Απαγορεύεται και το ηλεκτρονικό τσιγάρο στους δημόσιους χώρους, ενώ τίθενται αυστηρές προϋποθέσεις για την κυκλοφορία των νέων καπνικών προϊόντων, όπως ορίζει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε με την ευρύτατη συναίνεση της Βουλής.
Όλα τα κόμματα συμφώνησαν στην ανάγκη να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο η ευρωπαϊκή οδηγία που θέτει προδιαγραφές για την εμπορία και διάθεση των καπνικών προϊόντων, καταγράφηκαν ωστόσο ενστάσεις περί «γραφειοκρατικής αντίληψης» που διέπει την αδειοδότηση των εταιρειών αλλά και διαφοροποίησης αναφορικά με την χρησιμότητα της απαγόρευσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους χώρους όπου απαγορεύεται και το συμβατικό.
Επίσης, σε πλήρη ομοφωνία τα κόμματα στηλίτευσαν την μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ενώ ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είπε πως υπάρχει ένα καθεστώς ασυδοσίας, παρανομίας και ανυπαρξίας ελέγχου. «Θέλει συντονισμένες προσπάθειες από την Πολιτεία, αλλά απαιτεί συστράτευση της επιστημονικής κοινότητας, των πολιτικών δυνάμεων αλλά και του καθενός. Είναι μια αντικοινωνική συμπεριφορά και τίθεται ζήτημα στέρησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τόνισε ο υπουργός. Δέχθηκε ωστόσο τα πυρά από την Αντιπολίτευση για την ανοχή του – όπως τον κατηγόρησαν – στην συμπεριφορά του αν. υπουργού να καπνίζει
Με αφορμή την μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ν.Δ, Νίκη Κεραμέως, κατήγγειλε πως σε κανένα χώρο εντός της Βουλής δεν γίνεται σεβαστή η απόφαση για απαγόρευση του καπνίσματος και εισέφερε την προσωπική της εμπειρία ως έγκυος που δεινοπάθησε εντός του Κοινοβουλίου. «Τι αξία έχουν όλα αυτά όταν ο Υπουργός καπνίζει στην αίθουσα συσκέψεων του Υπουργείου Υγείας», αναφερόμενη στον Παύλο Πολάκη. «Έχετε στέλεχος του Υπουργείου που σας προσβάλει προσωπικά, οποιοσδήποτε άλλος Υπουργός Υγείας θα είχε απολύσει τον υφιστάμενό του και αν δεν είχε την στήριξη του Πρωθυπουργού θα είχε παραιτηθεί», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Η Εύη Χριστοφιλοπούλου από την Δημοκρατική Συμπαράταξη μίλησε για τους πολιτικούς αρχηγούς που κάπνιζαν στην σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Αν θέλουμε ο αντικαπνιστικός νόμος να εφαρμοστεί ξεκινήστε από το δικό σας γραφείο» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς και έκανε λόγο για έλλειμμα εφαρμογής της νομοθεσίας, έλλειψη στρατηγικής με αποτέλεσαμ να βρισκόμαστε πάλι εκεί από που ξεκινήσαμε.
Ο υπουργός Υγείας, μετά τις επισημάνσεις βουλευτών, προχώρησε σε μείωση του χρόνου αδειοδότησης για την κυκλοφορία καπνικών προϊόντων ώστε μετά τέσσερις μήνες (κι όχι έξι) – από την κατάθεση του τεχνικού φακέλου στην οποία υποχρεούται η εταιρεία ώστε να κυκλοφορήσει ένα προϊόν – αυτομάτως και χωρίς υπουργική απόφαση το προϊόν θα κυκλοφορεί εφόσον η πενταμελής επιτροπή που εξετάζει τον φάκελο δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της. Στην περίπτωση όμως, που κατόπιν υπάρξει αρνητική γνωμοδότηση, ο υπουργός υποχρεούται να το καταργήσει. Στο νομοθετικό πλαίσιο εντάσσεται και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, για το οποίο οι εταιρείες που το εμπορεύονται υποχρεούνται επίσης να καταθέσουν φακέλους με τις προδιαγραφές του προϊόντος ώστε να παρέχονται τα εχέγγυα ασφάλειας κυκλοφορίας τους.
