Ελίζα Βόζεμπεργκ: Η γυναικεία επιχειρηματικότητα μοχλός ανάπτυξης σε δύσκολες εποχές

Η Ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ διοργάνωσε εκδήλωση για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας μπορεί να αποβεί καθοριστική για την οικονομία με δυνητική αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης έως και 9%, εάν γεφυρωθεί το χάσμα των φύλων σε επιχειρήσεις και αγορά εργασίας, τόνισε κατά την έναρξη των εργασιών της εκδήλωσης η ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Επεσήμανε ότι οι τρείς πρώτοι τομείς δραστηριοποίησης των γυναικών στην Ελλάδα είναι το εμπόριο 25%, η γεωργία 20% και ο τουρισμός 18%.

Η ίδια αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα ευρωπαϊκά προγράμματα Progress και Small Business Act, τα οποία συμβάλλουν στην τόνωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην ΕΕ.

Επίσημοι προσκεκλημένοι της ελληνίδας ευρωβουλευτού και κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, η Μαρίνα Οφλούδη-Γιαβρόγλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος και κυριότερη μέτοχος των εταιρειών του ομίλου «SOYA MILLS GROUP», και η Σοφία Οικονομάκου, Πρόεδρος του εθνικού επιμελητηριακού δικτύου Ελληνίδων γυναικών επιχειρηματιών και Πρόεδρος των γυναικών του Ευρωεπιμελητηρίου.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα τέτοιων εκδηλώσεων, καθώς φέρνουν πιο κοντά τα επαγγελματικά επιμελητήρια με τα ευρωπαϊκά προγράμματα, που αποτελούν τη μόνη διέξοδο χρηματοδότησης σε μία εποχή ύφεσης, δεδομένου ότι η οικονομική ανάκαμψη περνάει μέσα από τα επιμελητήρια.

Η κ. Οφλούδη-Γιαβρόγλου, που, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, επί μία εικοσαετία καθοδηγεί με επιτυχία τον όμιλο εταιρειών «SOYA MILLS GROUP», μίλησε για τα κοινωνικά στερεότυπα που εμποδίζουν τις γυναίκες επιχειρηματίες να εξελιχθούν αλλά και για τα προσόντα, τις δεξιότητες, την προσήλωση και το ήθος, που αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία κάθε επιτυχημένης επιχειρηματικής δράσης.

Η κ. Οικονομάκου, με πλούσιο εκπαιδευτικό και συγγραφικό έργο, έκανε εκτενή αναφορά στη σημαντική δράση των επαγγελματικών επιμελητηρίων, που λειτουργούν ως κυψέλες επιχειρηματικότητας με τα απαραίτητα δεδομένα και συμβάλλουν στην τόνωση της οικονομίας.

Κλείνοντας τη συζήτηση, η κα. Βόζεμπεργκ υπογράμμισε την ανάγκη «δημιουργίας ευέλικτου και φιλικού περιβάλλοντος με απλούστευση διαδικασιών και άρση θεσμικών, διοικητικών και οργανωτικών εμποδίων, ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας και στήριξη των υφιστάμενων γυναικείων επιχειρήσεων για την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και την προώθηση της εξωστρέφειας.