Μητσοτάκης: Οι εκλογές έχουν κόστος, αλλά αυτή η Κυβέρνηση είναι επικίνδυνη

Εκλογές για ακόμα μια φορά ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας ότι η διαδικασία δεν κοστίζει τόσο πολύ, όσο η παραμονή στην εξουσία της Κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Ένας τρόπος υπάρχει: ο λαός να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, με τις εκλογές, τόνισε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η Κυβέρνηση είναι επικίνδυνη, όχι μόνο γα την οικονομία αλλά γιατί υπονομεύει τους θεσμούς, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι “έχω μιλήσει εκτεταμένα για αυτό έχω στείλει επιστολή στον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου Νίκο Βούτση, ότι η Βουλή λειτουργεί στα όρια της συνταγματικότητας. Οι εκλογές έχουν ένα κόστος αλλά η παραμονή της Κυβέρνησης είναι ακόμα πιο ακριβή», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ερώτηση για τις τηλεοπτικές άδειες υπενθύμισε ότι η ΝΔ έχει θέσει θέμα αντισυνταγματικότητας για το νόμο Παππά βάσει του οποίου έγινε η δημοπρασία. «Προσέξτε εγώ δεν πρόκειται να πω όπως ο Τσίπρας ότι αυτά δεν γίνονται να ακυρωθεί ο νόμος στο ΣτΕ αλλά την άποψή μας θα την εκφράζουμε. Εγείρονται πολλά θέματα για το πόθεν έσχες των καναλαρχών» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχολιάζοντας την αποστροφή Τσίπρα για τις άδειες από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε: Αλήθεια; Δεν έγινε έλεγχος πόθεν έσχες; Ο διαγωνισμός αυτός είναι έωλος.

Συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «θα καταργήσουμε το νόμο Παππά, θα επιστρέψουμε τον έλεγχο στο ΕΣΡ. Επί των δικών μας ημερών δεν θα υπάρξει αριθμητικός περιορισμός στον αριθμό των καναλιών που θα εκπέμπουν στη χώρα. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ολιγοπώλιο που έχει μέσα του το σπέρμα της διαπλοκής».

Ερωτηθείς για το αν έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη για το θέμα του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «πράγματι αυτά που ακούμε θα ήταν αστεία αν δεν ήταν τραγικά. Εμείς ζητήσαμε να καταθέσουν οι νέοι καναλάρχες τα πόθεν έσχες τους στη Βουλή. Περάσαμε από το σανό στα βοσκοτόπια. Κάποιοι προφανώς όχι μόνο δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αναλάβουν αυτή την υποχρέωση αλλά προσπαθούν να δείξουν ότι μπορούν με κινήσεις που κινούνται στα όρια της γελοιότητας. Δεν πρόκειται εμείς ως μεγάλη παράταξη να επιτρέψουμε τον ευτελισμό αυτής της διαδικασίας. Δεν χρειάζεται να επιστρέψουμε στην εποχή Κοσκωτά και της Τράπεζας Κρήτης».

Σχολιάζοντας το “χιουμοριστικό” σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ περί σύλληψής του, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν είναι και πολύ υγιές σε μια Δημοκρατία ο Πρωθυπουργός να αφήνει υπονοούμενα για τη σύλληψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Σε ερώτηση για το ποια θα είναι η «ομάδα» της ΝΔ όταν γίνει Κυβέρνηση, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είπε «να μην έχετε αμφιβολία ότι θα υπάρξουν νέα πρόσωπα που θα λάβουν τη γενναία απόφαση να πολιτευθούν με τη ΝΔ. Είπα ότι θα κυβερνήσω με τους καλύτερους και δεν θα κάνω καμία έκπτωση στην αξιοκρατία. Αυτό σημαίνει ότι θα δείτε και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη στην Κυβέρνηση της ΝΔ. Το πρώτο κριτήριο που κρίνω τα στελέχη της ΝΔ είναι η αποτελεσματικότητα» διευκρίνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχετικά με την υπόθεση της Τράπεζας Αττικής αρχικά ξεκαθάρισε ότι «βεβαίως πρέπει να υπάρχουν και μη συστημικές τράπεζες υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τα αυστηρά κριτήρια ελέγχου. Η τράπεζα Αττικής είναι μια πονεμένη ιστορία. Όλα όσα μαθαίνουμε δείχνουν ότι έχουν γίνει συναλλαγές που χρειάζονται διερεύνηση. Το πόρισμα πρέπει όχι μόνο να πάει στη Δικαιοσύνη αλλά και να δοθεί ταυτόχρονα στη δημοσιότητα. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν υπονοούμενα ότι μια τράπεζα με φιλική προς την Κυβέρνηση Διοίκηση δίνει δάνεια όχι με τραπεζικούς όρους. Εμπιστεύομαι τον κ. Στουρνάρα. Αν υπάρχει ένα απόστημα στην Τράπεζα Αττικής να σπάσει μια ώρα αρχύτερα».