Τα κόμματα
«Επιχειρείται για πρώτη φορά με έναν τρόπο συντεταγμένο μια συνολική ρύθμιση για τα διάφορα ζητήματα που άπτονται της πώλησης και χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Ορίζονται συγκεκριμένες προδιαγραφές των προϊόντων, υποχρεώσεις κοινοποίησης για τους κατασκευαστές και εισαγωγείς τους, ενώ απαγορεύεται και κάθε είδους διαφήμιση των προϊόντων αυτών, όπως ακριβώς δηλαδή συμβαίνει και για τα κλασικά προϊόντα του καπνού» τόνισε ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, εισηγούμενος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο.
Ο Βασίλειος Γιόγιακας από την ΝΔ, είπε πως τα υπόλοιπα έξι κράτη- μέλη έχουν προβλέψει, πέρα από την κοινοποίηση, μια τυπική έγκριση των νέων προϊόντων καπνού εμείς στήσαμε μια σύνθετη και χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία, με επιτροπή, γνωμοδοτήσεις και δυνατότητες παράτασης, που καταλήγει σε υπουργική απόφαση, προκειμένου να κυκλοφορήσει ένα νέο καπνικό προϊόν στην αγορά, κάνοντας λόγο για «αποθέωση της γραφειοκρατίας». Εξάλλου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διάκριση του καπνίσματος από το άτμισμα (ηλεκτρονικό τσιγάρο) είναι ένα τέτοιο ενδιάμεσο βήμα που βοηθά τους καπνιστές να απαλλαγούν από το τσιγάρο και τους μη καπνιστές από το παθητικό κάπνισμα, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Από την ΧΑ ο Γ. Αϊβατίδης, είπε πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο βάσει επιστημονικών δεδομένων είναι 95% λιγότερο βλαπτικό από το συμβατικό τσιγάρο, ενώ πρακτικώς το παθητικό άτμισμα δεν υφίσταται «άρα, είναι αντιεπιστημονική η εξίσωση συμβατικού και ηλεκτρονικού τσιγάρου».
Η Εύη Χριστοφιλοπούλου από την Δημοκρατική Συμπρατάξη είπε πως επειδή οι ερευνητικές εργασίες είναι αμφίρροπες και αμφιλεγόμενες και επειδή το προϊόν είναι καινούργιο, η οδηγία πρέπει να εφαρμοστεί όχι όμως να επεκταθεί ώστε να οδηγηθούμε στο άλλο άκρο της αυστηρότητας.
Από το ΚΚΕ ο Γιώργος Λαμπρούλης, εκτίμησε ότι η συγκεκριμένη Οδηγία, όπως και αντίστοιχες του παρελθόντος, αλλά και τα μέτρα κατά του καπνίσματος που έχουν θεσπιστεί, είναι υποκριτικά και αποπροσανατολιστικά, διότι επικεντρώνουν μονομερώς στο κάπνισμα ως παράγοντα κινδύνου για την υγεία, εξάλλου αν οι κυβερνήσεις ήθελαν θα λάμβαναν άλλα μέτρα.
Ο Αθ. Παπαχριστόπουλος, περιέγραψε με πολύ μελανά χρώματα τις συνέπειες του καπνίσματος και ως γιατρός μίλησε για τα θανατηφόρα περιστατικά που αντιμετώπισε και τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους κλειστούς χώρους και στην επέκταση της καμπάνιας κατά του καπνίσματος.
«Το μεγάλο έλλειμμα της χώρας δεν ήταν η εναρμόνιση, δεν είναι η εισαγωγή απαγορεύσεων και φωτογραφιών, δεν είναι ενδεχομένως καν η απαγόρευση και του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Είναι κυρίως η εφαρμογή της νομοθεσίας στην οποία υπάρχει μια τεράστια τρύπα», ανέφερε ο Κ. Μπαριώτας από το Ποτάμι επισημαίνοντας ότι εισάγεται πολύ βαριά γραφειοκρατική διαδικασία και εκτίμησε ότι είναι λανθασμένο το πλαίσιο της συζήτησης για το εάν βλάπτει λιγότερο ή περισσότερο το ηλεκτρονικό τσιγάρο και συμφώνησε με την εφαρμογή περιορισμών. Από την Ένωση Κεντρώων, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, έκανε λόγο για ρυθμίσεις προς την σωστή κατεύθυνση όμως επισήμανε το πρόβλημα της μη εφαρμογής των νόμων που ψηφίζει η Βουλή.
Θετική ψήφο στην αρχή του νομοσχεδίου έδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων. Η ΧΑ και το ΚΚΕ δήλωσαν «παρών».