Βουλή: Σήμερα το τελικό πόρισμα της Εξεταστικής για δάνεια κομμάτων-ΜΜΕ

Το απόγευμα θα παραδοθεί στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση το τελικό κείμενο με τις προτάσεις των κομμάτων για την δανειοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ από τις τράπεζες. Οι τελικές προτάσεις θα διαμορφωθούν στην τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής η οποία είναι προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή.

Την Παρασκευή τα κόμματα κατά τη συζήτηση στην Εξεταστική Επιτροπή επί του πορισματικού σχεδίου της πλειοψηφίας παραδέχθηκαν ότι το σύστημα δανειοδότησης ΜΜΕ και κομμάτων από τράπεζες ήταν προβληματικό και ασύδοτο, ωστόσο εκφράζουν διαφορετικές απόψεις, τόσο ως προς τα αίτια, όσο και ως προς τις ευθύνες που υπάρχουν και σε ποια πρόσωπα θα πρέπει να καταλογισθούν.

Για πυλώνα διαπλοκής, πολιτικού συστήματος – τραπεζών – ΜΜΕ, που αποδεικνύεται μέσα από τις μαρτυρικές καταθέσεις στελεχών των τραπεζών, τις πορισματικές εκθέσεις της ΤτΕ και το πόρισμα του εισαγγελέα Γιώργου Καλούδη έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπυρίδων Λάππας. Σύμφωνα με τον κ. Λάππα στο πόρισμα του κόμματός του «θα αποδίδονται συγκεκριμένες ευθύνες» και καταλόγισε σε τραπεζικά στελέχη «πρακτική στη χορήγηση δανείων κατά παράβαση των σύννομων κανόνων που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης από τη δικαιοσύνη».

Σε ό,τι αφορά τις δανειοδοτήσεις κομμάτων, ο κ. Λάππας υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει το αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας από το πόρισμα του εισαγγελέα Γιώργου Καλούδη, για το σύνολο των 401 εκατ. ευρώ τα οποία πήραν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που εισηγείται την άσκηση ποινικής δίωξης και πρόσθεσε ότι «η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ οφείλουν 401 εκατ. Δεν μπορεί αυτό να συνεχιστεί εσαεί, να υπάρχει ως κηλίδα του πολιτικού συστήματος. Πρέπει να αναλάβουν τα δύο κόμματα μια πρωτοβουλία. Να γίνει μία ρύθμιση των οφειλών τους. Αν κοιταχτούμε στον καθρέφτη, θα σπάσει ο καθρέφτης. Δεν έχουν κέρδος τα κόμματα από αυτή την κηλίδα. Εννοείται ότι θα πληρωθούν όλα και όλων».

Για τις δανειοδοτήσεις σε ΜΜΕ, καταλόγισε τεράστιες ευθύνες σε τραπεζικά στελέχη, υποστηρίζοντας την άποψη ότι ενώ διαπίστωναν μεγάλες ζημιές και αρνητικούς οικονομικούς δείκτες, αντί να υλοποιήσουν περιοριστική πολιτική έδιναν δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και κατά παράβαση των νομικών διατάξεων και των τραπεζικών πιστοδοτικών κανόνων. Παράλληλα ανέφερε ότι όλες οι καταγγελίες των δανειακών συμβάσεων από τις τράπεζες έγιναν μετά την 31η Μαρτίου 2016 που η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος» ήταν η απάντηση του εισηγητή της ΝΔ Μάκη Βορίδη υποστηρίζοντας ότι ένας ακόμα μύθος του ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε και ότι στην Εξεταστική ακυρώθηκαν οι θεωρίες του για αμαρτωλό τρίγωνο διαπλοκής. «Λείπουν οι ένοχοι πολιτικοί που διέφθειραν τους τραπεζίτες. Μισό όνομα δεν ακούστηκε στην Εξεταστική. Δεν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων, αυτών που όπως λέγατε έπεισαν τραπεζίτες να κάνουν έκνομες πράξεις» τόνισε ο κ. Βορίδης και διερωτήθηκε: «Ποιος ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχαν έκνομες ενέργειες στο χώρο του Τύπου; Αν θέλατε όμως λύση θα φέρνατε ως κυβέρνηση, μια ρύθμιση για το εποπτικό πλαίσιο των τραπεζών. Γιατί δεν το κάνατε;»