Σε ερώτηση για τις εξαγγελίες του σχετικά με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30 %, ο Πρόεδρος της ΝΔ είπε «γιατί δεν είπα για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50%, ακούγεται πιο ωραίο. Αλλά δεν έχω τα χρήματα για να το κάνω αυτό. Αυτά που είπα τα κοστολόγησα και εξήγγειλα όσα με κάνουν να νοιώθω άνετα για την επόμενη ημέρα». Όσο για το στόχο της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων ο Πρόεδρος της ΝΔ αναρωτήθηκε «με τι αξιοπιστία να πάει ο κ. Τσίπρας να διαπραγματευθεί μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων;». «Υπάρχει τεράστιο κενό αξιοπιστίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη και ο Τσίπρας είναι υπεύθυνος γι’ αυτό με τους χειρισμούς του» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για παρέμβαση στο χρέος.

«Πράγματι εδώ υπάρχει μια στάση της Ευρώπης που δεν ήταν σωστή απέναντι στην Ελλάδα. Η παρέμβαση όμως γι αυτο συνδέεται με τη μείωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και την ανάκαμψη της οικονομίας».

Σε ερώτηση για τον αφελληνισμό των τραπεζών, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης προαναγγέλλοντας ότι θα πρέπει να ζητηθούν απαντήσεις από εξεταστική επιτροπή για τους χειρισμούς Τσίπρα-Βαρουφάκη στο θέμα των τραπεζών.

Όσο για το θΈμα των κόκκινων δανείων είπε ότι πρέπει να προχωρήσει η εκκαθάρισή τους προκειμένου οι τράπεζες να μπορέσουν να απελευθερώσουν κεφάλαια και να προχωρήσουν σε νέες χορηγήσεις.

Ο κόφτης έχει ήδη ενεργοποιηθεί

Ο Πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στο έργο της Κυβέρνησης ανέφερε ότι «ο κόφτης έχει ήδη ενεργοποιηθεί. Η Κυβέρνηση εκτός από μισθούς και συντάξεις δεν πληρώνει τίποτα». Απαντώντας εμμέσως στον Αλέξη Τσίπρα για τις θέσεις του για συντάξεις, ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε: «επικοινωνεί με την κοινωνία ο κ. Τσίπρας που είπε ότι 90% των συντάξεων δεν έχει μειωθεί;».

Αναφορικά με το θέμα του προσφυγικού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε: «Δεν επιτρέπω φωνές ξενοφοβίας και ρατσισμού στη ΝΔ αλλά από εκεί και πέρα οι χειρισμοί της Κυβέρνησης για το προσφυγικό δημιουργούν ερωτήματα», σημειώνοντας ότι όταν δεν υπάρχει οργάνωση, το κενό το γεμίζει η ξενοφοβία. «Υπάρχουν ευθύνες που βαραίνουν τον αρμόδιο Υπουργό και ζητήματα για τη διαχείριση πόρων. Είχαμε μια εκκωφαντική παραίτηση του ΓΓ του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Επιβεβαιώνεται η καχυποψία μας για την ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί το ζήτημα αυτό» κατέληξε για το θέμα αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζοντας τα εργασιακά, τόνισε εκ νέου ότι υπάρχει ανάγκη να υπάρχουν αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο προσθέτοντας όμως ότι «δεν είναι ούτε απαραίτητη ούτε χρήσιμη η περαιτέρω χαλάρωση του ορίου των ομαδικών απολύσεων».

Σχετικά με την αιφνιδιαστική έφοδο στα γραφεία της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα και την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΔ είπε ότι «δεν θα μπω στον πειρασμό να σχολιάσω το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης αλλά οποιαδήποτε παρέμβαση έμμεση ή άμεση στο έργο του κεντρικού τραπεζίτη θα στηλιτεύεται άμεσα από τη Νέα Δημοκρατία». Εξήγησε, δε, ότι η ΝΔ έκανε μια σκληρή αναφορά για υπονοούμενα από την Κυβέρνηση που συνέδεσαν τη δικαστική διερεύνηση με την απόφαση του κ. Στουρνάρα να μην εγκρίνει τη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής.

