Πρ. Παυλόπουλος: Η πολιτική λιτότητας είναι αδιέξοδη

Αδιέξοδη χαρακτήρισε την πολιτική λιτότητας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στο Προεδρικό Μέγαρο με τον πρώην υποψήφιο για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικλ Δουκάκη. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας “είναι άλλο πράγμα η σπατάλη και η δημιουργία ελλειμμάτων που πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα και άλλο η πολιτική λιτότητας που είναι αδιέξοδη και βαθαίνει το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλούσιων”.

Από την πλευρά του ο Μάικλ Δουκάκης σημείωσε ότι η πολιτική λιτότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν είχε εφαρμοστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον πρόεδρο Ρούσβελτ την περίοδο μετά την Μεγάλη Ύφεση η χώρα θα παρέμενε σε συνθήκες ύφεσης.

“Πολύ ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, γι’αυτήν την αναφορά στον Ρούσβελτ. Γι’ αυτό παραμένει, μετά τον Λίνκολν, ο μεγαλύτερος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση ξαναβλέπει – γιατί την βλέπουμε αυτή τη στροφή – την ανάγκη μιας πολιτικής τύπου Κέϋνς, υπό τα σημερινά βεβαίως δεδομένα. Δηλαδή, μιας πολιτικής η οποία θα τονώσει οπωσδήποτε την ζήτηση, γιατί χωρίς την ζήτηση δεν μπορεί να υπάρχει προσφορά. Το αντιλαμβάνεται σιγά-σιγά η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό. Κυρίως, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι το αντιλαμβάνεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία πρέπει να αποκτήσει τον ρόλο που έχει η FED”, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο ίδιος ευχαρίστησε εκ νέου τον Μάικλ Δουκάκη για τη δημόσια θέση που παίρνει για την Ελλάδα της κρίσης, ενώ φάνηκε βέβαιος ότι η χώρα μας θα υπερβεί την κρίση. “Να είστε βέβαιος γι’αυτό. Όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις ενωμένες θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια πέρα και έξω από τις επιμέρους διαφορές. Γιατί το οφείλουμε στον Ελληνικό Λαό το γρηγορότερο δυνατό να βγούμε απ’αυτό το αδιέξοδο. Το οφείλουμε κυρίως στη νέα γενιά, η οποία τόσα έχει υποφέρει αυτόν τον καιρό”, κατέληξε.