Την ανάγκη ενός νέου οράματος για την Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των 27, στη Μπρατισλάβα.
Ο Πρωθυπουργός δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος, προσθέτοντας ότι παραμένουν οι διαφορές αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης, ωστόσο στο τραπέζι μπαίνει τουλάχιστον η κοινωνική ατζέντα.
«Σήμερα έγινε αντιληπτό ότι οι περισσότεροι εκ των 27 έχουμε κατανοήσει πως βρισκόμαστε σε μια μεγάλη κρίση. Αν δεν αλλάξουμε, η κρίση θα γίνει υπαρξιακή και θα οδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα. Οι πολίτες δεν εμπνέονται από το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης οπότε πρέπει να βρει η ΕΕ ένα νέο όραμα», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να γίνει και Σύμφωνο Ανάπτυξης, ζητώντας να δοθεί προτεραιότητα στις χώρες που έχουν δοκιμαστεί σκληρά από την κρίση.
Ο ίδιος, δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει πως «σήμερα έγινε αντιληπτό ότι οι περισσότεροι από τους 27 ηγέτες της ΕΕ, έχουν κατανοήσει ότι βρισκόμαστε σε μια μεγάλη κρίση, η οποία θα γίνει υπαρξιακή κρίση, πως αν δεν αλλάξουμε θα οδηγηθούμε σε μεγάλα αδιέξοδα».
Αναφορικά με κάποια από τα κοινά συμπεράσματα της Συνόδου, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι οι 27 ηγέτες καλωσορίζουν την παρέμβαση Γιουνκέρ στην Ευρωβουλή, η οποία βάζει συγκεκριμένους κοινωνικούς στόχους σε προτεραιότητα.«Γίνεται ένα βήμα, έστω και μικρό, ανολοκλήρωτο, και πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε.
Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κρίση αυτή με τη λογική του «ό,τι δεν είναι στη δική μου αυλή δεν με αφορά».
Τέλος, επισήμανε ότι στη Σύνοδο «άνοιξαν κρίσιμα ζητήματα, κάπως αλλάζουν οι ισορροπίες, μπαίνουν στο προσκήνιο στόχοι που είχαν ξεχαστεί».
Όπως ανέφερε η σλοβακινή προεδρία, η προσδοκία της Συνόδου των 27 ηγετών κρατών-μελών είναι «να στείλει ένα καθαρό μήνυμα ότι η ΕΕ παραμένει δυνατή και ικανή να φτάνει σε συμφωνίες και να επιφέρει βελτιώσεις στην καθημερινότητα τον πολιτών της».
Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού:
Οι 27 ηγέτες της Ευρώπαϊκής Ένωσης, συμφώνησαν για τη δημιουργία ενός σχεδίου σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από την απόφαση των Βρετανών για Brexit.
“Έχουμε μια πρόταση για έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένα βήματα για να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στη λειτουργία της ΕΕ” ανέφερε στο Twitter ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα μετά τη λήξη της άτυπης συνόδου κορυφής των 27 ηγετών στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.
Το κλίμα στη Σύνοδο σε γενικές γραμμές ήταν καλό, ωστόσο δεν έλειψαν οι διαφοροποιήσεις και οι δυσαρέσκειες σε διάφορα ζητήματα της ΕΕ.
Από την πλευρά του, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός τόνισε ότι η άτυπη Σύνοδος Κορυφής απέτυχε να αλλάξει τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθούν οι Βρυξέλλες.
Ο Βίκτορ Όρμπαν ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες των βαλκανικών χωρών και της ΕΕ θα συναντηθούν στις 24 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη και ότι ο ίδιος έχει ως στόχο να αλλάξει την «αυτοκαταστροφική και αφελή» μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης.
Μέρκελ: Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια κρίσιμη περίοδο
Σε πολύ καλό κλίμα έγινε η συνάντηση στη Μπρατισλάβα όπως είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος, τονίζοντας ότι όλοι οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν πως η Ευρώπη διανύει μια κρίσιμη περίοδο μετά το Brexit, αναφέροντας ότι συζήτησαν για ένα κοινό σχέδιο δράσης με στόχο η Ευρώπη να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να σταθεί πάλι στα πόδια της.
Η ίδια επισήμανε ότι οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους με στόχο να δοθεί εκ νέου πνοή στην Ενωση έως τον Μάρτιο του 2017.
Σχετικά με τη μετανάστευση, η Μέρκελ τόνισε ότι στόχος είναι να σταματήσει ή να μειωθεί η ροή μεταναστών και προσφύγων, να ισχύσουν τα συμφωνηθέντα με Τουρκία και η συμφωνία στη Βαλέτα και να διερευνηθούν δυνατότητες συμφωνιών και με άλλες χώρες – εταίρους όπως η Τουρκία.
Αναφορικά με την εσωτερική ασφάλεια και την τρομοκρατία, η Γερμανίδα ηγέτης υπογράμμισε ότι χρειάζεται περισσότερη συνεργασία σε πολλούς τομείς όπως η άμυνα. «Οφείλουμε να αναπτύξουμε μεγαλύτερη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης σε όλα τα επίπεδα», είπε χαρακτηριστικά.
Για το ζήτημα της ανεργίας, προχώρησε στην παραδοχή ότι «δεν τηρούμε επαρκώς την υπόσχεση στους λαούς για ευημερία».
Ολάντ: Δείξαμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε παρά το Brexit
Ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι η άτυπη Σύνοδος της Μπρατισλάβας έδειξε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προχωρήσει μπροστά μετά την απόφαση των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ.
Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο μεταναστευτικό, είπε πως η Ευρώπη, παράλληλα με τον σεβασμό στο δικαίωμα του ασύλου, πρέπει να αναλάβει καθήκοντα για την καταστολή της παράτυπης μετανάστευσης και για την προστασία των χωρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.
Σημείωσε ακόμη ότι η Ευρώπη έχει ευθύνη σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, επισημαίνοντας την ανάγκη λήψης αποτελεσματικών μέτρων.
Κοινό μέτωπο Γερμανίας – Γαλλίας για την Ευρώπη
Εντατικές εργασίες από τη Γερμανία και τη Γαλλία με στόχο την επιτυχία της Ευρώπης προανήγγειλε η Άγκελα Μέρκελ, μετά από τη Σύνοδο Κορυφής στη Μπρατισλάβα, χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίας.
«Η Γαλλία και η Γερμανία θα εργαστούν πολύ εντατικά τους επόμενους μήνες προκειμένου όλο αυτό να στεφθεί από επιτυχία», είπε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα Καγκελάριος στη συνέντευξη Τύπου, αφού παρουσίασε μαζί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τον κατάλογο των προτεραιοτήτων των επόμενων μηνών, όπως καθορίστηκε από τους 27 της Ένωσης.
Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι η ΕΕ χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη και συνεργασία, τις αξίες βάσει των οποίων ιδρύθηκε η Ένωση το 1957.
Από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ σημείωσε ότι «η Γαλλία και η Γερμανία θα συνεχίσουν να εγγυώνται ότι θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε συγκεκριμένα μέτρα».
Μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, «ήταν πολύ σημαντικό να επιδείξουμε ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα συνέβαλαν με όλες τους τις δυνάμεις στην επιτυχία» της Συνόδου της Μπρατισλάβας, εξήγησε ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους.
Δυσαρεστημένος ο Ματέο Ρέντσι
«Δεν είμαι ικανοποιημένος με το κείμενο των συμπερασμάτων όσον αφορά στην οικονομική πολιτική και στο μεταναστευτικό και ως εκ τούτου δεν μπορεί να είμαι σε κοινή συνέντευξη τύπου με Ολάντ και Μέρκελ», δήλωσε από την πλευρά του ο Ιταλός Πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, προσθέτοντας ότι «δεν ακολουθώ κάποιο σενάριο, για να κάνω τους πολίτες να πιστέψουν ότι είμαστε όλοι σύμφωνοι».