Σαμαράς-Βενιζέλος:Σε εκλογές λόγω μιας μειοψηφίας-Τσίπρας:Παρελθόν η κυβέρνηση που λεηλάτησε

«Μια μειοψηφία 132 βουλευτών, μέσα στους οποίους συναθροίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή, σέρνουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές» τόνισε, στη δήλωσή του μετά το πέρας της τρίτης και τελευταίας ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία κατέληξε άκαρπη ανοίγοντας το δρόμο για τις κάλπες, ο Πρωθυπουργός. Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να αποτραπούν οι πρόωρες εκλογές «που περικλείουν σοβαρούς κινδύνους και δεν τους θέλει μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού» και ευχαρίστησε τους ανεξάρτητους βουλευτές που έκαναν την υπέρβαση, άκουσαν τη φωνή της λογικής και ψήφισαν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για όσους ψήφισαν «παρών», ο Πρωθυπουργός είπε ότι φέρουν «ακέραια την ευθύνη».

«Μέσα σε δυόμισι χρόνια καταφέραμε να κάνουμε τόσα πολλά και να φτάσουμε τόσο κοντά στο τέλος των μνημονίων. Δεν πρέπει να αφήσει ο λαός τις θυσίες του να πάνε χαμένες» συνέχισε ο Αντώνης Σαμαράς προσθέτοντας ότι τις επόμενες εβδομάδες ο λαός θα μάθει την αλήθεια για τα όσα έγιναν και το πόσο κοντά ήταν η χώρα στην έξοδο από την κρίση αλλά και «για τα συμφέροντα που εξυπηρετούν αυτοί που οδηγούν την χώρα σε περιπέτεια», όπως είπε. Και κατέληξε λέγοντας ότι «συμμερίζομαι την αγωνία κάθε Έλληνα και είμαι εδώ για να εγγυηθώ την ασφαλή πορεία της χώρας. Είμαι εδώ για να εγγυηθώ ότι η χώρα θα φτάσει στο λιμάνι της σταθερότητας. Η νίκη θα είναι δική μας».

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Τρίτη, για να ανακοινώσει τη διάλυση της Βουλής και να προκηρυχθούν πρόωρες  εκλογές για τις 25 Ιανουαρίου.

Για εκβιασμό των θεσμών που επιβλήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση και το κόμμα της Χρυσής Αυγής έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος για τη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την προσφυγή στις κάλπες την 25η Ιανουαρίου τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό είναι όνειδος της Δημοκρατίας και για να μην έχει βαθύτερες επιπτώσεις στη χώρα, ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα κρατούν πλέον την μοίρα στα χέρια τους».

Παράλληλα κάλεσε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να συστρατευθούν ώστε να συνεχιστεί η σωστή λειτουργία της οικονομίας , των θεσμών και οι μεταρρυθμίσεις και υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ θα προστατεύσει αυτό το κεκτημένο και θα είναι εγγυητής των ομαλών εξελίξεων τόσο για την Δημοκρατία, την σταθερότητα, την ασφάλεια της χώρας προκειμένου να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε τις θυσίες του ελληνικού λαού».

Σε αντίθετο εντελώς ύφος κινήθηκαν οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι «είναι μια ιστορική ημέρα για την ελληνική δημοκρατία. Απεδείχθη ότι η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται». Όπως τόνισε τελειώνουν οι πολιτικές των μνημονίων και οι βουλευτές δεν μπορούν παρά να εναρμονιστούν με την εθνική βούληση.

«Η κυβέρνηση Σαμαρά που λεηλάτησε την κοινωνία αποτελεί παρελθόν. Σε λίγο με τη βούληση του ελληνικού λαού παρελθόν θα αποτελούν και τα μνημόνια. Το μέλλον μόλις ξεκίνησε,  να είστε αισιόδοξοι» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.