Τρίμηνο μαραθώνιο για το χρέος ξεκινά ο Αλ. Τσίπρας

Μαραθώνιο επαφών με ευρωπαίους ηγέτες και κοινοτικούς παράγοντες για το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους ξεκινά ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την επίσκεψη του στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να λύσει το γρίφο της συμμετοχής του ΔΝΤ και ανιχνεύσει τη βούληση των δανειστών σχετικά με την προοπτική ελάφρυνσης του χρέους. Για το σκοπό αυτό ο Πρωθυπουργός έχει συνεχείς επαφές με αμερικανούς αξιωματούχους που είναι σε άμεση επικοινωνία με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως αναφέρουν σε σημερινό τους δημοσίευμα “Τα Νέα”, η κυβέρνηση επιδιώκει μέσω των ΗΠΑ να κατανοήσει τις προθέσεις του ΔΝΤ σε σχέση με τον ρόλο του στο ελληνικό πρόγραμμα και επομένως να εκτιμήσει τις πιθανότητες λήψης μιας απόφασης των δανειστών για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας στέκεται στις διαβεβαιώσεις των Αμερικανών ότι θα πιέσουν, ώστε η λύση για το χρέος να εξευρεθεί πριν από το τέλος του έτους, ωστόσο όμως δεν παραβλέπει την άρνηση του Βερολίνου να ανοίξει την όποια συζήτηση για τον προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσής του πριν από τις γερμανικές εκλογές.

Το επιχείρημα του Μαξίμου πως η ελληνική κυβέρνηση εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα, άρα και οι δανειστές θα πρέπει να δώσουν τη λύση για το χρέος, βρίσκει μεν θερμούς συνομιλητές στην Ευρωπαϊκή Ένωση όχι όμως και τόσο πρόθυμους, ώστε να παρακάμψουν τους συμμάχους του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, προκειμένου την Πέμπτη το πρωί να ξεκινήσει έναν μαραθώνιο επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους με αντικείμενο την πορεία της διαπραγμάτευσης. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ενδεχομένως και με τον Αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ενώ πιθανολογείται ότι θα έχει συναντήσεις και με τους Άγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει μέσα από τις επαφές του να αποκωδικοποιήσει τις προθέσεις των ευρωπαίων ηγετών και θεσμικών παραγόντων και συγχρόνως να πιέσει προς την κατεύθυνση της λήψης αποφάσεων για το χρέος. Μάλιστα, θα μεταφέρει στους συνομιλητές του την βούληση και την επιθυμία της κυβέρνησής του να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν.