Η επίσκεψη Ομπάμα σε δέκα καρέ

Χολιγουντιανή υπερπαραγωγή θυμίζει η επίσκεψη Ομπάμα, με όλα όσα έγιναν κατά την υποδοχή του, αλλά και όσα ακολούθησαν. Πράκτορες, ελικόπτερα, κομάντος, δορυφόροι, μια Αθήνα να θυμίζει πολιορκημένη πόλη, με  αστυνομικούς να αποκλείουν τους δρόμους εν είδει επιστράτευσης, είναι λίγα ίσως, αλλά αρκετά για να περιγράψουν το κλίμα που επικρατεί ακόμη και τώρα.

Κατά την προσγείωση του Μπαράκ Ομπάμα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», εκτός του τιμητικού αγήματος των τριών όπλων που υποδέχτηκε τον Αμερικανό Πρόεδρο – τον υποδέχτηκε μια “στρατιά” από άνδρες ασφαλείας, Έλληνες και ξένους, πράκτορες, ελεύθερους σκοπευτές, ενώ τον χώρο του αεροδρομίου όπου και προσγειώθηκε το Air Force One – αλλά και όλης της Αθήνας – επόπτευαν τουλάχιστον δύο δορυφόροι και ελικόπτερα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, έσφιξε πρώτος το χέρι του Μπαράκ Ομπάμα, προκάλεσε πολλές συζητήσεις περί εθιμοτυπίας και ορθού τελετουργικού, καθώς το αναμενόμενο ήταν αυτή τη χειραψία να την κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή ο Πρωθυπουργός.

Ακολούθησε η επίσημη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου το δικό τους “ρεσιτάλ” έδωσαν οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι, στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν έστω και ένα πλάνο ή μια φωτογραφία του Μπαράκ Ομπάμα παρά λίγο να ποδοπατηθούν. Διαγκωνίζονταν, σπρώχνονταν και με υψωμένα τα κινητά προσπαθούσαν να πετύχουν τον σκοπό τους.

Η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε με πάνω-κάτω το ίδιο σκηνικό.

Όσο για την Αθήνα; Θύμιζε έρημη πόλη, με μόνους πανταχού παροντες τους αστυνομικούς. Κάτι μεταξύ 15αυγουστου και πολιορκημένης πόλης.

Και επειδή μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, τα 10 καρέ που ακολουθούν δίνουν το στίγμα του τι ακριβώς συνέβη:

afiksi-obama-athina

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ φθάνει στο “Ελ. Βενιζέλος”

afiksi-obama-athina-28

…και χαιρετάει

obama%ce%ba%ce%b1%ce%bc

Τον υποδέχεται πρώτος ο Πάνος Καμμένος

komanto

Οι κομάντο κατακλύζουν το “Ελευθέριος Βενιζέλος”

skopeutes

Ομοίως και οι ελεύθεροι σκοπευτές

xaliproedriko

To κόκκινο χαλί στήνεται στο Προεδρικό

obama

O Μπαράκ Ομπάμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

%ce%bf%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%bc%ce%b1-%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%80%cf%81%ce%b1%cf%82-900x425

…και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

ath1

Η Αθήνα. Kαι ναι, δεν είναι 15αύγουστος…

ath4

Μόνη πανταχού παρούσα η αστυνομία.