Ο κ. Βορίδης έκανε λόγο για αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι πήρε τα δάνειά του με πανομοιότυπες συμπεριφορές και με τις ίδιες εκχωρήσεις που υπέγραψαν και τα άλλα κόμματα και πρόσθεσε ότι είναι το μόνο κόμμα που ζήτησε ειδική μεταχείριση και κούρεψε κατά 60% το χρέος του. «Δεν είναι αρμοδιότητα της Εξεταστικής οι ποινικές ευθύνες που δεν συνδέονται με πολιτικά πρόσωπα. Ανέκυψαν προβλήματα για συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά μηδενικά ευρήματα κατά τα λοιπά», κατέληξε ο κ. Βορίδης.

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε αυτογκόλ με τις θεωρίες του περί τριγωνικών σχέσεων τραπεζών, πολιτικού συστήματος και ΜΜΕ και πρόσθεσε ότι «στην Εξεταστική αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχουν παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων για τα δάνεια των ΜΜΕ. Μόνο ο διευθυντής της Αυγής είπε ότι κάναμε παρέμβαση για να πάρει δάνειο η εφημερίδα Αυγή. Κατέρρευσε λοιπόν όλη αυτή η φιλολογία σας περί τριγώνου διαπλοκής. Σας μένει μόνο η απόπειρα να δανειοδοτήσετε κανάλι, η αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά και ότι δεν λέτε ποιο είναι το φυσικό πρόσωπο στην οφ σορ εταιρεία που έχει την Αυγή».

Ξεχωριστό πόρισμα ανακοίνωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ότι θα καταθέσει το κόμμα του, υποστηρίζοντας ότι έχει διαφορετική άποψη και δεν προτίθεται να συμβάλει στην προσπάθεια συγκάλυψης του ίδιου του συστήματος που αναπαράγει αυτά τα φαινόμενα.

«Οι εργασίες της Εξεταστικής επιβεβαίωσαν τις βασικές μας εκτιμήσεις ότι αξιοποιήθηκαν για να ενισχυθεί το κλίμα αποπροσανατολισμού. Σκοπό είχε, να ενισχύσει το ψευδεπίγραφο πολωτικό κλίμα, ώστε να συγκαλύπτονται οι πολιτικές σας που υπηρετούν τις ίδιες στρατηγικές επιλογές και φορτώνουν τις ανάγκες της κρίσης στις πλάτες του ελληνικού λαού», ανέφερε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Υπόμνημα με τα ευρήματα και τις παρατηρήσεις του αλλά και με 15 συγκεκριμένες προτάσεις για να αντιμετωπιστεί το καθεστώς ασυδοσίας που εξακολουθεί να υπάρχει κατέθεσε εκ μέρους του Ποταμιού ο εισηγητής του Γιώργος Μαυρωτάς. Στο πόρισμα του Ποταμιού σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «για το επονομαζόμενο τρίγωνο διαπλοκής μεταξύ πολιτικού συστήματος – τραπεζών και ΜΜΕ, αν και δεν δόθηκαν συγκεκριμένα και απτά αποδεικτικά στοιχεία, υπήρξαν σαφείς ενδείξεις από αναφορές μαρτύρων, οι οποίοι παραδέχθηκαν εμμέσως ότι υφίσταται ένα τέτοιο πλαίσιο».

Από την πλευρά του, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, μίλησε μεταξύ άλλων, για ξεκάθαρες ποινικές πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν για τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ενώ ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης, τόνισε ότι «πιθανότατα υπήρξε διαπλοκή τραπεζών – ΜΜΕ- Κομμάτων, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποδειχτεί γιατί έγινε νομότυπα λόγω έλλειψης νομοθετικού πλαισίου».