Μητσοτάκης: Η χώρα δεν αντέχει άλλο τον Τσίπρα - Δε θα σταματήσω να ζητώ εκλογές

Συνέντευξη στον ΣΚΑΪ παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκαλύπτοντας ότι η Νέα Δημοκρατία έχει τον τρόπο να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε διάστημα δύο ετών.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τόνισε ότι “το λάθος το οποίο έκανε ο κ. Τσίπρας να μιλήσει για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ δεν πρόκειται να το επαναλάβω. Εγώ όμως θα δεσμευτώ ότι ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να μειωθεί και πρέπει να μειωθεί 30% εντός των πρώτων δύο ετών», προσθέτοντας ότι μπορεί να βρει περικοπές δαπανών που θα εξισορροπήσουν τη μείωση του φόρου.

Διευκρίνισε πάντως ότι όταν μιλά για εξοικονόμηση πόρων εστιάζει στην αποτελεσματικότητα του Δημοσίου, παρά σε τυφλές μειώσεις δαπανών. Εξοικονόμηση «σημαίνει καλύτερη τήρηση των προϋπολογισμών, σημαίνει αποτελεσματικότερη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, σημαίνει εξορθολογισμός, παραδείγματος χάριν, στις δαπάνες, στην υγεία, στην παιδεία», είπε.

Τόνισε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται ως έχει ένας φόρος που έχει πάψει να είναι πλέον έκτακτος, τη στιγμή που στη χώρα μας υπάρχει ιδιοκατοίκηση σε ποσοστό 85%.

Για τις απολύσεις στο Δημόσιο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ουδέποτε ήταν ο κατάλληλος τρόπος εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης.

«Εγώ καταρχάς κληρονόμησα τη δέσμευση για απολύσεις, από τη πρώτη στιγμή είπα πως οι απολύσεις δεν είναι ο καλύτερος τρόπος. Διαπραγματεύτηκα και πέτυχα να μην υπάρχουν άλλοι ποσοτικοί στόχοι αλλά έκανα και κάτι ακόμα: υπήρχαν απολύσεις που έγιναν και ήταν απολύτως δικαιολογημένες. Και αναφέρομαι σε όλο αυτό το παρασύστημα των πλαστών πτυχίων των παράνομων προσλήψεων και εγώ αυτό το κυνήγησα και θα συνεχίζω να το αντιμετωπίζω», κατέληξε.

Όσο για το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του κόμματος ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Είναι χρέος μου και είναι κάτι το οποίο είναι μία πρόκληση για το μέλλον, να ανανεώσω τη Νέα Δημοκρατία και σε πρόσωπα και να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι όταν έρθει η ώρα των εθνικών εκλογών, αυτήν την ανανέωση στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, θα τη δείτε».

«Και επειδή εγώ προσβλέπω και προσδοκώ ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί και να διπλασιάσει την κοινοβουλευτική της δύναμη, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία οι επιλογές που θα δώσουμε στους πολίτες όταν θα έρθουν να επιλέξουν βουλευτές με τον σταυρό τους, να αποπνέουν ένα διαφορετικό ήθος, ύφος, αλλά και μία διαφορετική ποιότητα από αυτήν την οποία ενδεχομένως να είχαν», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι “η θέση μας στο συγκεκριμένο θέμα ήταν ίδια, όπως σε κάθε αντίστοιχο: Δεν παρεμβαίνουμε στα ζητήματα που αφορούν στη Δικαιοσύνη.

Όση αξία κι αν έχει η ιστορική αναδρομή, και έχει μία αξία να μάθουμε ακριβώς τι έγινε. Για το πώς μπήκαμε στο μνημόνιο. Δεν νομίζω ότι αυτή η συζήτηση έχει γίνει ακόμα με την απαραίτητη νηφαλιότητα.

Πολύ μεγαλύτερη σημασία σήμερα για τους πολίτες που μας ακούνε, για τον συνταξιούχο που βλέπει τη σύνταξή του να κόβεται, για τον εργαζόμενο του οποίου η επιχείρηση κλείνει επειδή το κράτος δεν μπορεί να τον εξοφλήσει, δεν έχει τι έγινε το 2009, και αν το έλλειμμα ήτανε 15% ή 13%. Αλλά το πώς θα βγούμε από το μνημόνιο και αν μπορούμε εμείς ως εναλλακτική πολιτική δύναμη να δώσουμε σε αυτούς τους πολίτες μία ελπίδα που να στηρίζεται σε ένα αληθινό και ρεαλιστικό πρόγραμμα».

Θεωρώ ότι ο κύριος υπεύθυνος για την περιπέτεια αυτή ήταν και παραμένει στο δικό μου το μυαλό ο Γιώργος Παπανδρέου», σημείωσε ακόμη και συνεχίζοντας τόνισε: «Μια καινούρια συμφωνία αλήθειας, για την οποία θα μιλήσω πολύ πιο αναλυτικά στη Θεσσαλονίκη, σημαίνει ότι όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Και το κράτος και οι επιχειρήσεις, αλλά και οι πολίτες και όλοι θα πρέπει να βάλουμε πλάτη σε αυτήν την προσπάθεια. Δεν μπορούμε να είμαστε μία κοινωνία λαθρεπιβατών, όπου κάποιοι λίγοι, οι οποίοι είναι μέσα στο σύστημα, να εκμεταλλεύονται τους πολλούς οι οποίοι είναι απ’ έξω. Αυτό γίνεται σήμερα».

Σχετικά με το θέμα των εκλογών, ο Πρόεδρος της ΝΔ εξήγησε για την ανάγκη της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, τονίζοντας ότι νιώθει «απόλυτα δικαιωμένος»:

«Νομίζω ότι οι εξελίξεις με δικαίωσαν απόλυτα. Η Ελλάδα σήμερα μοιάζει με ρημαγμένη χώρα. Δείτε τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία. Δείτε τις επιχειρήσεις που κλείνουν. Δείτε τους συνταξιούχους οι οποίοι έπαιρναν σύνταξη 850 ευρώ και βρέθηκαν χωρίς ΕΚΑΣ, με 670 ευρώ και τον κύριο Κατρούγκαλο να ψεύδεται μέχρι που αντιμετώπισε επιτέλους τη σκληρή πραγματικότητα. Δείτε την κατάσταση ανομίας, η οποία επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας. Δείτε την κατάσταση στη παιδεία, που έχουμε μία ραγδαία οπισθοχώρηση. Αισθάνομαι απολύτως δικαιωμένος που ζήτησα εκλογές. Θα εξακολουθώ να τις ζητώ με απόλυτη επιμονή και συστηματικότητα. Η χώρα δεν αντέχει άλλο τον κύριο Τσίπρα Πρωθυπουργό. Όσο καθυστερούμε, τόσο πιο δύσκολο θα είναι το έργο της επόμενης κυβέρνησης. Οχι πιο εύκολο».

«Ίσως θα ήταν η εύκολη λύση για μένα να αρκεστώ στη τακτική του ώριμου φρούτου. Το έχουνε κάνει προκάτοχοί μου. Να περιμένουμε να περάσει ο κύριος Τσίπρας τα δύσκολα μέτρα. Τα ακούω ξέρετε όλα αυτά. Τα ακούω και από το εξωτερικό μερικές φορές. Ας κάνει ο κύριος Τσίπρας τη βρώμικη δουλειά, δεν πειράζει. Θα έρθεις εσύ μετά καβάλα στο άλογο. Μα, δεν θα είναι έτσι. Για δείτε την Ελλάδα την οποία θα παραλάβουμε, όταν με το καλό καταφέρουμε να κερδίσουμε εκλογές και δυστυχώς προβλέπω η Ελλάδα σε 6 μήνες θα είναι χειρότερη από την Ελλάδα τη σημερινή και σε 12 μήνες θα είναι ακόμα χειρότερη», πρόσθεσε.