Ελλάδα προς Τουρκία για το Αιγαίο: Τσακώνεστε για ξένο αχυρώνα

“Συμπολίτευση και αντιπολίτευση στην Τουρκία τσακώνονται για ξένο αχυρώνα”, αναφέρει μεταξύ άλλων η δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή την ανακοίνωση της Τουρκίας η οποία σημειώνει ότι υπάρχει πρόβλημα με την ελληνική κυριότητα νησίδων στο Αιγαίο.

Έπειτα από τις δηλώσεις του Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης, η αντιπολίτευση αντέδρασε λέγοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος καλύτερα να “κοιτάξει πρώτα τα 16 νησιά που επί των ημερών του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία».

Την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας ακολούθησε εκείνη της Ελλάδας, η οποία κάνει λόγο για συμπεριφορές που δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκή χώρα και είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο.

«Είναι προφανές ότι συμπολίτευση και αντιπολίτευση στην Τουρκία τσακώνονται για ξένο αχυρώνα. Κάποιοι στο εσωτερικό της γείτονος θέλουν να σύρουν την Τουρκία σε συμπεριφορές αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο που σε καμία περίπτωση δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκή χώρα. Αναθεωρητικές λογικές, ως γνωστόν, ανέκαθεν οδήγησαν σε αρνητικές ατραπούς και πάντοτε ηττήθηκαν», ανέφερε η απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

«Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι το μοναδικό αντικείμενο των διερευνητικών επαφών ήταν και είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με τις προβλέψεις και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», σημειωνόταν ακόμη στην ανακοίνωση.

Τουρκικό ΥΠΕΞ αλα Εντογάν: Υπάρχει θέμα κυριότητας των ελληνικών νησιών

Στη μια προκλητική δήλωση μετά την άλλη προχωρά η Τουρκία σχετικά με την κυριότητα νησιών στο Αιγαίο, κατά τον έντονο πολιτικό διάλογο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Κυβέρνηση Ερντογάν και την Αντιπολίτευση.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ότι υπάρχει πρόβλημα με την κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο, καθώς και ότι δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία που έχει ισχύ. Επίσης υπογραμμίζει ότι από το 2003 δεν έχει γίνει καμία αλλαγή αναφορικά με το καθεστώς των νησίδων στο Αιγαίο. Η ανακοίνωσή αυτή, έρχεται ως απάντηση στις καταγγελίες του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, «είναι γεγονός ότι υπάρχει μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο. Μεταξύ των προβλημάτων αυτών περιλαμβάνεται και η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και σε σύνδεση με αυτό, το ότι δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία που έχει ισχύ. Όπως είναι γνωστό, τα ζητήματα του Αιγαίου εξετάζονται στο πλαίσιο των υφιστάμενων μηχανισμών διαλόγου με την Ελλάδα». Καταλήγοντας η ανακοίνωση επισημαίνει ότι «τα τελευταία 13 χρόνια δεν υπήρξε αλλαγή ως προς το καθεστώς των νησίδων, των νησίδων και των βραχονησίδων στο Αιγαίο».

Ο Κιλιτσντάρογλου κατήγγειλε την Κυβέρνηση ότι έχει παραδώσει νησιά στην Ελλάδα, απαντώντας στα λεγόμενα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί της Συνθήκης της Λωζάννης χαρακτηρίζοντάς τα ως “απαράδεκτα”. Επίσης τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας «ας κοιτάξει πρώτα τα 16 νησιά που επί των ημερών του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία».

Ο ισχυρισμός περί παράδοσης νησιών του Αιγαίου στην Ελλάδα, υποστηρίζεται από τουρκικούς εθνικιστικούς κύκλους τα τελευταία 6 χρόνια κι εδώ και λίγο καιρό έχει υιοθετηθεί και από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν είχε πει ότι «αυτό που συνέβη στο σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ 1912 και 1923, στα εδάφη μας τα οποία στο μεταξύ είχαν περιοριστεί στο ένα πέμπτο, ήταν η προσπάθεια κατοχής. Το έθνος μας λέει ότι η 15η Ιουλίου είναι ο δεύτερος πόλεμος απελευθέρωσης του τουρκικού έθνους.

Το 1920 μας απείλησαν με τη Συνθήκη των Σεβρών και τελικά μας έπεισαν για την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης. Κάποιοι προσπάθησαν να μας επιβάλουν τη Λωζάννη.

Τα νησιά που αν κάνουμε να φωνάξουμε, η φωνή μας θα ακουστεί απέναντι, τα δώσαμε με τη Λωζάννη. Τι θα γίνει με την υφαλοκρηπίδα, τι θα γίνει στον αέρα και στο έδαφος, δίνουμε μάχη ακόμη για όλα αυτά. Οι αίτιοι αυτής της κατάστασης είναι αυτοί που κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της συνθήκης αυτής.

Δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και έτσι, το πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε τώρα εμείς. Εάν πετύχαινε η απόπειρα πραξικοπήματος, μάλλον θα έρχονταν μπροστά μας με μια συμφωνία χειρότερη από αυτή των Σεβρών».

Δείτε τη δήλωση του Ερντογάν: