Βίτσας: «Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο»

«Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, είναι όλα κατοχυρωμένα με διεθνείς συνθήκες και βάσει αυτών οργανώνουμε τη στρατηγική μας», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ “Πρακτορείο Fm 104,9” ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας απαντώντας ουσιαστικά στη γραπτή δήλωση αργά χθες το βράδυ του εκπροσώπου Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χουσεΐν Μουφτούογλου. Στη δήλωσή του ο κ. Μουφτούογλου ανέφερε ότι η Τουρκία δεν γνωρίζει σε ποια 28 νησιά ή βραχονησίδες αναφερόταν ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός όταν ανακοίνωσε τα περί προγράμματος κατοίκησης και οικονομικής εκμετάλλευσης 28 βραχονησίδων του Αιγαίου Πελάγους.

Ο κ. Βίτσας σημείωσε με νόημα ότι όταν διεξάγονται συζητήσεις στη Γενεύη για το Κυπριακό τέτοιες ανακοινώσεις δεν βοηθούν στο καλό κλίμα και υπογράμμισε ότι το αρμόδιο υπουργείο και η κυβέρνηση θα σχολιάσουν την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο κ. Βίτσας παρατήρησε ότι έγινε ένα καλό βήμα.

«Δεν συμμερίστηκα την άποψη ότι με την πρώτη συνάντηση θα λυθούν όλα» τόνισε ο κ. Βίτσας και επανέλαβε ότι το ζήτημα είναι διεθνές και ευρωπαϊκό εστιάζοντας στις εγγυήσεις και στα κατοχικά στρατεύματα. Παράλληλα επισήμανε ότι «η Γερμανία δεν θα ήταν όπως τη γνωρίζουμε σήμερα εάν δεν είχε γίνει η συμφωνία του ’90 και δεν είχαν απομακρυνθεί όλα τα στρατεύματα που υπήρχαν στη δυτική Γερμανία».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Β. Σόιμπλε, τόνισε ότι διάβασε όλη τη συνέντευξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και σχολίασε ότι ενώ διεξάγεται μια συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα, αυτές οι δηλώσεις δεν βοηθούν. Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει 4ο μνημόνιο, η Ελλάδα σε τεχνικό επίπεδο έχει κάνει όλα όσα έχει συμφωνήσει και απομένει και από την άλλη πλευρά να πράξει.

Καταλήγοντας ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας εκτίμησε ότι το Βερολίνο δεν επιθυμεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να μην ενταχθεί η Ελλάδα σε αυτό το πρόγραμμα.