Τζανακόπουλος: «Αλλαγή της συμφωνίας και τέταρτο μνημόνιο επιδιώκει η ΝΔ»

«Η χώρα μπαίνει σε φάση ανάκαμψης αλλά έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας και του έργου που έχουμε μπροστά μας για την έξοδο από την κρίση και την απαλλαγή από το καθεστώς της επιτροπείας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αναφερόμενος στο ζητήματα της οικονομίας ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε θετική την πορεία της ελληνικής οικονομίας επικαλούμενος και την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν λέγοντας ότι «η Κομισιόν εκτιμά ότι η μεγέθυνση του ΑΕΠ στο επόμενο έτος θα φθάσει το 2,7%, η ανεργία θα αποκλιμακωθεί ακόμα περισσότερο στο 22% -θυμίζω ότι τον Ιανουάριο του 2015 ήταν στο 26%-, ενώ οι επενδύσεις πρόκειται να τριπλασιαστούν φθάνοντας στο 13,7%» και πρόσθεσε ότι «η διαφαινόμενη επίτευξη των στόχων του ελληνικού προγράμματος, που ενισχύει την ειλημμένη απόφαση να προχωρήσει τάχιστα, δίχως υποχωρήσεις αρχών, αλλά και χωρίς άσκοπες κωλυσιεργίες η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος».

Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση «θέτει ως στόχο τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος στο Eurogroup την 5η Δεκεμβρίου αλλά και τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων που θα καταστήσουν πλέον το χρέος βιώσιμο» και επισήμανε ότι «σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και οι χθεσινές δηλώσεις Ράις εκ μέρους του ΔΝΤ».

Σφοδρά πυρά εναντίον της ΝΔ εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή τα σενάρια που διακινούνται περί υπογραφής τέταρτου μνημονίου. Ο κ. Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε ότι «οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις έχουν συμφωνηθεί και εφαρμόζονται από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ δεν υπάρχει ενδεχόμενο αλλαγής της συμφωνίας» και παρατήρησε ότι «αλλαγή της συμφωνίας και τέταρτο μνημόνιο επιδιώκει μόνο η ΝΔ, διακαής πόθος της οποίας είναι η αποτυχία το τρέχοντος προγράμματος. Στόχος της να επιβάλει μια σκληρή ατζέντα λιτότητας και να την προσφέρει ως αντάλλαγμα για τη ρύθμιση του χρέους».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «η πολιτική της αυτή δεν είναι επικίνδυνη για την κυβέρνηση, είναι επικίνδυνη για τη χώρα και την ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει αυτήν την εξέλιξη και θα συνεχίσει να εργάζεται στην κατεύθυνση της ρύθμισης του χρέους μαζί με τους εταίρους της στο υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα».

Σε ό,τι αφορά το επικείμενο ταξίδι του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου στην χώρα μας την ερχόμενη Τρίτη ο κ. Τζανακόπουλος το χαρακτήρισε υψηλού συμβολισμού και επεσήμανε ότι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον κ. Ομπάμα θα είναι και το ελληνικό χρέος καθώς θα τον συνοδεύει και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Τζακ Λιου του οποίου οι θέσεις είναι εξαιρετικά προωθητικές στις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος. «Σε αυτό το θετικό περιβάλλον για την ελληνική οικονομία και την εξέλιξη του τρέχοντος προγράμματος εντάσσεται και η επίσκεψη του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα. Μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, αλλά και ουσίας και αυτό διότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έχοντας εκφράσει επανειλημμένα την ανάγκη για το ξεπέρασμα της λιτότητας και την αναπτυξιακή στροφή στην παγκόσμια οικονομία, θέτει στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων τη λύση για το ελληνικό χρέος» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα σημείωσε ότι «αυτό που είναι κρίμα είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει με δηλώσεις στελεχών της στην υποβάθμιση της σημασίας αυτής της επίσκεψης. Για άλλη μια φορά η ΝΔ δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στην υπόθεση της εξόδου από την κρίση και δυστυχώς καταλήγει να εκτίθεται διεθνώς. Η πορεία της χώρας, ευτυχώς, δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα καταστροφής που επιμένει να παρουσιάζει η ΝΔ» και υπενθύμισε τον αριθμό των σημαντικών ηγετών που έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα στον τελευταίο χρόνο, καθώς και την πρώτη Ευρωμεσογειακή Σύνοδο με τη συμμετοχή του συνόλου των ηγετών του Νότου λέγοντας ότι «καμία σχέση με την απομόνωση που βίωσε η χώρα μας την καταστροφική πενταετία 2010-2014».

Ικανοποίηση για το ΕΣΡ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, ενώ ευχήθηκε στα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής καλή επιτυχία στα καθήκοντά τους.

«Μετά την χθεσινή θετική εξέλιξη, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την διεξαγωγή του διαγωνισμού, παρά την διαρκή υπονόμευση από την αξιωματική αντιπολίτευση» πρόσθεσε.

«Το ΕΣΡ αναλαμβάνει ένα βαρύ καθήκον και ο πήχυς των προσδοκιών είναι εξαιρετικά υψηλός, τόσο σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, όσο και στο τίμημα των αδειών. Ακόμα και η ΝΔ, κάτω από τη γενική κατακραυγή που αποτυπώθηκε και σε πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης, αναγκάστηκε να υποχωρήσει από την 10μηνη στάση αδιαλλαξίας της και να τηρήσει την συνταγματική της υποχρέωση, έστω και την τελευταία στιγμή» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι «μόλις τρεις μέρες πριν, η ΝΔ έθετε ως προϋπόθεση την συνολική κατάργηση του ν. 4339, για να συναινέσει στο ΕΣΡ». «Μετά την χθεσινή εξέλιξη είναι πια βέβαιο ότι η διαγωνιστική διαδικασία θα προχωρήσει στη βάση του νόμου 4339. Από την δική μας πλευρά δηλώνουμε ότι θα είμαστε αρωγοί του ΕΣΡ στην δύσκολη προσπάθεια που αναλαμβάνει, να βάλει δηλαδή τάξη και να αποκαταστήσει τη συνταγματική νομιμότητα», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η Αντιτρομοκρατική στις έρευνες για το ποδόσφαιρο

Σε ό,τι αφορά το θέμα με τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο ο κ. Τζανακόπουλος, σημείωσε ότι χθες πραγματοποιήθηκε, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στο Μέγαρο Μαξίμου, ευρεία σύσκεψη υπουργών, όπου συμφωνήθηκε ότι «τις έρευνες για τις πρόσφατες εγκληματικές υποθέσεις να αναλάβει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ενώ, μεταξύ άλλων μέτρων, η ελληνική κυβέρνηση θα προτείνει και στην ΕΠΟ την αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών».

«Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι σαφές: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα οργανωμένο και εγκληματικό σύστημα να γίνει κράτος εν κράτει. Η συντεταγμένη πολιτεία θα εξαντλήσει την αυστηρότητά της στην προσπάθεια αυτή και έχει δίπλα της τους διεθνείς αθλητικούς θεσμούς, τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου του αθλητισμού, αλλά και των Ελλήνων πολιτών” υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.