Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η υπόθεση των στρατιωτικών δεν επηρεάζει το Κυπριακό

Σε μια εξέλιξη που έρχεται σε αντίθεση με την επιθετική – έως τώρα – ρητορική της Άγκυρας για το θέμα της μη έκδοση των τούρκων στρατιωτικών, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε αποκλειστική τοποθέτησή του στην “Καθημερινή Κύπρου”, εκφράζει την πεποίθηση ότι η υπόθεση αυτή δεν θα επηρεάσει τις συνομιλίες στο Κυπριακό.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της «Κ» ζητά από την Αθήνα και την ε/κ πλευρά να εστιάσουν την προσοχή τους στο ότι «στο Κυπριακό η στάση της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη» και ότι «δεν συνδέονται τα δύο, είναι ξεχωριστά ζητήματα». Θεωρείται έτσι ότι η νέα εστία έντασης στα ελληνοτουρκικά με αφορμή την υπόθεση των 8 στρατιωτικών, δεν πρόκειται να επηρεάζει τις συνομιλίες στο Κυπριακό. Από τις ίδιες πηγές προστίθεται και το ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει τις ειλικρινείς προσπάθειες της για την εύρεση μιας βιώσιμης, δίκαιης λύσης στο νησί, η οποία θα γίνει αποδεκτή και από τις δυο κοινότητες».

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου διευκρινίζει πάντως ότι η Τουρκία εξακολουθεί να υποστηρίζει τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος στην βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ζητούμε την…κατανόηση της Αθήνας

Όσον αφοροά το θέμα της έκδοσης των “8”, η τουρκική πλευρά σημειώνει ότι ζητά από την Αθήνα να κατανοήσει ότι «οι πληροφορίες της Άγκυρας δείχνουν ότι οι οχτώ στρατιωτικοί έλαβαν μέρος σε μια επιχείρηση, η οποία είχε ως τελικό στόχο τη δολοφονία του εκλεγμένου Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν». Σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία της σύγχρονης ιστορίας της, όπως τονίζεται, η Τουρκία θα ανάμενε ότι η Ελλάδα θα στεκόταν στο πλευρό της και θα έδινε κοινή μάχη στον αγώνα κατά της «τρομοκρατίας». Η τουρκική κυβέρνηση απαιτεί τη συνδρομή της Ελλάδας στον αγώνα κατά της «τρομοκρατίας» του Κινήματος Γκιουλέν, μια βοήθεια που μέχρι στιγμής η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξαρτήτων Ελλήνων δεν φαίνεται πρόθυμη να παρέχει στον τουρκικό λαό.