Ξένες δυνάμεις μηνύουν τον Τραμπ για διαφθορά των επιχειρήσεων του

Ακόμη δεν ξεκίνησε την προεδρία του ο Ντόναλντ Τραμπ και ξέσπασε πόλεμος.

Ξένες δυνάμεις μηνύουν τον Τραμπ για διαφθορά και δωροδοκία, επικαλούμενοι το άρθρο του Αμερικανού Συντάγματος που δεν επιτρέπει συναλλαγές ανωτάτων πολιτικών αξιωματούχων με ξένες κυβερνήσεις.

Μία μεγάλη ομάδα δικηγόρων, συνταγματολόγων και πολλών νομικών προσώπων θα χρησιμοποιήσει την γνωστή «Διάταξη περί Απολαβών», για να «στείλει» τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών στο ομοσπονδιακό δικαστήριο. Η μήνυση, που θα υποβληθεί μέσα στις επόμενες ώρες πραγματοποιείται όχι με σκοπό την χρηματική αποζημίωση, αλλά για να αποδειχθεί πως ο Ντόναλντ Τραμπ απολαμβάνει παράνομα την θέση του προέδρου και δεν πρέπει να βρίσκεται στην εξουσία.

Ο Τραμπ, αν μηνυθεί, υποχρεούται να καθίσει στο εδώλιο του ομοσπονδιακού δικαστηρίου, με την κατηγορία απόπειρας διαφθοράς και δωροδοκίας, το οποίο στην καλύτερη των περιπτώσεων για την νομική ομάδα που τον μηνύει, θα του απαγορέψει οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή με ξένες δυνάμεις.

Οι χορηγίες για τα ξενοδοχεία και τα γήπεδα γκολφ του ομίλου Τραμπ, καθώς και οι συμφωνίες με οργανισμούς όπως τη διεύθυνση Τουρισμού του Άμπου Ντάμπι, διάφορους φορείς της Κίνας και πολλά ακόμη, πιθανόν να διακοπούν με δικαστική απόφαση.

«Πρόκειται για επίθεση με πολιτική υστεροβουλία. Το βρίσκω θλιβερό» είπε ο γιος του προέδρου Έρικ Τραμπ, αντιπρόεδρος του Ομίλου. Ο υιός Τραμπ υποστήριξε πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα νομικού ή ηθικού ασυμβίβαστου μεταξύ των επιχειρηματικών συμφερόντων και των πολιτικών ενεργειών του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ενάγοντες, προέρχονται από την «Κίνηση Πολιτών για την Ευθύνη και την Ηθική στην Ουάσινγκτον», έναν συνασπισμό που είχε ως επικεφαλής τον πιο θερμό υποστηρικτή της Χίλαρι, Ντέιβιντ Μπροκ. Ο Νόρμαν Λ. Άιζεν, ,πρώην σύμβουλος του Ομπάμα υποστηρίζει πως η μήνυση που επιχειρείται να υποβληθεί, είναι μια προσπάθεια πίεσης του Τραμπ να ανοίξει τα φορολογικά του βιβλία, ούτως ώστε να αποδειχθούν οι όποιες οικονομικές συναλλαγές με ξένες κυβερνήσεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αν και είχε δεσμευτεί να δείξει όλα τα λογιστικά του στοιχεία, πλέον αρνείται, δηλώνοντας μέσω εκπροσώπων πως «έχουμε κάνει παραπάνω από ό,τι πρέπει για να διαχωρίσουμε τα επιχειρηματικά συμφέροντα του Ομίλου Τραμπ από την Προεδρία».

Αν και ο συνασπισμός που άνοιξε νομικό πόλεμο με τον Ντόναλντ Τραμπ, αποτελείται από πολύ «δυνατούς» νομικούς, ισχυροί κύκλοι του χώρου της δικαιοσύνης, υποστηρίζουν πως πολύ δύσκολα θα καταφέρει να κερδίσει την υπόθεση.