Δημοσκόπηση: Μπροστά η ΝΔ με 8 μονάδες - Εκτός Βουλής οι ΑΝΕΛ - Μέσα η Ζωή

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα μιας νέας πανελλαδικής δημοσκόπησης της Palmos Analysis.

Πρώτο κόμμα έρχεται η Νέα Δημοκρατία με 21%, 8 μονάδες μπροστά δηλαδή από τον ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει μόλις 13%. Τρίτο κόμμα είναι το ΚΚΕ με 4,9% και τέταρτο η Χρυσή Αυγή με 4,6%.

Ακολουθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 3,1%, η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου με 2,1%, ενώ εκτός Βουλής μένουν το Ποτάμι με 1,6%, η Ένωση Κεντρώων με 1,4%, η Λαϊκή Ενότητα με 1% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επίσης με 1%.

Ωστόσο οι αναποφάσιστοι πολίτες συγκεντρώνουν το ιδιαίτερα ποσοστό 18%. Λευκό ή άκυρο επιλέγει το 11,2%, ενώ το 9,9% δηλώνει ότι «δεν θα ψηφίσει».

Από τους ερωτηθέντες, το 2,8% δηλώνουν «Δεν ξέρω/ Δεν απαντώ», ενώ «άλλο κόμμα» επιλέγει το 4,5%.

Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου κι εκείνων που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν ανέρχεται συνολικά στο 41,9%.

Εκτίμηση ψήφου

Στην εκτίμηση ψήφου με την αναγωγή, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 32% και ο ΣΥΡΙΖΑ 27%, σημειώνοντας διαφορά στο 5%.

Αναλυτική, η μέση εκτίμηση ψήφου:

  • Νέα Δημοκρατία: 32%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 27%
  • ΚΚΕ: 7,5%
  • Χρυσή Αυγή: 7,5%
  • Δημοκρατική Συμπαράταξη: 6,5%
  • Πλεύση Ελευθερίας: 3,5%
  • Το Ποτάμι: 2,5%
  • Ένωση Κεντρώων: 2,5%
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες: 2%
  • Λαϊκή Ενότητα: 1,5%
  • Άλλο κόμμα: 8%

Συσπειρώσεις κομμάτων

Σύμφωνα με τον πίνακα για τις συσπειρώσεις των κομμάτων και τις μετακινήσεις ψηφοφόρων, προκύπτει ιδιαίτερα υψηλή συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας και ευρεία αποσυσπείρωση για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλληλότερος Πρωθυπουργός

Στο ερώτημα για το ποιος είναι ο καταλληλότερος για Πρωθυπουργός, πρώτος έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 30% και δεύτερος ο Αλέξης Τσίπρας με 25%.

Όσο για την παράσταση νίκης, η ΝΔ προηγείται με 61%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 21%.

Τι πιστεύουν για τις εξαγγελίες Τσίπρα και Μητσοτάκη:

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 56% δεν πιστεύει ότι θα υλοποιηθεί η δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα από την ΔΕΘ ότι τα 246 εκατομμύρια ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες θα διατεθούν για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Αντίθετα, το 22% την κρίνει θετικά και θεωρεί ότι θα την υλοποιήσει, ενώ το 18% την κρίνει αρνητικά.

Το 54% κρίνει θετικά αλλά δεν θεωρεί ότι θα υλοποιηθεί η εξαγγελία Μητσοτάκη για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια. Το 18% την κρίνει θετικά και θεωρεί ότι θα την υλοποιήσει, ενώ το 23% την κρίνει αρνητικά.

Όσο για τις ομιλίες του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το 61% κρίνει αρνητικά την ομιλία του Πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το 16% την κρίνει θετικά και το 20% ούτε θετικά, ούτε αρνητικά.

«Χαμηλές προσδοκίες» έχει το 50% για την ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, το 10% έχει «υψηλές προσδοκίες» και θεωρεί ότι θα ακούσει «θετικές προτάσεις», ενώ το 27% θεωρεί ότι «δεν θα ακούσει κάτι διαφορετικό ή ενδιαφέρον».