Κουβέλης: Δύναμη εγγύησης και σταθερότητας η ΔΗΜΑΡ

Η ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

«Η παρουσία της ΔΗΜΑΡ είναι και χρήσιμη και απαραίτητη. Η ΔΗΜΑΡ και οι σύμμαχοί της μπορούν να γίνουν ο καταλύτης μιας θετικής εξέλιξης για τη χώρα» ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και του Διαρκούς Συνεδρίου του κόμματος.

Σημειώνεται ότι την αυτόνομη κάθοδο της ΔΗΜΑΡ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου αποφάσισε να εισηγηθεί στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και του Διαρκούς Συνεδρίου που είναι σε εξέλιξη  η Εκτελεστική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Ολόκληρη η εισήγηση του Φώτη Κουβέλη είχε ως εξής:

«Η χώρα οδεύει στις εκλογές. Ήρθε η στιγμή που ο λαός θα κληθεί να αποφασίσει για το μέλλον του τόπου.
Λένε κάποιοι : Οι εκλογές είναι καταστροφή.

Αν είναι έτσι γιατί κυβέρνηση και δανειστές αγνόησαν πεισματικά την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα εμμένοντας στη συνέχιση των ίδιων πολιτικών;

Ας μην ψάχνουν δήθεν υπεύθυνους αυτής της εξέλιξης, για να τους αποδώσουν ευθύνες. Υπεύθυνοι είναι αυτοί που ταύτισαν την αντιμετώπιση των θεμάτων μεγάλης σημασίας για τη χώρα και την κοινωνία με την με κάθε θυσία διατήρησή τους στην κυβερνητική εξουσία. Αυτοί που ενέταξαν όλους τους χειρισμούς τους σε στενά κομματικούς σχεδιασμούς, με κριτήριο τι τους βολεύει εκλογικά.

• Εμείς δεν είμαστε ένα κόμμα που γυρίζει την πλάτη στις αναγκαίες συναινέσεις. Το δείξαμε το 2012 όταν συμμετείχαμε στην κυβέρνηση με δυνάμεις που έχουμε μεγάλες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές για να διασφαλίσουμε την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Όμως, όπως είπαμε, αποχωρώντας από την κυβέρνηση, η συναίνεση δεν μπορεί να συνίσταται στην αποδοχή μιας βαθιά συντηρητικής πολιτικής διακυβέρνησης, που ούτε κοινωνικά δίκαιη ήταν αλλά ούτε και οικονομικά αποτελεσματική.

• Η συναίνεση δεν είναι σημαία ευκαιρίας για να τη χρησιμοποιεί η κυβέρνηση όπως της ταιριάζει.

• Η κυβέρνηση διαμόρφωσε ένα επίπλαστο ιστόρημα επιτυχίας της οικονομικής πολιτικής, στο οποίο βάσισε την στρατηγική της, ζητώντας την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή για να συνεχίσει την ίδια πολιτική.

Στην πραγματικότητα η στρατηγική αυτή έκρυβε κάτω από το χαλί τα πραγματικά προβλήματα. Ο στόχος καθαρής εξόδου από το μνημόνιο χωρίς νέα συμφωνία με τους εταίρους ήταν μία επιλογή που ταίριαζε και εξυπηρετούσε το κομματικό αφήγημα, αλλά όχι τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες της χώρας. Για να κρύψει τη λήψη νέων μέτρων, που παρήχθη ως αποτέλεσμα της διαρκούς υποχώρησης στις πιέσεις των δανειστών, έφερε νωρίτερα τις διαδικασίες εκλογής προέδρου γιατί ουσιαστικά ήθελε τις εκλογές.

• Σε αυτή τη διαδικασία, η κυβέρνηση δεν άλλαξε κάτι στην πολιτική της για να πετύχει την ευρύτερη συναίνεση. Αντίθετα, επιδίωξε και επιδιώκει να ταυτίσει τη λύση των μεγάλων θεμάτων της χώρας με τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής και την παραμονή της στην κυβερνητική εξουσία.
Εφόσον δεν υπήρξαν ευρύτατες συναινέσεις για την αλλαγή πολιτικής εμείς δεν μπορούσαμε με την ψήφο μας να συμβάλλουμε στην παράταση της θητείας αυτής της κυβέρνησης. Για αυτό δεν ενταχθήκαμε στο σχέδιό της και δεν ψηφίσαμε την πρότασή της για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

• Εμείς κάναμε το καθήκον μας. Ανοίξαμε το δρόμο για την έκφραση της λαϊκής βούλησης. Για να κριθεί η μέχρι τώρα πολιτική και οι εναλλακτικές προτάσεις.
Ο δικός μας στόχος είναι η χώρα να αλλάξει σελίδα και να αποκτήσει μια ευρεία πολιτική πλειοψηφία που θα προωθήσει μια προοδευτική πολιτική.
• Το κυβερνητικό μπλόκ οδύρεται για την διεξαγωγή εκλογών.
Από πότε όμως οι εκλογές είναι δυστύχημα για τη δημοκρατία; Από πότε οι εκλογές ισοδυναμούν με καταστροφή; Σκέπτονται όσοι χρησιμοποιούν αυτά τα επιχειρήματα ότι βλάπτουν τη χώρα και υποσκάπτουν, στο βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης, την ίδια την λειτουργία της δημοκρατίας;

• Είναι επικίνδυνο για την ίδια τη δημοκρατία και για την πορεία της Ευρώπης να γίνεται ανεκτός ο ορισμός όλων των πολιτικών από το eurogroup υπό το σκέπη της πολιτικής λιτότητας που απαιτεί η Γερμανία. Για αυτό θεωρούμε ότι άμεσος στόχος πρέπει να είναι η συντεταγμένη απεμπλοκή από το μνημόνιο στο θεσμικό επίπεδο και η αντικατάστασή του από μία νέου τύπου σχέση που θα επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να σχεδιάζει και να εφαρμόζει με πολιτική αυτονομία μέτρα και ρυθμίσεις για την επίτευξη των στόχων που έχουν συμφωνηθεί. Αυτή είναι η δημοκρατική και ευρωπαϊκή πρόταση και η διέξοδος. Πρόταση που σέβεται τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας, αλλά ταυτόχρονα παρέχει τη δυνατότητα δημοκρατικών επιλογών.

• Οι όποιοι κίνδυνοι υπάρχουν δεν αφορούν την εκλογική διαδικασία, αλλά τον τρόπο με τον οποίο τα κόμματα αντιμετωπίζουν αυτή τη διαδικασία.
Είναι επικίνδυνη η επικράτηση εμφυλιοπολεμικού κλίματος, υπέρμετρης όξυνσης και έντασης με στόχο την πόλωση. Η στρατηγική του φόβου επιβαρύνει το κοινωνικό κλίμα, τραυματίζει τις πολιτικές σχέσεις και δημιουργεί κινδύνους για την οικονομία. Είναι βαθιά προσβλητική η ταύτιση της σωτηρίας της χώρας με την παραμονή της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.

• Ταυτόχρονα, ενέχει κινδύνους για την οικονομία η θέση ότι η λύση για τη χώρα είναι η εφαρμογή ενός καθαρού κομματικού προγράμματος και σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία τότε ή θα πρέπει να ακολουθηθεί αυτό το πρόγραμμα και από άλλες πολιτικές δυνάμεις ή αλλιώς θα προκριθούν νέες εκλογές. Είναι λανθασμένη στάση η διατύπωση πολιτικών προτάσεων που απλώς χαϊδεύουν τα αυτιά των ψηφοφόρων. Οι επιλογές είναι καθοριστικές. Ο λαός αποφασίζει. Για αυτό πρέπει να σταθμίσει την ψήφο του, να συνυπολογίσει όλα τα δεδομένα και να προχωρήσει αποφασιστικά.
Σε κάθε περίπτωση όμως οφείλουμε να θυμόμαστε πως τίποτε δεν μπορεί να γίνει ερήμην του λαού. Μόνον δημοκρατικά νομιμοποιημένες πολιτικές μπορούν να φέρουν προωθητικές αλλαγές σε κράτος και οικονομία. Οι εκλογές είναι ο μόνος τρόπος για να εκφραστεί η λαϊκή βούληση, να κρίνουν οι πολίτες την πορεία της χώρας και να επιλέξουν την πολιτική που θα ακολουθηθεί στη συνέχεια.

