Τσίπρας: Ξεπεράσαμε τους στόχους μας - Δίνουμε αντί να κόβουμε

Αλληλοκατηγορίες και προσωπικές επιθέσεις χαρακτήρισαν τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2017, η οποία ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

«Το κόμμα σας πέρυσι φώναζε ότι ο προϋπολογισμός είναι εικονικός. Όχι απλά πιάσαμε τους στόχους αλλά τους ξεπεράσαμε κιόλας. Δεν κόβουμε, αλλά δίνουμε», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Συνεχίζοντας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ενώ κατηγόρησε την Αξιωματική Αντιπολίτευση για παρωχημένη καταστροφολογία.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με τη γνωστή ιστορία του λύκου με τα πρόβατα: “Το ίδιο θα πάθετε κι εσείς κύριε Μητσοτάκη”, είπε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας όσα είπε προηγουμένως ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Αντί του κόφτη ενεργοποιείται ο δότης. Δίνουμε αντί να κόβουμε», τόνισε ο Πρωθυπουργός, ενώ για τις πρόσφατες ανακοινώσεις του σημείωσε ότι η απόφαση της Κυβέρνησης είναι οριζόντια και όχι στοχευμένη με στόχο εκλογικά οφέλη. Δε θα δημιουργηθεί πρόβλημα στον στόχο, προσέθεσε για να καθησυχάσει όσους βλέπουν σύγκρουση με τους δανειστές.

Απευθυνόμενος και πάλι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: «Κινδυνεύετε να γίνετε γραφικός βλέποντας καταστροφές και εκλογές. Θα εξαντλήσουμε τον χρόνο μέχρι κεραίας, μέχρι την τελευταία ημέρα, οι εκλογές θα γίνουν το Φθινόπωρο του 2019», ξεκαθάρισε.

Στη συνέχεια ρώτησε τον Πρόεδρο της ΝΔ αν διαφωνεί με την αναστολή εφαρμογής του ΦΠΑ «για να το ακούσουν οι νησιώτες», ενώ λίγο αργότερα κατηγόρησε την Αξιωματική Αντιπολίτευση για παρωχημένη καταστροφολογία. Προέβλεψε, μάλιστα, έκρηξη επενδύσεων 19,1% το 2017 και αντίστοιχα εξαιρετικές επιδόσεις στις εξαγωγές και τον τουρισμό.

Αναφερόμενος στην επιστροφή των ληξιπρόθεσμων του δημοσίου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα πέσουν άμεσα 10 δις στην αγορά, ενώ για το σύνολο του 2017 το ποσό θα ανέλθει στα 14 δις ευρώ. «Θα σπάσουμε το καρτέλ που πλούτισε με δημόσιο χρήμα επειδή είχε πρόσβαση στον εύκολο δανεισμό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η ανεργία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, τονίζοντας ότι η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος αποτελεί εθνικό στόχο. Έχουν δημιουργηθεί 200 χιλιάδες θέσεις εργασίας, προσέθεσε και χαρακτήρισε εφικτό στόχο η Ελλάδα να πιάσει τον μέσο όρο της ΕΕ το 2021.

Μειώσαμε ουσιαστικά το χρέος – Στόχος η έξοδος στις αγορές από το 2017

Για πρώτη φορά εμείς πετύχαμε ουσιαστική ελάφρυνση 45 δις ευρώ, σημείωσε ο κ. Τσίπρας σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup.

«Πρόθεσή μας είναι η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα ώστε να προετοιμάσουμε την έξοδό μας στις αγορές από τις αρχές του 2017 – Η Ελλάδα θα υλοποιήσει τη συμφωνία, αλλά δε θα εφαρμόσει αλλαγές στην αγορά εργασίας που θα τη θέτουν εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου και δε θα εφαρμόσει νέα μέτρα λιτότητας», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Το ΔΝΤ πρέπει να αποκτήσει το θάρρος της γνώμης του, να πει αν θέλει να μείνει ή να φύγει από την Ευρώπη» προσέθεσε, προκαλώντας αντιδράσεις από τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Προσφυγικό – Κυπριακό

Η Ελλάδα αναδείχθηκε σε φάρο δημοκρατίας και ανθρωπιάς, είπε ο Πρωθυπουργός για το θέμα του Προσφυγικού, ενώ αναφέρθηκε και στις επισκέψεις ξένων ηγετών στη χώρα μας ως απόδειξη της αναβάθμισης του διεθνούς ρόλου της.

Για το Κυπριακό εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον Νίκο Αναστασιάδη και χαρακτήρισε ευτυχή συγκυρία το γεγονός ότι για πρώτη φορά και οι δύο πλευρές θέλουν τη λύση του προβλήματος. Δεν βοηθά η στάση της Τουρκίας, συνέχισε και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα ούτε θα φοβηθεί, ούτε θα αντιδράσει σπασμωδικά καθώς τα σύνορα της είναι τα σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία.

«Τείνουμε το χέρι της φιλίας, δε θα κάνουμε πίσω στα δικαιώματά μας» τόνισε και επισήμανε ότι η συμφωνία θα πρέπει να προβλέπει την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε συναίνεση από τη ΝΔ και χαμήλωμα των τόνων από την Τουρκία.

Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα: