Ν. Κοτζιάς: Να φέρουμε την ειρήνη στην Παλαιστίνη και στη Μέση Ανατολή

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, συμμετείχε σήμερα στη διεθνή διάσκεψη για το Μεσανατολικό, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από 72 χώρες.

Ο Νίκος Κοτζιάς υπογράμμισε την ανάγκη «ανάπτυξης ελπίδας και εμπιστοσύνης στην περιοχή». «Να φέρουμε την ειρήνη στην Παλαιστίνη και στη Μέση Ανατολή και να προωθήσουμε τη λύση των δύο κρατών και να θέσουμε μια θετική ατζέντα για την Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε. Υποστήριξε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη «τα μεγάλα συμφέροντα των Παλαιστινίων και του Ισραήλ για τη δημιουργία δύο κρατών στην περιοχή όπου σήμερα υπάρχει η κρίση της Μέσης Ανατολής».

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στη σειρά πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, όπως τα πέντε τριμερή σχήματα συνεργασίας με Αίγυπτο, την Παλαιστίνη, το Λίβανο, την Ιορδανία και το Ισραήλ, η Διάσκεψη της Ρόδου που θα επαναληφθεί σε μερικούς μήνες και η πρωτοβουλία για την προστασία χριστιανικών και άλλων θρησκευτικών ή πολιτισμικών ομάδων στη Μέση Ανατολή.

Ο υπουργός υποστήριξε μεταξύ άλλων «την ανάγκη καλλιέργειας μιας νοοτροπίας συναίνεσης και συμβιβασμού και όχι σύγκρουσης».

«Αυτό το λέω και για τα Βαλκάνια» εξήγησε μετά την ομιλία του.

«Όταν κανείς δεν έχει μια νοοτροπία συναίνεσης και συμβιβασμού στα διεθνή ζητήματα, δεν έχει και στο εσωτερικό του. Βλέπουμε χώρες οι οποίες είναι αυταρχικές ότι δεν μπορούν να συνεννοηθούν με τους γείτονές τους».

Στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν θεωρεί ότι οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορούν να συνεισφέρουν στην ειρηνευτική διαδικασία, ο υπουργός απάντησε :

«Θα έλεγα ότι έχει μια ιδιαιτερότητα η δική μας ατζέντα, γιατί πρόκειται για μια θετική ατζέντα. Βάζουμε να κάνουνε θετικές δράσεις, και στόχους που να αναπτύξουν τη διαδικτύωση και κατά προέκταση τη σταθερότητα στην περιοχή, σε όλους τους τομείς από την εκπαίδευση και την έρευνα μέχρι την οικονομία και ειδικότερα τον τουρισμό και το εμπόριο».

Σε άλλο ερώτημα εάν η παρουσία των 72 χωρών στη Διάσκεψη με στόχο λύσης δύο κρατών στο Μεσανατολικό είναι έμμεσα και ένα μήνυμα προς τη νέα Διοίκηση Τραμπ ο υπουργός απάντησε :

«Δεν νομίζω ότι μαζευτήκαμε εδώ για να δώσουμε μηνύματα σε διοικήσεις τρίτων κρατών. Μαζευτήκαμε εδώ για να δώσουμε ένα μήνυμα θετικό στις ειρηνικές προοπτικές που μπορούν να αναπτυχθούν στη Μέση Ανατολή».

Ο κ Κοτζιάς μεταβαίνει σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει σε συνάντηση των κρατών μελών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αύριο θα συμμετάσχει στην κανονική συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών με κύρια ζητήματα πάλι τη Μέση Ανατολή αλλά και τη Συρία, ενώ θα γίνει μια ενημέρωση και για το Κυπριακό. Ο υπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα, αργά το βράδυ της Δευτέρας.

«Αυτοί που είναι η φωνή του κυρίου τους, δηλαδή των Τούρκων, είναι λογικό να θεωρούν ότι επιτυχία στη Γενεύη θα ήταν εάν παραδινόμασταν στους Τούρκους» δήλωσε ο Ν.Κοτζιάς

Την ευθύνη των Τούρκων για την αποτυχία της Διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη, υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με σημερινή δήλωσή του στο Παρίσι όπου συμμετείχε στη Διάσκεψη για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το τι έχει να απαντήσει στα δημοσιεύματα όπως αυτό του Politico που του καταλογίζουν ευθύνες για την αποτυχία της Γενεύης, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε :

«Αυτοί που είναι η φωνή του κυρίου τους, δηλαδή των Τούρκων, είναι λογικό να θεωρούν ότι επιτυχία στη Γενεύη θα ήταν εάν παραδινόμασταν στους Τούρκους. Εάν νομιμοποιούσαμε τα παρεμβατικά τους δικαιώματα και τη δυνατότητά τους να κατέχουν τμήμα της Κύπρου.

Εμείς έχουμε διαφορετική αντίληψη. Πιστεύουμε ότι πρέπει να εφαρμοσθεί ο ευρωπαϊκός και διεθνής νόμος, πρέπει να αποδοθεί στην Κύπρο η κυριαρχία, να αποδοθούν το μέγιστο δυνατόν των δικαιωμάτων στους Τουρκοκυπρίους και το μέγιστο δυνατό αίσθημα ασφάλειας στους Ελληνοκυπρίους».

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα δημοσιεύματα «περιέχουν σειρά διαστρεβλώσεων στα γεγονότα. Για παράδειγμα λένε ότι διακόψαμε εμείς τη διαδικασία, επειδή οι τεχνικές ομάδες πάνε την άλλη εβδομάδα.

Αυτό δεν είναι αλήθεια. Τόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, όσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όπως και εγώ, προτείναμε να συνεχισθεί την Παρασκευή η Διάσκεψη της Γενεύης σε πολιτικό επίπεδο, όπως ήταν προγραμματισμένο» εξήγησε ο υπουργός και πρόσθεσε :

«Το ότι έπρεπε να συνεχισθούν οι ομιλίες σε πολιτικό επίπεδο ήταν πολύ σημαντικό, διότι έπρεπε να δοθούν οι οδηγίες για το πως θα δουλέψουν οι τεχνικές ομάδες. Και αυτό διότι οι Τούρκοι οι οποίοι εγκατέλειψαν τη διαπραγμάτευση και έφυγαν το πρωί της Παρασκευής, είπαν ότι δεν είχαν χρόνο για διαβουλεύσεις και ζήτησαν να συνεδριάσουν οι τεχνικές ομάδες. Η απάντηση όμως ήταν ότι χωρίς πολιτικές οδηγίες δεν μπορούν να συνεδριάζουν οι τεχνικές ομάδες».

Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, είχαν προγραμματισθεί οι πολιτικές διαβουλεύσεις και το πολιτικό περιεχόμενο της Διάσκεψης για την Πέμπτη και την Παρασκευή, τις οποίες όμως ακύρωσαν οι Τούρκοι.

«Είναι καταπληκτικό ότι υπάρχουν ευρωπαϊκά ελληνικά ή και άλλα μέσα ενημέρωσης τα οποία υιοθετούν αυτούς που ακύρωσαν τη συμφωνηθείσα διαδικασία στη Γενεύη. Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν και επιπλέον μετά ρίχνουν τα βάρη σε αυτούς που επιμένουν στις συμφωνίες» κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.