Σε πλήρη εξέλιξη, εν μέσω εορταστικού κλίματος, βρίσκεται η πορεία διάσπασης του ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα ενόψει πρόωρων εκλογών σε λίγες ημέρες, καθώς ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου εμφανίζεται αμετακίνητος στην άποψή του να προχωρήσει σε ίδρυση νέου κόμματος.
Η κίνηση αυτή προκαλεί σοβαρότατο πονοκέφαλο εντός ΠΑΣΟΚ, το οποίο οδεύει στην εκλογική αναμέτρηση ακόμη πιο αποδυναμωμένο. Προκαλεί επίσης ακόμη μεγαλύτερη διάσπαση στον λεγόμενο ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, που εμφανίζεται στις κάλπες κατακερματισμένη, αλλά και ανησυχία, σύμφωνα τουλάχιστον με το πρακτορείο Bloomberg, στον …ΣΥΡΙΖΑ καθώς κατά τους αναλυτές του ειδησεογραφικού πρακτορείου θα χάσει και αυτός από το ενδεχόμενο ίδρυσης κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η ανακοίνωση του νέου κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου δεν πρόκειται να γίνει πριν την Πρωτοχρονιά. Η καθυστέρηση αυτή δεν φέρεται, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού, να οφείλεται σε κάποιου είδους δεύτερες σκέψεις αλλά στο ότι για καθαρά ηθικούς λόγους θα ήθελε να έχει λάβει τέλος η ναυτική τραγωδία στα ανοιχτά της Κέρκυρας.
Μάλιστα, κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες, στις γραμμές του νέου κόμματος και στα ψηφοδέλτιά του δεν αποκλείεται να δούμε ονόματα όπως αυτά των Φίλιππου Σαχινίδη, Θάνου Μωραΐτη, Γιώργου Πεταλωτή, Σωκράτη Ξυνίδη, Μιχάλη Καρχιμάκη, Δημήτρη Ρέππα και πολλά στελέχη της νεότερης γενιάς. Κοντά στο κόμμα Παπανδρέου φέρονται να βρίσκονται και οι Κώστας Τριαντάφυλλος και Συμεών Κεδίκογλου αλλά και ο Χρήστος Αηδόνης.
Παρόλα αυτά, τα τελευταία 24ωρα έχουν πυκνώσει οι εκκλήσεις από σειρά στελεχών του κόμματος προς τον πρώην Πρωθυπουργό να επανεξετάσει τις αποφάσεις του.
Εξ αυτών των εκκλήσεων, οι πλέον πρόσφατες είναι η επιστολή του Κώστα Σκανδαλίδη, σε δραματικούς τόνους, η πρωτοβουλία υπουργών και βουλευτών του κόμματος που πήγαν και βρήκαν τον πρώην Πρωθυπουργό στη Βουλή αλλά και η παρέμβαση του Κώστα Λαλιώτη. Ο κ. Σκανδαλίδης κάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου, σε προσωπικό ύφος, να μην «τον τυφλώσει καμία σκοπιμότητα της στιγμής, δεν σου αξίζει αντί τη δικαίωση που σου οφείλει η Ιστορία να εισπράξεις την ηχηρή αποδοκιμασία της και την οριστική καταδίκη της».
Οι κ.κ. Φώφη Γεννηματά, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Μανιάτης, Γιάννης Δριβελέγκας, Δημήτρης Κρεμαστινός και Πάρις Κουκουλόπουλος, συνάντησαν τον κ. Παπανδρέου και τον κάλεσαν, επίσης από την πλευρά τους, να επανεξετάσει τις κινήσεις του τονίζοντας ότι η παράταξη έχει ανάγκη την ενότητα.
Ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται, σύμφωνα με διαρροές, να μην απάντησε τελεσίδικα στην έκκλησή τους και να δεσμεύτηκε να σκεφτεί τα όσα του είπαν. Σε μια προσωπική παρέμβαση προχώρησε και ο πρώην υπουργός Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο οποίος κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου να παραμείνει στο ΠΑΣΟΚ, να δώσει την μάχη στις εκλογές από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και στη συνέχεια το κόμμα να προχωρήσει σε συνέδριο για να συζητήσει όλα τα ανοιχτά θέματα. Την προοπτική του Συνεδρίου, αμέσως μετά τις εκλογές, στο οποίο θα τεθεί και θέμα ηγεσίας του κόμματος ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών, έθεσε σε δηλώσεις του και ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης.
Αναμφιβόλως, η παρέμβαση που προκάλεσε αίσθηση ήταν αυτή του Κώστα Λαλιώτη, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για «συνοχή και ενότητα του ΠΑΣΟΚ» και προειδοποίησε ότι «κάθε επιλογή και κάθε απόφαση που οδηγεί στη διάσπαση είναι ένα ολέθριο λάθος και μετά έπονται ένας παρατεταμένος εσωκομματικός εμφύλιος και μύρια μοιραία λάθη». Ο Κώστας Λαλιώτης, κατά πληροφορίες, εκτιμά ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ΠΑΣΟΚ – για την οποία δεν ψέγει μόνο τον Γιώργο Παπανδρέου αλλά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, γι’ αυτό και ουσιαστικά απηύθυνε το μήνυμά του και στους δύο- οδηγεί το κόμμα «σε αφανισμό» και τονίζει ότι η σοβαρότητα της κατάστασης θα πρέπει να γίνει κατανοητή σε όλους. Ο κ. Λαλιώτης επανέλαβε τις απόψεις του και στους δύο άνδρες με τους οποίους μίλησε τα τελευταία 24ωρα.
Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαμηνύει ότι είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για την ενότητα του κόμματος αλλά και ότι «ό,τι είχε να κάνει το έκανε». Παρόλα αυτά, στις πρώτες του δηλώσεις μετά το πέρας της τρίτης άκαρπης ψηφοφορίας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την οποία άνοιξε ο δρόμος για πρόωρες εκλογές, ο κ. Βενιζέλος απέφυγε ν’αναφερθεί εκτενώς στο ενδεχόμενο ίδρυσης κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου, το οποίο χαρακτήρισε «αδιανόητο», και έστρεψε τα βέλη του κατά προτεραιότητα στο Ποτάμι το οποίο ειρωνικά χαρακτήρισε « νέα ΔΗΜΑΡ» προσάπτοντάς του αμφιθυμίες και ασάφειες ως προς τις θέσεις του.
Σύμφωνα με το περιβάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κλίνει στο να επιλέξει μια ήπια τακτική απέναντι στο νέο κόμμα Παπανδρέου, εφόσον αυτό δημιουργηθεί, προκειμένου να μην γκρεμίσει τις γέφυρες επικοινωνίας με όσα στελέχη συμμετάσχουν σε αυτό. Αντίθετα, εκτιμάται ότι θα κλιμακώσει και θα οξύνει τις επιθέσεις του απέναντι στο πρόσωπο του κ. Παπανδρέου και στην επιλογή του να διασπάσει το κόμμα σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή.
Bloomberg: Το κόμμα Παπανδρέου «πονοκεφαλιάζει» και το ΣΥΡΙΖΑ
Η όλη αυτή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους κόλπους και πέριξ του δεύτερο κυβερνητικού εταίρου, του ΠΑΣΟΚ, εκτιμάται από αρκετούς αναλυτές, ότι θα επιδράσει στους δύο βασικούς διεκδικητές της εξουσίας: στην ΝΔ και στο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι όσο το ΠΑΣΟΚ ταλανίζεται από αυτού του είδους τις αντεγκλήσεις εσωστρέφειας, τόσο οι ψηφοφόροι του, έστω όσοι σκέφτονται να το στηρίξουν, θα στρέφονται προς άλλα κέντρα για να δώσουν την ψήφο τους.
Χαρακτηριστικότερη της λογικής αυτής είναι μια προσέγγιση που παρουσιάζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg το οποίο εκτιμά ότι η ίδρυση κόμματος από τον πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου δεν αποκλείεται, τελικά, να λειτουργήσει θετικά εξ αντανακλάσεως για τον απερχόμενο Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και την Νέα Δημοκρατία.
Σύμφωνα με το σκεπτικό αυτό, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, ήδη, ότι η πόλωση μέσα στην οποία θα κυλήσει η προεκλογική εκστρατεία θα «χτυπήσει κόκκινο» . Το δε επαναλαμβανόμενο δίλημμα που μετ’ επιτάσεως θα θέτει ο Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ περί παραμονής ή όχι της χώρας στην ευρωπαϊκή πορεία καθώς και η αξιοποίηση σειράς τρομοκρατικών ενδεχομένων, δεν αποκλείεται να συμβάλλουν στην περαιτέρω μείωση της «ψαλίδας» ανάμεσα στην ΝΔ και στο ΣΥΡΙΖΑ.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο, εκτιμά το Bloomberg, η παρουσία ενός κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου, δεν αποκλείεται, τελικά, να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος καθώς εικάζεται ότι θα «αντλήσει» ψήφους σε σημαντικό βαθμό από το ΣΥΡΙΖΑ.
Και αυτό γιατί εκτιμάται ότι ένας όχι αμελητέος αριθμός ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, που είναι δυσαρεστημένοι με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και κυρίως με την συμμετοχή του κόμματος στην συγκυβέρνηση και μάλιστα στο πλαίσιο άσκησης της συγκεκριμένης πολιτικής, θα προτιμήσουν ένα κόμμα Παπανδρέου τελικά απ’ ό,τι το ΣΥΡΙΖΑ.
Μια τέτοια εξέλιξη, εκτός από το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, θα μπορούσε κάλλιστα να αλλάξει και το συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων που θα εισέλθουν στο κοινοβούλιο αλλά και το ποιος τελικά θα παίξει ή όχι ρυθμιστικό ρόλο την επομένη των εκλογών.