει στα «αστρονομικά» επίπεδα του 275% του ΑΕΠ μέχρι το 2060. Από την πλευρά τους οι χώρες της ευρωζώνης εμφανίζονται λιγότερες απαισιόδοξες ή στην πραγματικότητα προτιμούν ‘να βάζουν το κεφάλι τους στην άμμο’ προκειμένου να μην επωμιστούν το πολιτικό κόστος.

Τόσο ο Γερμανός όσο και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών αντιμετωπίζουν σε λίγους μήνες εκλογικές αναμετρήσεις και δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να δώσουν την εντύπωση στους φορολογούμενους ότι ένα κομμάτι των δανείων προς την Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να επιστραφεί. Προκειμένου να πειστεί και το ΔΝΤ, οι ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν να εγκρίνουν τα λεγόμενα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που μπορούν να μειώσουν το ελληνικό χρέους έως και 20% του ΑΕΠ.

Εάν η ελληνική κυβέρνηση συμφωνήσει να συνεχίσει μια πολιτική αυστηρής λιτότητας πετυχαίνοντας πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5%, εμφανίζονται έτοιμες να προχωρήσουν και σε επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ενόσω αυτό κριθεί απαραίτητο. Όλα αυτά όμως μετά τις γερμανικές εκλογές.
Από την πλευρά του πάντως ο Πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι διαπραγματεύσιμη, διαμηνύοντας προς την Αθήνα ότι δεν θα μπορέσει να υπολογίζει στην βοήθεια του EMS τον Ιούλιο προκειμένου να αποπληρώσει τις οφειλές της. Ο χρόνος όμως κυλά και για το ΔΝΤ, το οποίο στις 6 Φεβρουαρίου καλείται να αποφασίσει εάν θα λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα. Θα είναι λοιπόν μια ιδανική ευκαιρία και για τον Trump να κάνει γνωστές τις πιθανότατα «εκρηκτικές» του απόψεις, καταλήγει η εφημερίδα.