Κυπριακό: Κατατέθηκαν οι χάρτες- Το 28,2% προτείνει ο Αναστασιάδης - 29,2% ζητούν οι Τουρκοκύπριοι

Κατατέθηκαν οι χάρτες για το Κυπριακό στις συνομιλίες που διεξάγονται στη Γενεύη, με την ελληνοκυπριακή πλευρά να προτείνει το υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τμήμα να είναι στο 28,2% των εδαφών του νησιού, ενώ, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, ο χάρτης της τουρκοκυπριακής πλευράς εμφανίζει το 29,2% του εδάφους της Κύπρου υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Ο χάρτης της ελληνοκυπριακής πλευράς προτείνει το υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τμήμα να είναι στο 28,2% των εδαφών του νησιού, ποσοστό μικρότερο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα από εκείνο που προέβλεπε το σχέδιο Ανάν. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο χάρτης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις περιοχές της Μόρφου, της Κυθρέας, της Άσσια, της Βατυλή, της Λύση και του Κοντέα.

«Υπάρχει πρόοδος στο εδαφικό, καθώς είναι η πρώτη φορά από το 1974 και μετά, που βρισκόμαστε στο παρά ένα για ανταλλαγή χαρτών με βάση αυτά που συμφωνούνται ανάμεσα στους δύο ηγέτες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους, λίγο πριν τις 15.00 στη Γενεύη.

Ο κ. Χριστοδουλίδης πληροφόρησε ότι στις 17.45 σήμερα το απόγευμα θα συναντηθούν εκ νέου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και θα συνεχίσουν τη συνομιλία τους για το εδαφικό και αν συμφωνήσουν, τότε κάθε πλευρά θα υποβάλλει το δικό της χάρτη και θα εξεταστούν από τους εμπειρογνόμωνες αν ανταποκρίνονται σε ότι έχει συμφωνηθεί. Παράλληλα, ανάφερε ότι σήμερα συζειτείται επίσης και το θέμα της διακυβέρνησης και έχει σημειωθεί πρόοοδος στον τρόπο που θα τροποποιείται το Σύνταγμα.

Ο εκπρόσωπος της Κύπρου χαρακτήρισε ανεύθυνες τις διαρροές που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας και ζήτησε να υπάρξει λογική και προσοχή ώστε να μην δημιουργούν προβλήματα αυτή την κρίσιμη ώρα και τόνισε στους δημοσιογράφους ότι «επειδή κάποιοι συμπεριφέρονται ανεύθυνα, επειδή κάποιες ενέργειες έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν πρόβλημα, επειδή δεν υπάρχει λογική σε αυτές τις ενέργειες παρακαλώ να είστε προσεχτικοί ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα».

Σημειώνεται ότι η κυπριακή εφημερίδα “Ο Πολίτης” δημοσίευσε τον ακόλουθο χάρτη ως τον προτεινόμενο από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

xarths

Νωρίτερα προσερχόμενος στο “Παλάτι των Εθνών” ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σύντομη δήλωσή του εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα παρουσιαστούν χάρτες κατά τη διάρκεια της σημερινής, τρίτης μέρας των συνομιλιών στη Γενεύη, όπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ). Ερωτηθείς κατά την άφιξή του, αν θα έχουμε όντως χάρτες σήμερα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι «αυτό λέει η συμφωνία, πιστεύω ναι».

Μετά την ανταλλαγή των χαρτών για το εδαφικό από τις δύο πλευρές, οι χάρτες θα ελεγχθούν από τους εμπειρογνώμονες των δυο πλευρών αν αντικατοπτρίζουν τα δεδομένα που συμφωνήθηκαν ή θα συμφωνηθούν από τη συζήτηση και ακολούθως θα δοθούν στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ Άιντε για να φυλαχθούν, σύμφωνα με πηγή της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Επικοινωνία Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ

Την Τρίτη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε η σημασία που έχει για την Ευρώπη και τις ευρωτουρκικές σχέσεις η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, ενώ υπογραμμίστηκε ο κρίσιμος ρόλος της ΕΕ στις συνομιλίες. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συμφώνησε και με τους δύο ηγέτες να παραμείνουν σε σταθερή επικοινωνία κατά την επόμενη περίοδο διεξαγωγής της πολυμερούς Διάσκεψης της Γενεύης.

Σε θρίλερ εξελίσσεται, εν τω μεταξύ, η συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στην πενταμερή διάσκεψη της Γενευης , αφού παραμένει ακόμα άγνωστο, εάν θα παραστεί τελικά ο Ταγίπ Ερντογάν. Κυπριακές πηγές ωστόσο, αναφέρουν πως τη σκυτάλη στη διαπραγμάτευση παίρνουν οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, μετά την επιβεβαίωση του Βρετανού ομολόγου τους, Μπόρις Τζόνσον, ότι μεταβαίνει στη Γενεύη για τις συνομιλίες.

Σιβυλλική ήταν η δηλωση του Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζοντας όμως, πως δεν νοείται σχέδιο λύσης του Κυπριακού, που θα επιτρέπει σε τρίτες χώρες να έχουν επεμβατικά δικαιώματα και στρατούς κατοχής.