Ημέρα κρίσης για την Ιταλία: Κρίνεται η σχέση Ιταλίας - ΕΕ και το μέλλον του Ρέντσι

Κάθε ώρα που περνάει κορυφώνει όλο και περισσότερο την αγωνία στην Ιταλία, καθώς μέχρι το βράδυ της Κυριακής θα έχει διαμορφωθεί η πρώτη εικόνα για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος Ρέντσι.

Περίπου 47 εκατομμύρια Ιταλοί καλούνται να ψηφίσουν για “Ναι” ή “Όχι” στην αναθεώρηση του Συντάγματος, ωστόσο ακόμη και λιγότεροι από τους μισούς να προσέλθουν στις κάλπες, το αποτέλεσμα θα είναι και πάλι έγκυρο διότι το Κοινοβούλιο έχει ήδη εγκρίνει τη μεταρρύθμιση.

Οι κάλπες στη γειτονική χώρα άνοιξαν στις 7:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 23:00 το βράδυ (από τις 8:00 μέχρι τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδος).

Για τι ψηφίζουν οι Ιταλοί

Η Κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι ζητά να σταματήσουν Βουλή και Γερουσία να έχουν αλληλοεπικαλυπτόμενο ρόλο, όπως γίνεται από το 1948. Στην περίπτωση που υπερισχύσει το “Ναι”, τότε η Γερουσία θα έχει λόγο μόνο για συνταγματικούς νόμους, επικύρωση ευρωπαϊκών συνθηκών, νέους εκλογικούς νόμους, εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η σύσταση της Γερουσίας θα αποτελείται από 100 γερουσιαστές, εκ των οποίων οι 74 θα είναι περιφερειακοί σύμβουλοι, 21 Δήμαρχοι και πέντε θα επιλέγονται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Επίσης, τίθεται και το ζήτημα της κατάργησης των νομαρχιών όπως είναι σήμερα, καθώς και του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας και Εργασίας.

Ένας άλλος νόμος που κρίνεται την Κυριακή, είναι εκείνος για την φορολογική πολιτική, η οποία θα είναι αρμοδιότητα (ή όχι) του κεντρικού κράτους και όχι κάθε Δήμου και Περιφέρειας.

Επιπροσθέτως, το δημοψήφισμα αφορά και στη μείωση του υποχρεωτικού αριθμού ψήφων για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το αποτέλεσμα της Κυριακής θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την Ιταλία, καθώς στην περίπτωση που επικρατήσει το “Όχι”, ο Ματέο Ρέντσι θα εγκαταλείψει την πρωθυπουργία όπως έχει δεσμευθεί στο παρελθόν.