Παππάς: Δεν παραιτούμαι, απολαμβάνω της εμπιστοσύνης Τσίπρα

Υπεραμύνθηκε για ακόμη μία φορά της διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στον απόηχο της απόφασης – κόλαφος του ΣτΕ που έκρινε με 14 ψήφους υπέρ έναντι 11 κατά ότι είναι άκυρος ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες. Μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ ο κ. Παππάς σχολίασε τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης περί παραίτησης λέγοντας πως «απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και οι εκκλήσεις περί παραιτήσεως δεν έχουν βάση αυτή τη στιγμή».

Κληθείς να απαντήσει στην κριτική που ασκείται εναντίον του για απολυταρχισμό ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι «εάν βρισκόσασταν στη θέση μου και ήσασταν ενώπιον των νομικών αυτών κενών, ή θα αναζητούσατε επικοινωνιακά “χαϊδολογήματα” ή θα προχωρούσατε σε τομές. Συναντήσαμε πολλά θεσμικά εμπόδια αλλά δεν σταματήσαμε. Πιστεύω ότι καλώς πορευτήκαμε, αν γυρνούσαμε τον χρόνο πίσω έτσι θα έπρεπε να κάνουμε τα πράγματα γιατί προσπαθήσαμε να συγκροτήσουμε ΕΣΡ αλλά αυτό δεν έγινε».

Σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό ο Υπουργός Επικρατείας τον χαρακτήρισε «αδιάβλητο και κρυστάλλινο» και επεσήμανε ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι σεβαστές αλλά κρίνονται. Παράλληλα κάλεσε τα κόμματα να τοποθετηθούν επί του θέματος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αναμένουμε τοποθέτηση των κομμάτων για το πόσο πρέπει να κοστίζει ένας τόσο σημαντικός και σπάνιος πόρος». Εξάλλου, ο κ. Παππάς δήλωσε πως «ακόμη και το αποτέλεσμα του διαγωνισμού επιβεβαίωσε ότι δεν θα έπαιρναν κανάλι οι “δικοί” μας. Δεν υπήρχαν τέτοιοι».

Ο κ. Παππάς υπογράμμισε με νόημα ότι «οι καναλάρχες πήραν άδειες στο παρελθόν πατώντας την πολιτεία στο σβέρκο» και πρόσθεσε πως «εάν κάποιος νομίζει ότι η απόφαση του ΣτΕ θα μας κάνει να σκεφτούμε όπως οι προηγούμενοι και ότι θα πάω στο γραφείο μου να υπογράψω προσωρινές άδειες στα χνάρια του παρελθόντος, θα διαψευστεί».

Σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ έκανε λόγο για μια «καθαρά αρνητική» απόφαση και πρόσθεσε ότι «δεν κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος 4339 αλλά μια συγκεκριμένη διάταξη». Παράλληλα διευκρίνισε ότι «οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές και για τις κυβερνήσεις» και έκανε αναφορά στο γεγονός ότι το ΣτΕ «ήταν που έκρινε συνταγματικό το “μαύρο” στην ΕΡΤ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

«Υπάρχει κανείς που αυτή τη στιγμή λέει ότι δεν πρέπει να γίνει διαγωνισμός; Περιμένω να ακούσω ποιο είναι το λογικό τίμημα. Κάναμε έναν διαγωνισμό κρυστάλλινο που η εσωτερική του λειτουργία και συνοχή ήταν διάφανη. Υπάρχει διάθεση να τοποθετηθούν τα κόμματα για το πώς πρέπει να πληρωθεί αυτός ο σπάνιος πόρος;», παρατήρησε ο υπουργός Επικρατείας. «Μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός ο καινούριος από το ΕΣΡ, θα πληρώσουν όλοι 25 εκατ. ευρώ», διευκρινίζοντας ότι όλα τα κανάλια θα τηρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις (αριθμός εργαζομένων, κτιριακές υποδομές, εξοπλισμός, πόθεν έσχες κλπ) και το ΕΣΡ θα κρίνει βάσει του νόμου 4339.

Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς λέγοντας ότι «πριν βγει η απόφαση του ΣτΕ η ΝΔ δήλωνε ότι ανεξάρτητα από την απόφαση, θα αλλάξει το νόμο. Έστειλε μήνυμα συνέχισης της αεροπειρατείας» και τόνισε ότι «έπαιξε τα ρέστα της η ΝΔ – επικοινωνιακά και όχι μόνο- για να μπλοκάρει τις άδειες. Είναι βαρύτατα εκτεθειμένη για την απραξία 27 ετών».

Σε ό,τι αφορά τη νέα ρύθμιση ο κ. Παππάς δήλωσε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να νομιμοποιήσουμε το νομικό κενό που δημιουργήθηκε. Από Δευτέρα έρχεται νέα ρύθμιση» και επεσήμανε ότι «όπως και να έχει τελειώσαμε με το κλειστό club καναλαρχών. Ευελπιστούμε σε άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ χωρίς προσκόμματα από τη ΝΔ».