Παυλόπουλος: Έχω ξεκαθαρίσει στον Ερντογάν ότι σε εθνικά θέματα δεν κάνουμε πίσω

“Ο Ερντογάν ας κάνει ό,τι νομίζει. Εγώ, η Ελλάδα, δεν θα αφήσουμε να πέσει τίποτα κάτω”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, σχολιάζοντας τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις της Άγκυρας.

Στη συνέντευξη που μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση, ο κ. Παυλόπουλος κάνει αναφορά και σε άλλα εθνικά ζητήματα, όπως στη Μακεδονία αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Η Μακεδονία είναι ελληνική, θέλουν δεν θέλουν», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στέλνοντας μήνυμα προς τα Σκόπια, ενώ σχετικά με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε: «Ακούω την κριτική που μου κάνουν για το θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης. Λένε ότι ο Ερντογάν τα κάνει για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Με συγχωρείτε πολύ, ας κάνει ό,τι νομίζει. Εγώ, η Ελλάδα, δεν θα αφήσουμε να πέσει τίποτα κάτω. Και τονίζω, δεν το κάνουμε μόνο για την Ελλάδα. Το κάνουμε για την Ευρώπη».

«Μια μόνο διάφορα έχουμε με την Τουρκία, την οριοθέτηση της νησιώτικης υφαλοκρηπίδας. Όλα τα άλλα δεν είναι υπαρκτά. Τα λύνουν οι κανόνες του Διεθνούς Δίκαιου και ιδιαίτερα η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία καθορίζει τα σύνορα της Ελλάδας και της Ε.Ε.”, τόνισε.

Σε ερώτηση για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Άγκυρας, ο κ. Παυλόπουλος απαντά ότι «δυστυχώς μέχρι τώρα δεν το έχει δείξει». Υπογραμμίζει ότι ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει στον Ερντογάν ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στα εθνικά μας θέματα γιατί στηρίζονται στο διεθνές και στο ευρωπαϊκό δίκαιο».

Σε άλλο σημείο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση και θα συνεχίζουμε την πορεία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να ξαναβρεί το δρόμο της» και να διασφαλίσει την ενότητα και την πορεία της, συνειδητοποιώντας ότι οφείλει να διορθώσει τα κενά που παρουσιάστηκαν υπό την πίεση της τεράστιας διπλής κρίσης (οικονομική και προσφυγική) που αντιμετωπίζει.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Παυλόπουλος τονίζει ότι η επίλυσή του θα γίνει αποκλειστικά στη βάση της ευρωπαϊκής λύσης, όπως άλλωστε επιβάλλει η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΕΕ, ενώ για την επιθυμία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ επισημαίνει ότι η χώρα οφείλει να γνωρίζει ότι το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο επιβάλλει, όποιο κράτος γίνει μέλος της ΕΕ να μην έχει αλυτρωτικές τάσεις έναντι άλλων, γιατί τότε παραβιάζει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Πόσο μάλλον όταν «έχεις ένα όνομα που βοά στη κυριολεξία αλυτρωτισμό», όπως είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα διευκρινίζει ότι το βέτο δικαιούται να το θέσει μια χώρα, που θα κληθεί να αποφασίσει και εκείνη, εάν θα πρέπει τα Σκόπια να μπουν στη Ε.Ε.. Το βέτο, λοιπόν, υπάρχει διότι το κράτος των Σκοπίων δεν πληροί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και αυτό δεν είναι ελληνική θέση, είναι ευρωπαϊκή, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παυλόπουλος θεωρεί αναγκαία την «αλλαγή της πορείας του σκάφους» της Ευρώπης, καθώς «δεν ήταν προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τον «παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο» που ξεκίνησε «μετά το 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers». Προσθέτει ότι ακολούθησαν οι λανθασμένες εκτιμήσεις για την επιρροή της Ευρωζώνης στον περιορισμό της κρίσης του ελλείμματος. Ωστόσο, συνεχίζει, το 2009 το έλλειμμα, σε σχέση με την πρόβλεψη που είχε γίνει, ήταν διπλάσιο στον μέσο όρο της ευρωζώνης. «Δεν ήταν μόνον ελληνικό το πρόβλημα».

Επισημαίνει ότι η επιβεβλημένη λιτότητα χωρίς τη μέριμνα του κοινωνικού κράτους δημιούργησε μια τεράστια κρίση χρέους, που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ευρωζώνης. Η Ευρώπη την κρίση αυτή, την μετατρέπει και σε τραπεζική κρίση, μη διαθέτοντας μια ευέλικτη Κεντρική Τράπεζα (π.χ. που να διαθέτει ευρωομόλογα) για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, και παρακολουθεί το πρόβλημα να «γιγαντώνεται».

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μας, ο κ. Παυλόπουλος σημειώνει ότι η Ευρώπη, για άλλη μια φορά ανέτοιμη, «δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει την Ελλάδα με ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκό». Για το ΔΝΤ, σημείωσε ότι επέβαλλε ένα «εξαρχής προβληματικό» πρόγραμμα με λανθασμένο τον υπολογισμό του συντελεστή ύφεσης, με αποτέλεσμα την αύξηση της ύφεσης και τη δημιουργία της κρίσης του χρέους.

«Το ΔΝΤ είπε πριν από λίγες ημέρες ότι το χρέος είναι μία βόμβα. Φοβάμαι ότι το είπαν λίγο αργά. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για κούρεμα του χρέους, διότι δεν είναι νοητό κούρεμα χρέους, ιδιαίτερα από την ώρα που δημιουργήθηκε ο ESM. Ο ESM απαγορεύει το κούρεμα και μετά την ομολογία του δικαστηρίου της ΕΕ. Αυτό που ο κ. Σόιμπλε έλεγε, ”δεν δέχομαι κάτι τέτοιο”. Σωστά το έλεγε, αλλά δεν έλεγε την υπόλοιπη αλήθεια. Ναι, κούρεμα ”όχι”, αλλά ρύθμιση του χρέους οπωσδήποτε», δήλωσε χαρακτηριστικά.