Νέα μάχη χαρακωμάτων για το ΕΣΡ: Δεν συναινεί η Νέα Δημοκρατία

Την ερχόμενη εβδομάδα (Τετάρτη ή Πέμπτη), με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με αντικείμενο την συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Ο κ. Βούτσης προϊδέασε πάντως ότι, ενδεχομένως, να υπάρξουν διαφοροποιήσεις της πρότασης που είχε κατατεθεί κατά την προηγούμενη Σύνοδο, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι τα ίδια πρόσωπα εξακολουθούν να δηλώνουν διατεθειμένα να προσφέρουν έργο στο ΕΣΡ. «Θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις και ελπίζω σε ευτυχή κατάληξη» είπε ο Νίκος Βούτσης για τις προπαρασκευαστικές διαβουλεύσεις που θα γίνουν πριν από τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής επέμεινε στην αναγκαιότητα να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, «καθώς κλείνει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ο κύκλος για τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ, και θα πρέπει με ταχείς ρυθμούς το ΕΣΡ να ασκήσει τον ελεγκτικό και ρυθμιστικό του ρόλο για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν και τα άλλα κανάλια, τους περιφερειακούς, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και επειδή υπάρχει πλήθος θεμάτων που πρέπει να ελεγχθούν».

Μάλιστα ανέφερε πως, εφόσον προκύψει η νέα σύνθεση του ΕΣΡ, θα υπάρξει σοβαρή προικοδότηση της Αρχής, ώστε να είναι έτοιμη να λειτουργήσει ακόμη και στα πρότυπα του αντίστοιχου γαλλικού θεσμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Δευτέρα, στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τη διαφάνεια και την αντιμετώπιση του φαινομένου της διαπλοκής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κάλεσαν εκ νέου τις πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν για την αναγκαία συγκρότηση του ΕΣΡ.

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση δεν φαίνεται διατεθειμένη να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, παρά μόνο αν η κυβέρνηση δεχθεί έναν όρο. Πηγές της Πειραιώς ανέφεραν στο ΑΜΠΕ ότι «η Ν.Δ. θα δείξει διάθεση συζήτησης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, μόνον εφόσον η κυβέρνηση αποσύρει τον νόμο Παππά».

Την ίδια στιγμή, πάντως, πιο διαλλακτικός εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος δήλωσε στον Real FM ότι «δεν έχουμε λόγο να είμαστε απέναντι στη συγκρότηση του ΕΣΡ, αρκεί η κυβέρνηση αυτή τη φορά να έρθει με μια άλλη λογική σε σχέση με αυτή του παρελθόντος» και πρόσθεσε ότι «η Ν.Δ. δεν είναι «κολλημένη» με το θέμα της συγκρότησης του, απλώς η κυβέρνηση δεν είχε το πνεύμα που θα έπρεπε προκειμένου να διευκολύνει ένα νέο ξεκίνημα στην τηλεόραση».

Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση ότι θα δείξει διάθεση συζήτησης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, μόνον εφόσον η κυβέρνηση αποσύρει τον νόμο Παππά. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η ΝΔ σημειώνει πως “η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων γνωρίζει ότι ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός και ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες απαξιωμένος πολιτικά, νομικά και ηθικά. Η Νέα Δημοκρατία από θέση αρχών, είναι υπέρ της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με πλήρεις τις αρμοδιότητές του, όπως προβλέπει το Σύνταγμα” και καταλήγει ότι “συνεπώς, η λειτουργία του Ε.Σ.Ρ. έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την κατάργηση του νόμου Παππά, που οδήγησε στη μη εφαρμογή των συνταγματικών αρμοδιοτήτων του”.

«Αδιανόητη», «εξόφθαλμα αντιθεσμική» και «απροκάλυπτη», χαρακτηρίζει ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, τη στάση της ΝΔ και τονίζει οφείλει σήμερα να ανακαλέσει και να προσέλθει με καλή πίστη στη διάσκεψη των προέδρων για να συγκροτηθεί ΕΣΡ.

Αναλυτικά, σχετικά με την «απροκάλυπτη στάση της ΝΔ στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ», ο κ. Παππάς τονίζει σε δήλωσή του ότι «η στάση της ΝΔ είναι αδιανόητη και εξόφθαλμα αντιθεσμική. Δηλώνουν ότι θα μπλοκάρουν τη συγκρότηση του ΕΣΡ». Ο υπουργός Επικρατείας σχολιάζει, ότι «καλύτερο δώρο από την αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορούν να περιμένουν οι διαπλεκόμενοι και το καθεστώς της ασυδοσίας» και καταλήγει ότι «η ΝΔ οφείλει σήμερα, τώρα, να ανακαλέσει και να προσέλθει με καλή πίστη στη διάσκεψη των προέδρων για να συγκροτηθεί ΕΣΡ».

Την περασμένη Δευτέρα, στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τη διαφάνεια και την αντιμετώπιση του φαινομένου της διαπλοκής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κάλεσαν εκ νέου τις πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν για την αναγκαία συγκρότηση του ΕΣΡ.

Εν τω μεταξύ, υψηλοί ήταν οι τόνοι μεταξύ των ανώτατων δικαστών κατά την χθεσινή πεντάωρη διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Το πρώτο θέμα που απασχολεί τη διάσκεψη της Ολομέλειας είναι η εξέταση του παραδεκτού ή μη των προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών, και εφόσον κριθούν παραδεκτές τότε οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα μπουν στην ουσία των προσφυγών.