• Οι εκλογές αυτές είναι κρίσιμες. Όλα τα ζητήματα που αφορούν στο μέλλον της χώρας είναι ανοιχτά, είναι μπροστά μας.
Στόχοι μας πρέπει να είναι :
Να διατηρήσουμε τις συνθήκες ασφάλειας στην περιοχή.
Να προωθήσουμε ένα σχέδιο επαναδιαπραγμάτευσης και να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία με αποκλεισμό της λήψης νέων επαχθών μέτρων και με ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους.
Να περάσουμε σε μια νέα φάση που θα μας απαλλάξει από τις συντηρητικές πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας και ύφεσης και θα θέσει τις βάσεις για μια νέα πορεία της χώρας με δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και δίκαιες αλλαγές.
Όλα αυτά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Εμείς το γνωρίζουμε. Για αυτό και δεν εκστομίζουμε εύκολα λόγια και μεγάλα. Και ας μην γινόμαστε αρεστοί πολλές φορές.
Η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει νέα πνοή στα πράγματα καθώς είναι προσκολλημένη σε συντηρητικές πολιτικές και στη λογική “πρώτα υλοποιώ τις δεσμεύσεις, μετά ζητώ κάποια πράγματα και υποχωρώ γιατί δεν μπορώ να κάνω αλλιώς”. Αυτές οι ασκούμενες πολιτικές είναι αδιέξοδες και πρέπει το συντομότερο δυνατόν να αλλάξουν. Παράγουν φτώχεια και εμποδίζουν τη μετάβαση στην πραγματική ανάπτυξη.

Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γνωρίζει ότι η απαγκίστρωση από το μνημόνιο δεν μπορεί να υπάρξει μέσα από την κατάργησή του με ένα νόμο. Να γνωρίζει ότι όλα τα ανοικτά θέματα θα τα βρει μπροστά της η οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση. Τα προβλήματα δεν εξαλείφονται με διακηρύξεις, οι αντικειμενικοί περιορισμοί δεν ξεπερνιούνται μόνο με τη βούληση και οι συσχετισμοί δεν αλλάζουν μόνο με την επιθυμία.
Ακόμη και η κατάργηση των πολιτικών λιτότητας δεν σημαίνει λύση των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων.

• Η πολιτική αλλαγή δεν θα είναι βιώσιμη αν δεν συγκροτεί μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση που να πείθει για το ρεαλισμό της. Η νέα πορεία της χώρας δεν μπορεί να υπάρξει με μαγικές λύσεις και υποσχέσεις για επαναφορά στην πρότερη κατάσταση. Είναι αδύνατο να υπάρχει έξοδος από την κρίση χωρίς σοβαρές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία. Είναι αδύνατο να υπάρχει βιώσιμη προοδευτική διακυβέρνηση χωρίς να δώσει τη δική της ολοκληρωμένη απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς.

• Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να εφαρμοστούν πολιτικές που ενώ φαντάζουν προοδευτικές, στην πράξη θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε νέα κρίση και σε διάψευση των προσδοκιών. Είναι προφανές πως μια απλή βολονταριστική αντιμετώπιση της πραγματικότητας και μια αναδιανεμητική πολιτική -χωρίς δημοσιονομική βάση – θα προσκρούσει στους αντικειμενικούς περιορισμούς.
Μια ενίσχυση της ζήτησης χωρίς αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου θα οδηγήσει σε αύξηση των εμπορικών ελλειμμάτων και όχι σε ανάκαμψη.
Μια διατήρηση ή επαναφορά συντεχνιακών προνομίων, ανέντιμων προσόδων, κοινωνικά άδικων μεταβιβάσεων και επιλεκτικών κρατικών ενισχύσεων, θα επιφέρει αναπαραγωγή των στρεβλώσεων απλώς σε μια εκδοχή επί το λαϊκότερο.

• Είναι αναγκαία μια νέα πλατιά κοινωνική και πολιτική συμμαχία δυνάμεων που θα αλλάξουν τις ασκούμενες πολιτικές και θα επιχειρήσουν την ανασυγκρότηση της χώρας με νέες προτεραιότητες και ιεραρχήσεις.
Εμείς διεκδικούμε σε αυτές τις εκλογές την παρουσία μας στη Βουλή ώστε να διαδραματίσουμε ρόλο στη συγκρότηση αυτής της νέας συμμαχίας. Για να υποστηρίξουμε ενεργά μια έλλογη αλλαγή πολιτικής, μια προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας με ακλόνητες σταθερές την ευρωπαϊκή πορεία, τον δίκαιο επιμερισμό των βαρών, την μετάβαση σε νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Όχι συνέχιση των ίδιων πολιτικών. Όχι αναπαραγωγή ξεπερασμένων υποδειγμάτων. Όχι ιδεολογικά στερεότυπα. Όχι λαϊκισμός. Εμείς διεκδικούμε σύγχρονες και ρεαλιστικές προοδευτικές λύσεις.
Με την παρουσία μας στη Βουλή θα θέσουμε την δύναμη μας για αυτή την κατεύθυνση. Θα είμαστε μέρος των λύσεων και θα εργασθούμε με συνεργατικό πνεύμα για την προοδευτική αλλαγή.

• Σε αυτό το σκηνικό η παρουσία της ΔΗΜΑΡ είναι και χρήσιμη και απαραίτητη. Η ΔΗΜΑΡ και οι σύμμαχοί της μπορούν να γίνουν ο καταλύτης μιας θετικής εξέλιξης για τη χώρα. Να συμβάλλουν στην αναγκαία πολιτική αλλαγή, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσουν οτι θα αποφευχθούν πειραματισμοί, ιδεοληπτικές προσεγγίσεις και παρωχημένες κρατικιστικές συνταγές. Η ΔΗΜΑΡ με τους συμμάχους της μπορεί να λειτουργεί ως δύναμη εγγύησης και σταθερότητας.

• Μπορούμε να πιέσουμε ώστε οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις να τεθούν στο επίκεντρο μιας νέας προοδευτικής διακυβέρνησης. Μπορούμε με τρόπο πειστικό και ρεαλιστικό να καταδείξουμε την αναγκαιότητα μετάβασης σε ένα παραγωγικό μοντέλο με κεντρικούς πυλώνες την διάχυση των ωφελειών στην κοινωνία και τον οικολογικό του χαρακτήρα.
• Με τη ΔΗΜΑΡ και τους συμμάχους της παρόντες την επόμενη μέρα, η προοδευτική διακυβέρνηση μπορεί να είναι μία πρόταση εξουσίας σταθερή, που θα αποφύγει κακοτοπιές μονομερών ενεργειών, ερασιτεχνισμούς που πηγάζουν από ξεπερασμένα στερεότυπα, ενέργειες υψηλού ρίσκου και χαμηλής οικονομικής απόδοσης.

• Αυτά τα χρόνια από την ίδρυση της ΔΗΜΑΡ μέχρι σήμερα δοκιμαστήκαμε. Μέσα στην κρίση, στο αποκορύφωμα μάλιστα αυτής, δεν υποκύψαμε στις σειρήνες του λαϊκισμού. Προκρίναμε λύσεις συναινετικές όπου αυτό ήταν δυνατό. Επιδείξαμε συνεργατική διάθεση. Μετείχαμε σε μια κυβέρνηση με δυνάμεις που έχουμε μεγάλες διαφορές με σκοπό να συμβάλλουμε ώστε η χώρα να παραμείνει στον ευρωπαϊκό δρόμο. Δώσαμε τη μάχη μέσα σε μια κυβέρνηση με αρνητικούς συσχετισμούς για να προωθηθεί η γραμμή της επαναδιαπραγμάτευσης των επαχθών όρων του μνημονίου Δοκιμάσαμε μέρος της προγραμματικής μας πρότασης σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας. Προσπαθήσαμε να αποκρούσουμε κοινωνικά άδικες ρυθμίσεις και εισάγαμε ορισμένες θετικές ρυθμίσεις.

• Αποχωρήσαμε από την κυβέρνηση όταν διαπιστώσαμε ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια παρέμβασής μας και επιχειρήσαμε την επανατοποθέτησή μας στο πολιτικό σκηνικό χωρίς τη λογική του άσπρου μαύρου. Υποστήκαμε την ανοίκεια επίθεση των μεγάλων συμφερόντων, με χλεύη, με συκοφαντία και με υπονόμευση, επειδή με την αποχώρηση μας και τις πολιτικές μας θέσεις αμφισβητήσαμε αυτό το είδος πολιτικής σταθερότητας που διαιωνίζει τα προνόμια τους. Υποστήκαμε μια μεγάλη εκλογική ήττα στις ευρωεκλογές, αλλά δεν το βάλαμε κάτω. Δεν οδηγηθήκαμε σε συμβιβασμό και στάση υπακοής, αλλά αντίθετα συμβάλαμε με τη στάση μας στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές, παρά τις πολύ δυσμενείς συνθήκες εκλογικής επιρροής του κόμματος μας.

• Προφανώς δεν τα καταφέραμε όλα. Προφανώς στην πορεία αυτή έγιναν και λάθη. Λάθη όμως δεν κάνει μόνο όποιος παραμένει στη σιγουριά και την ασφάλεια της ακινησίας. Όσοι σήμερα είμαστε στη ΔΗΜΑΡ έχουμε δώσει τις εξετάσεις μας μέσα σε δοκιμασίες. Έχουμε την εμπειρία, γνωρίζουμε αδυναμίες και δυσκολίες.

• Η πολιτική αλλαγή στη χώρα είναι επιβεβλημένη. Μια προοδευτική διακυβέρνηση πρέπει να αναλάβει το δύσκολο έργο διαμόρφωσης των συνθηκών εξόδου από την κρίση και ανασυγκρότησης του τόπου. Αυτή η υπόθεση δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος. Οι δεδομένοι συσχετισμοί δίνουν μία εικόνα της πραγματικότητας, όμως το ζήτημα δεν είναι αριθμητικό.

• Μια προοδευτική διακυβέρνηση δεν μπορεί να στηριχθεί σε μειοψηφικές κοινωνικές δυνάμεις, δεν μπορεί να στηριχθεί από αδύναμες εκλογικές και κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, ούτε από αθροιστικές λογικές.
Ο μόνος επιτυχής δρόμος περνά μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις και μείζονες προωθητικές συνθέσεις. Περνά μέσα από ένα κοινό πρόγραμμα διακυβέρνησης, το οποίο, προϊόντος του χρόνου, θα μπορεί να απαντήσει σε όλες τις προκλήσεις, αφού πρώτα απαντήσει στις ιεραρχικά και χρονικά πρώτες.

• Σε μια τέτοια συμμαχία προοδευτικής συσπείρωσης επί της αρχής καλούνται όλοι όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί.
Εμείς αυτό πιστέψαμε και πιστεύουμε. Πήραμε πρωτοβουλίες και απευθύναμε πρόταση διαλόγου σε όλους.
Το ΠΑΣΟΚ, προσηλωμένο στη στρατηγική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, ξεκάθαρα τοποθετήθηκε υπέρ της συνέχισης της ίδιας και απαράλλακτης πολιτικής. Το «Ποτάμι» δεν δέχθηκε να συνομιλήσει μαζί μας, όπως και με κάθε δύναμη του παλιού πολιτικού συστήματος όπως αυτάρεσκα δήλωσε.
Με τους Οικολόγους Πράσινους εντοπίστηκαν συγκλίσεις, αναμένουμε όμως τις αποφάσεις τους. Με το κόμμα Πράσινοι – Αλληλεγγύη- Δημιουργία- Οικολογία διαπιστώσαμε μια ευρεία σύμπτωση απόψεων που μπορεί να οδηγήσει σε κάτι παραπάνω.
Με τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινήσαμε ένα διάλογο στο οποίο διαπιστώθηκαν συμπτώσεις αλλά και διαφορές, που ήθελαν περισσότερες επεξεργασίες και προσπάθεια. Έγινε προσπάθεια άμεσης συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ και εξέταση της περίπτωσης εκλογικής συνεργασίας. Χωρίς μικρομεγαλισμούς από μέρους μας, αλλά και χωρίς κανένα κομματικό ιδιοτελές κίνητρο. Χωρίς συναλλαγές. Οι όροι που θέταμε ήταν η κοινή εκλογική-προγραμματική διακήρυξη και η διασφάλιση της πολιτικής και οργανωτικής αυτοτέλειας της ΔΗΜΑΡ.
Τελικά δεν υπήρξε συμφωνία διότι μας ζητήθηκε επί της ουσίας η ατομική προσχώρηση στο ΣΥΡΙΖΑ και η απόλυτη αποδοχή του προγράμματός του. Δεν αναφέρομαι βεβαίως στις τοποθετήσεις σημαντικού τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούσε ότι στελέχη της ΔΗΜΑΡ έπρεπε να κάνουν δημόσια αυτοκριτική για το παρελθόν τους. Δεν μπορούσε να υπάρξει συμφωνία μας για μια τέτοιου είδους συνεργασία.

Εμείς δεν έχουμε να μετανιώσουμε για κάτι. Ούτε θα ακυρώσουμε το δικό μας προγραμματικό και αξιακό φορτίο.
Θα συμβάλουμε στην υπόθεση της προοδευτικής διακυβέρνησης. Θα δώσουμε το «παρών» στην εκλογική μάχη. Θα δώσουμε το «παρών» μας και μετά τις εκλογές. Δεν θα συμπεριφερθούμε ως πολιτική δύναμη που αναζητεί ένθεν κακείθεν άλλους πολιτικούς φορείς για να ακουμπήσει ή να προσχωρήσει, χάνοντας επί της ουσίας την πολιτική και οργανωτική της αυτονομία.
Η Δημοκρατική Αριστερά δεν δημιουργήθηκε το 2010 για να εκχωρηθεί σε άλλες πολιτικές δυνάμεις το 2014. Οι λόγοι και οι αρχές της ίδρυσής της παραμένουν απολύτως επίκαιροι και σήμερα.
Για να συνεχίσουμε σε αυτό που θέλουμε να γίνουμε: Η σύγχρονη, δημοκρατική, ευρωπαϊκή, μεταρρυθμιστική, οικολογική Αριστερά. Για να συμβάλλουμε σημαντικά μαζί με τους συμμάχους μας σε αυτό που έχει ανάγκη η χώρα: Προοδευτική διακυβέρνηση με ασφαλή ευρωπαϊκή πορεία και σύγχρονες προοδευτικές λύσεις.

• Ο αγώνας που θα δώσουμε είναι δύσκολος. Έχουμε συναίσθηση των δυσκολιών και των εμποδίων. Η προεκλογική περίοδος θα είναι περίοδος ιδιαίτερα δύσκολη. Δεν πτοούμαστε. Θα δώσουμε τη μάχη αυτή με τα όπλα μας, το θάρρος και την αποφασιστικότητά μας.
Θα δώσουμε τον αγώνα με την πίστη ότι μπορούμε να ανατρέψουμε την κατάσταση και να εκφράσουμε προοδευτικές δυνάμεις που αισθάνονται και είναι ανέστιες. Με πίστη ότι θα μπορέσουμε να εκφράσουμε δυνάμεις που θέλουν άλλες πολιτικές, διαφορετικό μέλλον για την Ελλάδα εντός της Ευρώπης, με οικολογική εγρήγορση και αυθεντική περιβαλλοντική ευαισθησία, με διαρκή μάχη κατά των ανισοτήτων.
Πάμε όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη. Μάχη τίμια, μάχη αξιοπρέπειας, με ενότητα, ενιαίο λόγο και καθαρό μήνυμα.

• Η ΔΗΜΑΡ παρούσα την επομένη των εκλογών είναι εχέγγυο της πολιτικής αλλαγής αλλά και της ευρωπαϊκής πορείας.
Πολιτική αλλαγή με σταθερότητα.
Ανατροπή των ασκούμενων πολιτικών με το βήμα στο μέλλον και όχι επιστροφή στο παρελθόν.
Με ρεαλισμό και σύνεση. Με όραμα και ελπίδα.
Η ΔΗΜΑΡ έχει ρόλο. Θα τον διεκδικήσει και θα τον κερδίσει».

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=664290