Ομπάμα: Είναι η κατάλληλη στιγμή για συμφωνία - Τσίπρας: Είμαι αισιόδοξος ότι η Μέρκελ θα συμφωνήσει (video)
“Καλησπέρα» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα στα ελληνικά λίγο πριν ξεκινήσει την ομιλία του στο Μέγαρο Μαξίμου, κερδίζοντας τη συμπάθεια όλων όσων βρίσκονταν στην αίθουσα για την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα.
Κατά την ομιλία του ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η καταστροφική λιτότητα όξυνε αντί να λύσει το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα δικαιούται απομείωση του χρέους και η ώρα είναι τώρα. Σήμερα, παρά τις πληγές μας, στεκόμαστε όρθιοι. Καταφέραμε να αποφύγουμε την καταστροφή και φέτος επιστρέφουμε στην ανάπτυξη, μετά από πολλά χρόνια».
Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε δημόσια τη συνεισφορά του Μπαράκ Ομπάμα στην προσπάθειά του για θετική διέξοδο το καλοκαίρι του 2015 και εξέφρασε την άποψη ότι «πήραμε τις ιστορικά ορθές αποφάσεις». Επανέλαβε ότι θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προωθούμε μεταρρυθμίσεις που προωθούν την ανάπτυξη και επεσήμανε ότι «η ελληνική οικονομία και κοινωνία μετά από 7 χρόνια, δεν αντέχουν άλλη λιτότητα». Μάλιστα ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα αποτελέσματα από αυτήν την επιλογή 8 χρόνια μετά είναι εμφανή και αναφέρθηκε στο 1953 όπου η διεθνής κοινότητα με τη βοήθεια των ΗΠΑ ρύθμισε το χρέος της Γερμανίας. «Σήμερα, η σύγχρονη Γερμανία οφείλει να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο σκέψης» τόνισε ο ίδιος.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έστειλε το δικό του μήνυμα στην Άγκελα Μέρκελ ώστε να δώσει θετική «ψήφο» για την άμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους: «Μπορούμε να πείσουμε την Άνγκελα Μέρκελ για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ελληνική οικονομία. Η Άνγκελα Μέρκελ λέει να τηρούνται τα συμφωνηθέντα, και το 2015 είχε συμφωνηθεί ότι μόλις η Ελλάδα υλοποιήσει την πρώτη, και δυσκολότερη, αξιολόγηση θα παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, δεν έλειψαν και οι αναφορές προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας ότι ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών έλεγε pacta sunt servanda («οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται»).
«Έχω διαμορφώσει γνώμη ότι η κ. Μέρκελ, ως πολιτικός που έχει αίσθημα ευθύνης, θα ενδιαφερθεί για το μέλλον της Ευρώπης και όχι μόνο για το εσωτερικό του κόμματός της. Το ίδιο άλλωστε έπραξε και στην προσφυγική κρίση» σχολίασε δε.
Χαρακτήρισε ιστορικά συμβολική και καθ’ όλα ουσιαστική την παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα σε Αθήνα και Βερολίνο, σε μια εποχή αποφάσεων για την Ελλάδα, την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε ότι συζήτησε με τον Αμερικανό Πρόεδρο θέματα για ενίσχυση διμερούς οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας και για επενδύσεις καθώς επίσης και για τα σημαντικά έργα στον τομέα της ενέργειας.
Παράλληλα αναφέρθηκε για τις διεθνείς προκλήσεις σε ασφάλεια και μεταναστευτικό και τόνισε ότι παρά τις πιέσεις και την περιορισμένη στήριξη, ο μόνος δρόμος είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, η συνεργασία και η αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης.
Η προάσπιση και η τήρηση των διεθνών συμβάσεων αποτελούν εγγύηση για περιφερειακή σταθερότητα είπε ο κ. Τσίπρας ενώ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό τόνισε ότι εκφράσαμε τη στήριξη μας στις διμερείς συνομιλίες που διεξάγονται για το Κυπριακό και απαιτείται προσοχή, καθώς καίρια ζητήματα παραμένουν ανοιχτά. Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «έχουμε χρέος να φύγουμε μπροστά και πιστεύω θα τα καταφέρουμε».
Ομπάμα: Αναπτυξιακή προοπτική χωρίς ελάφρυνση του χρέους, δεν υπάρχει
Παίρνοντας τον λόγο ο Αμερικανός Πρόεδρος χαιρέτισε τους παρευρισκομένους λέγοντας «καλησπέρα», κερδίζοντας τη συμπάθειά τους. Αφού ευχαρίστησε για τα καλά λόγια που προηγήθηκαν, έκανε μια αναφορά στην επιρροή που άσκησαν οι αρχαίοι Έλληνες στους προγενέστερούς του Προέδρους των ΗΠΑ και στη συνέχεια ευχαρίστησε και τον Αλέξη Τσίπρα για τη συμμαχία Ελλάδας – ΗΠΑ και για τη σημερινή τους συνεργασία.
Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι η κρίση δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, σημειώνοντας ότι ανάπτυξη και λιτότητα δεν μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους. Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας του ανέλυσε τα επόμενα βήματα της Ελλάδας για την έξοδο από την κρίση και σημείωσε ότι η χώρα χρειάζεται χώρο για να αναπνεύσει και ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη να δει απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητά του.
Ο δρόμος παραμένει δύσκολος για την Ελλάδα, υπογράμμισε ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος, ωστόσο ανέφερε ότι οι Έλληνες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να τα καταφέρνουν στα δύσκολα. Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα, παρά την κρίση, συνέχισε να δαπανά το 2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες και αυτό «είναι εξαιρετικά σημαντικό», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ο Ομπάμα δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει όσο μπορεί να προσφέρει τη βοήθειά του στη χώρα μας, ώστε να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης, αλλά και να αντιμετωπίσει το θέμα του προσφυγικού, αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα παραμένει ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους και τους καλύτερους φίλους των ΗΠΑ.
Όσο για το θέμα του χρέους, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι αυτή ίσως να είναι η στιγμή για την ελάφρυνσή του, αναφέροντας για τις χώρες της βόρειας Ευρώπης ότι έχουν τη δική τους ατζέντα και τηρούν σκληρή στάση στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.
«Δεν μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική δίχως ελάφρυνση του χρέους. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της», είπε χαρακτηριστικά ο Μπαράκ Ομπάμα. «Θα συνεχίσω να ενθαρρύνω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν ό,τι απαιτείται, για να επιστρέψει η χώρα στην ανάκαμψη […] Τώρα που η ελληνική οικονομία είναι σε τροχιά ανάπτυξης, είναι η κατάλληλη στιγμή για τη διευθέτηση του χρέους».
Ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε ακόμη ότι πολλές πολιτικές που ακολούθησε η Ελλάδα δεν ήταν οι πιο σωστές, αναφέροντας πάντως ότι η ελληνική οικονομία έπρεπε να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές και πλέον βρίσκεται στον σωστό δρόμο.
«Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνησή του θέλουν να συνεχίσουν σε αυτό το δρόμο. Ο ελληνικός λαός είναι ευφάνταστος, επιχειρηματικός» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, αναφερόμενος στην ανάπτυξη και συνέχισε, λέγοντας ότι «όταν η οικονομία συρρικνώνεται σε τέτοιο βαθμό, τότε χρειάζεται και αναπτυξιακή ατζέντα», ενώ για την ελάφρυνση του χρέους είπε ότι είναι πολιτικό θέμα.
«Για να μην αδικήσω κάποιες κυβερνήσεις του Βορρά, να πω ότι και εκεί έχουν τις δικές τους πολιτικές και τους δικούς τους ψηφοφόρους, αλλά έχοντας δει όλα όσα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα και όσα ο λαός έχει περάσει, τότε και οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν σε μια λύση μέσα στο επόμενο έτος», υπογράμμισε ο Ομπάμα.
Απαντώντας σε δημοσιογράφους ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της προς τους δανειστές, καλώντας την Άγκελα Μέρκελ να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Όπως είπε, είναι αισιόδοξος ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος θα συμφωνήσει σε μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
«Θέλουμε η Ελλάδα να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Σε ερώτηση για το Κυπριακό, δε, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ενθαρρυμένος από τα αποτελέσματα των πρόσφατων συνομιλιών ανάμεσα στον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, ενώ από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι το Κυπριακό δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο της Ελλάδας, αλλά ένα διεθνές πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής.
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την στήριξή του στον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητη η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.
Ο Μπαράκ Ομπάμα δέχτηκε ερώτηση και για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι οφείλει να διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση και θα συνεργαστεί με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο.
Σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τους λόγους που ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πλέον ο νέος «ένοικος
Επιχειρώντας, δε, να εξηγήσει τα αίτια της νίκης του Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε: «Μια ισχυρή πλειοψηφία συμφωνεί με μένα, αλλά πολλές φορές ο κόσμος έχει ανάγκη να ακούσει κάτι διαφορετικό».
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι διαφορετικός από τον Τραμπ ως υποψήφιο προεκλογικά και είπε πως δεν περιμένει, τουλάχιστον άμεσα, υπάρξει κάποια αλλαγή στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη και την Ελλάδα.