Δεν μπορώ να δεσμευθώ για την αποκατάσταση της αδικίας στις συντάξεις

“Δεν μπορώ να δεσμευθώ ότι σύντομα θα αποκατασταθούν αδικίες σε βάρος των συνταξιούχων, είπε ο κ. Μητσοτάκης. “Θα ήταν εύκολα αν ταυτιζόμουν με την αύρα του χώρου αυτού (σ.σ. της ΔΕΘ). Πιστεύω ότι υπάρχει μια νέα μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού να δρομολογήσουμε όχι με στόχο τις νέες περικοπές αλλά με στόχο τη νέα γενιά για να ενθαρρύνει την εργασία ώστε να μην έχουν την εντύπωση ότι οι εισφορές τους πηγαίνουν σε ένα βαρέλι δίχως πάτο.

Σε ερώτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, είπε ότι υπάρχει ανάγκη να γίνει «γενναία», ο κ. Τσίπρας όμως επέλεξε να κάνει τη διαδικασία αυτή μια επικοινωνιακή φιέστα χρωματίζοντας στα κόκκινα το κτήριο της Βουλής και προσβάλλοντας το δημοκρατικό αίσθημα των πολιτών. Η διαδικασία της αναθεώρησης είναι μια διαδικασία που αφορά στην ίδια τη Βουλή και μόνο αυτή μπορεί να εκκινήσει τη διαδικασία.

Σε δεύτερη ερώτηση για τον εκλογικό νόμο ο κ.Μητσοτάκης αφού αστειεύτηκε με τη λέξη «πολλάκις» λέγοντας ότι «είχα ξεχάσει ότι αυτή η λέξη έχει και άλλο νόημα» (σ.σ. αναφερόταν στον αναπληρωτή Υπ. Υγείας Παύλο Πολάκη), είπε ότι αμέσως μετά την εκλογή της Κυβέρνησης ΝΔ θα καταθέσει μια τολμηρή πρόταση γι’ αυτό. Κατηγόρησε επίσης τον Αλέξη Τσίπρα ότι με την αλλαγή του νόμου το μόνο που ήθελε ήταν να κάνει τη ζωή της ΝΔ δύσκολη.

Κληθείς να απαντήσει για τον λόγο που απουσίασαν οι αναφορές σε Καραμανλή-Σαμαρά στην ομιλία του στη ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης αφού εξήγησε ότι αυτή αφορούσε τους παραγωγικούς φορείς, στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κανένα εσωκομματικό θέμα με τη ΝΔ. Έχω μια πολύ καλή επικοινωνία και με τους τρεις πρώην Πρωθυπουργούς. Και επικοινωνία υπάρχει και η παράταξη είναι ενωμένη, ίσως περισσότερο από ποτέ. Η ΝΔ κοιτά μπροστά».

«Εξάλλου εγώ φιλοδοξώ να ηγούμαι ενός κόμματος που είναι δημοκρατικό και σε ένα τέτοιο κόμμα πρέπει να υποβάλλονται προτάσεις και δική μου δουλειά είναι να τις συνθέτω», είπε ο κ. Μητσοτάκης κλείνοντας αυτό το θέμα.

Σε ερώτηση σχετικά με την Παιδεία, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης χαρακτήρισε αδιανόητη την υπονόμευση της ιδιωτικής εκπαίδευσης από μια εμμονική Κυβέρνηση. «Χρειαζόμαστε καλύτερα σχολεία και πανεπιστήμια και στήριξη της προσχολικής εκπαίδευσης» είπε χαρακτηριστικά. «Εμείς θέλουμε μια παιδεία που να είναι επίκεντρο και φυτώριο αριστείας. Να μην ισοπεδώνει τα πράγματα προς τα κάτω. Να δίνει τις ευκαιρίες στους μαθητές να ξεχωρίσουν». Δεσμεύθηκε τέλος ότι θα ακυρώσουμε αμέσως, «θα μπορούσα και με έναν νόμο», όλες τις αντιμεταρρυθμίσεις για το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Απαντώντας στα σχόλια του Υπουργού Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτου για τις εξαγγελίες του Προέδρου της ΝΔ για δύο συντελεστές ΦΠΑ 11% και 22% αρχικά είπε ότι «με την παρέμβασή μας το πρόσημο στο καλάθι της νοικοκυράς θα είναι θετικό», συμπληρώνοντας ότι «είναι τουλάχιστον ειρωνικό μια Κυβέρνηση που έχει προβεί σε τόσο απότομες αυξήσεις στη φορολογία να ασκεί κριτική στην αντιπολίτευση σε αυτό το θέμα».