Στον Ιερό Βράχο και το Μουσείο της Ακρόπολης ο Ομπάμα (Εικόνες)

Στον Ιερό Βράχο και το Μουσείο της Ακρόπολης ξεναγήθηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψή του στην Αθήνα. Στο Μουσείο της Ακρόπολης τον υποδέχθηκαν η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και η Γ.Γ. του ΥΠΠΟ Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, ενώ την ξενάγηση στον Πρόεδρο των ΗΠΑ έκανε ο πρόεδρος του ΔΣ του μουσείου Δημήτρης Παντερμαλής.

%ce%bf%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%bc%ce%b1-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%b1%ce%ba%cf%81%cf%8c%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b7%cf%82

%ce%bf%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%bc%ce%b1-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%b1%ce%ba%cf%81%cf%8c%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b7%cf%821

Νωρίτερα ο Μπαράκ Ομπάμα βρέθηκε στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, όπου χρέη ξεναγού ανέλαβε η προϊσταμένη της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Ελένη Μπανού. Η επίσκεψη είναι ιδιωτική και η αμερικανική αντιπροσωπεία ζήτησε να συνοδεύουν τον Αμερικανό Πρόεδρο μόνο ανταποκριτές αμερικανικών μέσων ενημέρωσης και ο προσωπικός του φωτογράφος.Τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη είναι από το πρωί δρακόντεια, με την αστυνομία να κάνει αισθητή την παρουσία της.

akr2

%ce%bf%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%bc%ce%b1-%ce%b1%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b71

%ce%bf%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%bc%ce%b1-%ce%b1%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b75

Oι αρχαιολογικοί χώροι της Ακρόπολης και των Κλιτύων (Βόρειας και Νότιας – Διονυσιακού Θεάτρου) σήμερα έως τις 14:00 είναι κλειστοί για λόγους ασφαλείας.

%ce%bf%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%bc%ce%b1-%ce%b1%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b7

%ce%bf%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%bc%ce%b1-%ce%b1%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b74

Αμέσως μετά την ξενάγησή του στο Μουσείο της Ακρόπολης, στις 13:50, ο Αμερικανός Πρόεδρος μετέβη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» στο Δέλτα Φαλήρου, όπου πραγματοποίησε ομιλία. Όπως σημείωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να παρουσιάσει εν είδει πολιτικής παρακαταθήκης «το όραμά του για τη δημοκρατία, την ώρα της ανόδου του λαϊκισμού σε ολόκληρο τον κόσμο».

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημείωσε μάλιστα ότι η ομιλία αναμενόταν να είναι «μία από τις τελευταίες μεγάλες ομιλίες του προέδρου των ΗΠΑ, καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε για αυτήν την Ελλάδα, λίκνο της δημοκρατίας, και, σύμφωνα με τα λόγια του, “πηγή τόσων ιδεωδών και αξιών που συνέβαλαν στην οικοδόμηση της Αμερικής”». Απέναντι στην ενίσχυση της λαϊκιστικής ρητορικής, της δεξιάς, αλλά και της αριστεράς, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα αναφέρονταν στις απογοητεύσεις από τις οποίες αυτός ο λαϊκισμός τροφοδοτείται και θα ζητούσε να μην υποκύψουμε σε έναν «καπιταλισμό χωρίς ψυχή».

Χίλια άτομα έλαβαν την πολύτιμη πρόσκληση για να παρακολουθήσουν την ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς είναι η τελευταία του στο εξωτερικό ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Η πρόσκληση ανέφερε ρητά ότι οι καλεσμένοι έπρεπε να βρίσκονται στο Ίδρυμα Σταυρός Νιάρχος από τις 11:30 έως και τις 12:30. Η πρόσβαση στο Ίδρυμα θα γίνονταν μόνο με ταξί, ενώ θα υπήρχαν ελάχιστες θέσεις στάθμευσης μόνο για ορισμένους επισήμους. Η Λεωφόρος Συγγρού θα έκλεινε και θα πραγματοποιούνταν τρεις έλεγχοι, κατά τα πρότυπα που γίνονται οι έλεγχοι στα αεροδρόμια. Ο Μπαράκ Ομπάμα αναχώρησε από την Αθήνα το μεσημέρι με προορισμό το Βερολίνο.

Από τις 14:00 μέχρι και τις 16:00 το μεσημέρι δεν εκτελούνταν τα δρομολόγια του προαστιακού από και προς το αεροδρόμιο. Το AirForce One απογειώθηκε από το «Ελ.Βενιζέλος» λίγο πριν τις 16:00.

2016-11-16t103429z_1273749511_d1beundmmfab_rtrmadp_3_obama-greece-1

344534

obama_akropoli_2

obama_akropoli_3-1

Με θετικά μηνύματα, ευχές και παραινέσεις κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψης 

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έστειλε ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αρχικά έστειλε μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει να βοηθά όσο μπορεί για να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη και να αντιμετωπίσει το προσφυγικό, ενώ δεν παρέλειψε να συμπεριλάβει τους δανειστές στα μηνύματά του, λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική δίχως ελάφρυνση του χρέους. «Είναι η κατάλληλη στιγμή για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών επί του θέματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπαράκ Ομπάμα και επανέλαβε ότι η λιτότητα δεν είναι συνταγή ανάπτυξης.

Παράλληλα, όμως, έστειλε μήνυμα και στην Αθήνα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων λέγοντας ότι ο δρόμος που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα είναι ο σωστός, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι παρά τις δυσκολίες ο ελληνικός λαός πρέπει να αναγνωρίσει ότι σε αυτή την παγκοσμιοποιημένη οικονομία χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. «Και εμείς τις κάναμε. Χαλιναγωγήσαμε τα χρηματιστήρια, τη Γουόλ Στριτ ήταν απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» επεσήμανε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν μια ενδεχόμενη συμφωνία των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, την ώρα που ο Μπιναλί Γιλντιρίμ εξέφρασε την ελπίδα οι συνομιλίες να αφήσουν ικανοποιημένες και τις δύο πλευρές. Για το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι εξεπλάγην και ο ίδιος από την εκλογή Τραμπ, ενώ σημείωσε ότι οφείλει να διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση μετά τις εκλογές. “Θα συνεργαστώ με το νεοεκλεγέντα πρόεδρο”, σημείωσε ο Μπαράκ Ομπάμα ωστόσο όμως δεν δίστασε να διαμηνύσει πως διαφωνεί με τον Τραμπ.

Υποστήριξε επίσης ότι υπάρχει αβεβαιότητα στη χώρα, πως είναι καθήκον των ηγετών να ενσκήψουν στις αγωνίες των πολιτών και παραδέχθηκε ότι όντως είδε άγχος, θυμό και αγωνία στους Αμερικανούς μετά τις εκλογές.

Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συμφωνήσει σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και έστειλε σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα ότι «η κοινωνία και η οικονομία μας μετά από 7 χρόνια δεν αντέχουν άλλη λιτότητα». Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα να εκπληρωθούν όσα δικαιούται η Ελλάδα: ουσιαστική απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, επανακαθορισμός των συμφωνηθέντων πλεονασμάτων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος και ένταξη και της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.