Πυρά εναντίον της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση: Πανηγυρίζουν για συνθήκες εργασιακής ζούγκλας

Σε επίθεση εναντίον της κυβέρνησης προχώρησαν κόμματα της αντιπολίτευσης μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων για την μισθωτή απασχόληση που δείχνουν ότι έχει πλέον λάβει ευρύτατες διαστάσεις η εκ περιτροπής και μερική απασχόληση, κατηγορώντας την ότι πανηγυρίζει για την ύπαρξη ενός εργασιακού μεσαίωνα.

Το Υπουργείο Εργασίας δημοσιοποίησε χθες στοιχεία του Συστήματος Εργάνη, σύμφωνα με τα οποία, μία στις δύο προσλήψεις που γίνονται στον ιδιωτικό τομέα αφορούν εύελικτη μορφή εργασίας και όχι πλήρη απασχόληση γεγονός που συνεπάγεται και πολύ χαμηλότερες αμοιβές.

Το ΚΚΕ
Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει: «Η εργασιακή ζούγκλα της μερικής απασχόλησης, της ανεργίας, της απλήρωτης και ανασφάλιστης δουλειάς, είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις, με στόχο να κάνουν πάμφθηνη την εργατική δύναμη για να ανακάμψουν τα κέρδη του κεφαλαίου.

Οι πολιτικές της «ευελιξίας» και της «κινητικότητας», που εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, επιταχύνθηκαν με την καπιταλιστική οικονομική κρίση.

Είναι τουλάχιστον προκλητικοί οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης ότι αυξήθηκαν οι προσλήψεις, καθώς τα ίδια τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτές πραγματοποιούνται με χειρότερες εργασιακές συνθήκες και μειωμένους μισθούς. Στην ουσία ομολογούν ότι η όποια ανάκαμψη θα στηριχθεί στα ερείπια των εργατικών δικαιωμάτων, για τα οποία ετοιμάζεται νέο χτύπημα με τον επόμενο γύρο αξιολόγησης”.

Το ΠΑΣΟΚ

Η υπεύθυνη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Εάν η Κυβέρνηση και η προσκείμενη σε αυτήν ΑΥΓΗ έμπαιναν στον κόπο να διαβάσουν προσεκτικά τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για το ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων δεν θα πανηγύριζαν! Η ανάλυση των στοιχείων αυτών καταδεικνύει ότι οι απολύσεις σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι περισσότερες από τις προσλήψεις, ενώ η μορφή των νέων προσλήψεων είναι κυρίως συμβάσεις μερικής απασχόλησης ή/και εκ περιτροπής εργασίας και αφορούν νεότερους εργαζόμενους.

Απολύονται λοιπόν λιγότεροι σε αριθμό εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης και υψηλότερης αμοιβής και προσλαμβάνονται περισσότεροι με συμβάσεις ευέλικτης και φθηνής εργασίας.
Άνθρακες ο «θησαυρός», κούφιοι και οι κυβερνητικοί κομπασμοί. Πανηγυρίζουν για αυτό που οι ίδιοι ονόμαζαν εργασία σε συνθήκες «γαλέρας». Επιχειρούν να παραπλανήσουν την κοινωνία, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα με τις γνωστές μεθόδους τους.»

Η Ενωση Κεντρώων

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Γιάννης Καλλιάνος, σημείωνει: « Εδώ και χρόνια ο εκάστοτε Πρωθυπουργός παρουσιάζει ότι η ανεργία μειώνεται. Αν ίσχυε αυτό τότε θα ζούσαμε ζωές χαρισάμενες. Στην πραγματικότητα οι νέοι φεύγουν για το εξωτερικό, οι επιχειρήσεις για την Βουλγαρία και άλλες χώρες και βασιλεύει η μερική απασχόληση των 300 ευρώ. Ένα μείγμα δίκαιης φορολογίας και μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο χρειάζεται, όπως και κίνητρα προσέλκυσης επενδυτών και επιστροφή των 100 δις του εξωτερικού. »

To Ποτάμι

“Αντί η κυβέρνηση να προβληματιστεί για το δρόμο που ακολουθεί, με βάση τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, πανηγυρίζει κιόλας. Η πολιτική της κατακόρυφης αύξησης των εισφορών, έχει ως αποτέλεσμα η πλειοψηφία των προσλήψεων (54,16% για τον Ιούλιο και 51,2% από τις αρχές του χρόνου) να αφορά ελαστικές μορφές απασχόλησης» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

Το Ποτάμι κατηγορεί τους υπουργούς πως «ούτε ξέρουν, ούτε θέλουν να μάθουν πώς λειτουργεί η πραγματική οικονομία», «τους ενδιαφέρει η επικοινωνιακή διαχείριση και η προστασία των πολιτικών τους πελατών αυξάνοντας φόρους και εισφορές, σε εκείνους που έχουν απομείνει να παράγουν». «Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Επιτρόπου της Κομισιόν Πιέρ Μοσκοβισί ότι η φορολογία στο κρασί αποτελεί αποκλειστική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για ανθρώπους που τα μόνα ένσημα που έχουν κολλήσει στη ζωή τους είναι τα κομματικά», καταλήγει η ανακοίνωση.