Μητσοτάκης: Είστε ο ζωντανός εφιάλτης της παραγωγικής Ελλάδας, κύριε Τσίπρα

Σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2017.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε για άλλη μια φορά εκλογές σημειώνοντας ότι αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για την Ελλάδα, αλλά η λύση για το πρόβλημά της.

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική αλλαγή ώστε να βγει από την κρίση.

«Οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα για τον τόπο, είναι η λύση για το πρόβλημα του τόπου, η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία, η ώρα που μια ικανή κυβέρνηση θα αναλάβει την εξουσία είναι κοντά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα σημείωσε: «Δεν φοβάμαι τις δύσκολες αποφάσεις. Με πλήρη συναίσθηση σας κοιτάζω ευθέως και σας λέω ότι η παραμονή σας στην εξουσία ζημιώνει τη χώρα. Όσο συντομότερα φύγετε τόσο το καλύτερο».

Μόνο εσείς κάνατε τόση ζημιά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα

Συνεχίζοντας την επίθεση προς την Κυβέρνηση, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άσκησε έντονη κριτική για όσα έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια. Συγκρίνοντάς την με την Κυβέρνηση Σαμαρά, τόνισε χαρακτηριστικά: «Καμία κυβέρνηση δεν έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά σε τόσο σύντομο διάστημα, στην καλύτερη περίπτωση το 2017 η χώρα θα επιστρέψει στο σημείο που είχε φτάσει στα τέλη του 2014».

Κατά την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα και την τωρινή κατάσταση με τη διαπραγμάτευση ανέφερε: “Ανεβήκατε με τη σημαία ότι θα καταργήσετε “με ένα νόμο και ένα άρθρο” τη λιτότητα και επιβάλλετε λιτότητα μακράς διάρκειας, ναρκοθετώντας, όχι μόνο τις επόμενες ελληνικές Κυβερνήσεις, αλλά και την ίδια τη χώρα. Υποσχεθήκατε να σκίσετε τα μνημόνια και έχετε ήδη υπογράψει και εφαρμόζετε το τρίτο μνημόνιο, το συμπληρωματικό μνημόνιο και έχετε μονογράψει το 4ο. Τα μέτρα για το χρέος ισοδυναμούν με μνημόνιο μετά το τρίτο μνημόνιο. Δεν το λέω εγώ, αλλά η πρώην αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών. Η κυρία Βαλαβάνη».

Όσο για τις πρόσφατες εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα περί της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους, ο κ. Μητσοτάκης θύμισε στον Πρωθυπουργό ότι ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει «πράξη ντροπής» τις αντίστοιχες παροχές του Αντώνη Σαμαρά το 2014. «Επιστρέφετε ένα ποσό στους συνταξιούχους για να το πάρετε πίσω την επόμενη χρονιά. Παράλληλα, νέοι συνταξιούχοι περιμένουν χρόνια να πάρουν την σύνταξή τους, ενώ το πρόγραμμα επενδύσεων έχει συρρικνωθεί και τα επιδόματα ανεργίας καλύπτουν ένα μικρό ποσοστό των ανέργων», πρόσθεσε.

«Είστε ο ζωντανός εφιάλτης της παραγωγικής Ελλάδας, κ. Τσίπρα»

«Με τον κρατικό προϋπολογισμό που θα ψηφισθεί σήμερα, δεν υπάρχει Ελληνίδα ή Έλληνας που να μην έχει σοβαρούς λόγους να ανησυχεί» και εξήγησε: «Για τους άνεργους δεν υπάρχει ελπίδα καθώς με περισσότερους φόρους και εισφορές, δουλειές δεν πρόκειται να δημιουργηθούν. Για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους δεν υπάρχει προοπτική βελτίωσης των εισοδημάτων τους. Αντιθέτως, τα εισοδήματά τους μειώνονται και οι θέσεις εργασίας τους καθίστανται επισφαλείς. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες που μέχρι σήμερα κατάφεραν να επιβιώσουν, το 2017 προμηνύεται εφιαλτικό. 29% φόρος συν 100% προκαταβολή φόρου, συν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, συν αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης. Πώς θα αντέξουν; Είστε ο ζωντανός εφιάλτης της παραγωγικής Ελλάδας, κύριε Τσίπρα. Από τότε που ήρθατε, έχετε κλειδώσει τη χώρα σε μια κατάσταση ατελείωτης παραλυτικής εκκρεμότητας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε επίσης ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα συνεκτικό εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. «Η εφαρμογή ενός εμπροσθοβαρούς τολμηρού προγράμματος μεταρρυθμίσεων ελληνικής έμπνευσης, σχεδιασμού και ιδιοκτησίας, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας», είπε, προσθέτοντας πως «μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πείσουμε τους πιστωτές μας ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για να υποστηρίξει μια διατηρήσιμη ανάπτυξη. Και πιστεύουμε ότι θα το πετύχουμε. Όταν οι δανειστές μας διαπιστώσουν τη συνέπεια και την αποφασιστικότητα μιας αποτελεσματικής Κυβέρνησης, θα στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια. Δεν θα έχουν κανένα λόγο να επιμείνουν σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης 3,5% που καμιά οικονομία στον κόσμο δεν μπορεί να επιτύχει για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Τέλος ανέπτυξε την δική του πρόταση: «Οι στόχοι που θέτουμε για την απόδοση της οικονομίας είναι φιλόδοξοι: Ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 4% από το 2018 και μετά, και δημιουργία 120.000 θέσεων εργασίας ανά έτος. Αυτές εκτιμούμε ότι είναι οι πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Στα μέτρα άμεσης εφαρμογής του σχεδίου αυτού, κυρίαρχη θέση έχει ένα διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που θα συνδυάζει στοχευμένες μειώσεις δαπανών και μειώσεις των φόρων».

– Μειώνεται μεσοσταθμικά ο ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών.

– Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών.

– Επανέρχεται ο Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% και καταργείται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί.

-Αυξάνεται το όριο υπαγωγής στο Φ.Π.Α. από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ.

«Οι άμεσες αυτές παρεμβάσεις μας έχουν κοστολογηθεί και ισοσκελίζονται από 10 συγκεκριμένες περικοπές κρατικών δαπανών για να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι αυτή η πολιτική είναι και πιο δίκαιη και πιο αποτελεσματική». επεσήμανε.

Ολόκληρη η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη: