Α. Σαμαράς για ΣΥΡΙΖΑ: Οδηγούν τη χώρα σε στάση πληρωμών και χρεοκοπία

Τους ισχυρισμούς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση του δημοσίους χρέους της χώρας σχολίασε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. 

Συγκεκριμένα ο Έλληνας Πρωθυπουργός βγαίνοντας από το Μαξίμου δήλωσε: “Άκουσα χθες βράδυ τη δήλωση και μέχρι χθες βράδυ την έκρυβε πολύ καλά ο κ. Τσίπρας. Την απόφαση του συνεδρίου τους, παρακαλώ, που είναι δεσμευτική για όλους τους. Δηλαδή, την απόφαση να μην πληρώσουν τόκους και χρεολύσια. Δηλαδή, να πάνε τη χώρα σε στάση πληρωμών και χρεοκοπία. Είναι το πιο επίσημο πρόγραμμα φτώχειας που ακούει προεκλογικά ποτέ ο Ελληνικός λαός. Ας δει ο καθένας αυτή την πραγματικότητα. Είναι απίστευτο!».

Την σφοδρή αντίδραση του Υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη προκάλεσαν νωρίτερα οι δηλώσεις του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Τόλιου, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ αποκάλυψε χθες στην εκπομπή Χ2 του Γιάννη Πολίτη και της Πηνελόπης Γαβρά στον τηλεοπτικό σταθμό ACTION 24, ότι “θα διακόψουμε την πληρωμή τόκων και χρεολυσίων των δανείων, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλθει στην εξουσία”.

Με δηλώσεις του ο Δημήτρης Σταμάτης ξεκαθάρισε ότι τέτοιου είδους ενέργειες κηρύσσουν την χώρα μας αυτόματα σε χρεοκοπία και την οδηγούν εκτός ευρώ. “Αυτό θα σήμαινε την αυτόματη κήρυξη της χώρας μας σε χρεοκοπία και την έξοδό της από το ευρώ. Εκεί θέλουν να πάνε την Ελλάδα. Αυτό είναι το πραγματικό τους σχέδιο και το ομολογούν οι ίδιοι” κατέληξε ο κ. Σταμάτης.

Άμεση ήταν η απάντηση της Κουμουνδούρου η οποία κατηγόρησε τη ΝΔ για κινδυνολογία και καταστροφική πολιτική. “Η κυβέρνηση με μπαγιάτικη κινδυνολογία προσπαθεί να καλύψει την καταστροφική της πολιτική” ήταν το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ, για να ανταπαντήσει αμέσως μετά ο κ. Σταμάτης ότι “εγκληματίες είναι αυτοί που εγκληματούν συνειδητά σε βάρος της χώρας”.

O Γιάννης Τόλιος απαντώντας στην ερώτηση για το αν μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα προβεί σε μονομερή ενέργεια για να το πράξει αυτό, είπε ότι και αυτό είναι θέμα ερμηνείας. «Θα πας να κάνεις και μία και δύο επισκέψεις για να κάνεις διαπραγμάτευση. Και αν σου πούνε τέρμα, θα κάνεις μια προειδοποίηση: δεν δίνω τους τόκους. Πρέπει να δείξεις ότι είσαι αποφασισμένος. Γι αυτό και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι δεν θα κάνουμε μονομερείς ενέργειες, εκτός και αν εκβιαστούμε, εκτός και αν έρθουμε σε αδιέξοδο. Δεν πηγαίνουμε ούτε να μιλήσουμε φτηνό τσαμπουκά, ούτε να πουλήσουμε αγριάδες» σημείωσε με νόημα.

Δεν θυσιάζουμε τον ελληνικό λαό για χάρη της ευρωζώνης

Καταλήγοντας ο κ. Τόλιος ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να θυσιάσει τον ελληνικό λαό για χάρη της ευρωζώνης και δεσμεύτηκε ότι το κόμμα του θα αντιμετωπίσει όλες τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε. “Είμαστε έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι ότι σε κάθε περίπτωση ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει. Σίγουρα ό,τι είναι να γίνει θα γίνει με τον ελληνικό λαό» κατέληξε αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για αυτά τα θέματα.

Διάσταση απόψεων στον ΣΥΡΙΖΑ

Αντίθετος στις δηλώσεις του Γιάννης Τόλιου εμφανίστηκε ο Γιώργος Σταθάκης, ένας εκ των βασικών συντελεστών του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μιλώντας νωρίτερα σε τηλεοπτικό σταθμό ανέλυε τον τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματευτεί με τους εταίρους χωρίς να είναι διατεθειμένος να προβεί σε μονομερείς ενέργειες.

Στο κάδρο της “Βαβέλ” προστέθηκε και η Βουλευτής Θεανώ Φωτίου μιλώντας στον ΣΚΑΙ άφησε να εννοηθεί πως και το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος είναι στους σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ένα είναι η δύναμη μας, ο ελληνικός λαός. Τον λαό ακούμε και τον λαό ακολουθούμε. Καμία συμφωνία κάτω από το τραπέζι όπως γινόταν τόσα χρόνια. Οτιδήποτε συζητιέται στις διαπραγματεύσεις θα το ξέρει ο ελληνικός λαός και θα συμμετέχει», είπε προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τη Νέα Δημοκρατία.