Κούρεμα εις διπλούν στις συντάξεις για την εισφορά ασθενείας - Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν

Μειωμένες θα είναι οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του Οκτωβρίου, καθώς μπαίνει σε εφαρμογή ο νέος ασφαλιστικός νόμος σύμφωνα με τον οποίο γίνονται αναδρομικές μειώσεις από την 1η Ιουλίου λόγω της εισφοράς ασθενείας 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το ΙΚΑ, η παρακράτηση της εισφοράς ασθενείας από τις συντάξεις θα ξεκινήσει κανονικά από τον ερχόμενο Οκτώβρη. Όσο για τα ποσά που δεν παρακρατήθηκαν από τον περασμένο Ιούλιο, αυτά θα παρακρατηθούν από τους συνταξιούχους σε 4 ισόποσες δόσεις, αρχής γενομένης από τη σύνταξη του ερχόμενου Νοέμβρη.

Οι μειώσεις θα εφαρμοστούν μαζί με την αναδρομική παρακράτηση των ποσών έναντι των, επίσης αναδρομικών, περικοπών που γίνονται στις επικουρικές που (μαζί με την κύρια) υπερβαίνουν τα 1.300€ μεικτά.

Χαμένοι από την πολλαπλή παρακράτηση της εισφοράς ασθενείας 6% είναι όσοι λαμβάνουν διπλές συντάξεις και είχαν ζητήσει εξαίρεση από την εισφορά της μιας από τις δύο συντάξεις, καθώς και οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που θα πληρώνουν εισφορά τόσο στη σύνταξη όσο και στο μισθό.

Ελαφρύνσεις θα έχουν οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν μόνο μία σύνταξη, ενώ από 1/8/2016 έως 31/12/2016, απαλλάσσονται από την παρακράτηση της εισφοράς όλοι όσοι απώλεσαν πάνω από 30 ευρώ μηνιαίως της παροχής Ε.Κ.Α.Σ.