Διαπραγματεύσεις, προϋπολογισμός και ελληνική αισιοδοξία

Ολόκληρο το κυβερνητικό επιτελείο έχει στραμμένη την προσοχή του στην πορεία προς την αξιολόγηση, στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και στον προϋπολογισμό ο οποίος κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, ενώ μετατέθηκε η σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά τις δυσκολίες και τα “αγκάθια” στην ελληνική πλευρά επικρατεί αισιοδοξία.

Πιο αναλυτικά:

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ

Το Σ/Κ είχαμε την πρώτη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, όσον αφορά τα δημοσιονομικά και τον προϋπολογισμό. Από ότι μαθαίνουμε, υπήρξε ικανοποίηση για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 (το οποίο ήταν 0,8% έναντι των πιο αισιόδοξων προβλέψεων που μιλούσαν για 0,5%). Η ικανοποίηση μετατρέπεται σε αισιοδοξία πως και ο στόχος για πλεόνασμα 1,8% το 2017 θα επιτευχθεί. Σημαντικό είναι το γεγονός πως ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει ανάπτυξη 2,7%, πράγμα που κάνει επιβεβλημένη την προσέλκυση επενδύσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Η αισιοδοξία της κυβέρνησης έγκειται στο γεγονός πως τα έσοδα του 2016 είναι ήδη κατά ένα δις ευρώ περισσότερα από το στόχο, ενώ από το οικονομικό επιτελείο ελπίζουν σε αύξηση των εσόδων από τα νέα τέλη της σταθερής τηλεφωνίας και της συνδρομητικής τηλεόρασης, το νέο φόρο στα καπνικά και τον καφέ, καθώς και από την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%. Μάλιστα πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση θα μπορέσει να προσφέρει βραχυπρόθεσμα μέτρα ανακούφισης στους πολίτες, εξαιτίας αυτού του πλεονάσματος.

Προβληματισμός, αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί για τα νούμερα των δημοσκοπήσεων, τα οποία δείχνουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ αρκετά χαμηλά. Αν κλείσει γρήγορα η β’ αξιολόγηση, αν παρθούν απτά μέτρα για την διευθέτηση του χρέους, τότε, από το Μαξίμου πιστεύουν, πως το κλίμα θα αναστραφεί. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη παροχή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, το οποίο θα ανακουφίσει όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα ήταν προγραμματισμένη να γίνει η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ (μετατέθηκε για την Τετάρτη) στην οποία θα μιλούσε και ο Αλέξης Τσίπρας. Σε αυτήν θα αποφασίζονταν ορισμένες αναγκαίες αλλαγές στους Κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και στη δομή των διαρκών επιτροπών της Βουλής, εξαιτίας του πρόσφατου ανασχηματισμού. Για παράδειγμα ο Σωκράτης Φάμελλος δε θα συνεχίσει ως Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος,  καθώς ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του περιβάλλοντος. Θεωρείται δεδομένο πως την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους βουλευτές του και για την πορεία των διαπραγματεύσεων.