“Όποιο μπόνους και αν δεχθεί κάποιος, αυτοδυναμία δεν υπάρχει. Οι διεργασίες που έχουν συντελεστεί στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια, είναι απαγορευτικές για τέτοιου είδους σκέψεις”.
Στις παραπάνω δηλώσεις προχώρησε ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, κάνοντας λόγο για το τέλος της εποχής των μονοκομματικών Κυβερνήσεων.
Μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης στην οποία συζητείται το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου, ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι “η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων έχει παρέλθει και είναι ανάγκη να λειτουργήσουμε στα πλαίσια ενός πολιτικού πολιτισμού ο οποίος να εκφραστεί μέσα από ένα νέο εκλογικό σύστημα το οποίο να μπορέσει κυρίως να κεντρίσει τον προβληματισμό του 40% της ελληνικής κοινωνίας που έχει γυρίσει την πλάτη στην πολιτική”.
Συνεχίζοντας ο Υπουργός πρόσθεσε ότι “κάποτε οι ισχυρές Κυβερνήσεις μπορεί να είχαν λόγο ύπαρξης αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι οι τελευταίες Κυβερνήσεις ήταν μονοκομματικές με μεγάλα ποσοστά όμως δε μπόρεσαν να αποτρέψουν την οικονομική και κοινωνική κρίση”.
Ο κ. Κουρουμπλής επανέλαβε ότι αποδέχεται την πρόταση για τη δημιουργία Επιτροπής ώστε να εξεταστεί το ζήτημα της ψήφου των ομογενών, κάτι που έχει προτείνει με τροπολογία του το Ποτάμι. Επίσης τόνισε ότι η κατάτμηση των περιφερειών και η δημιουργία ισοδύναμων περιφερειών, την οποία ζητά το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται για να υπάρξει απόλυτη ισότητα της ψήφου.
Ωστόσο ο Υπουργός άσκησε κριτική στα δύο κόμματα διερωτώμενος: «Γιατί το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι θέλουν μπόνους; Τους αφορά; Όχι. Αν υπάρξει μπόνους, θα έχουμε μονοκομματική κυβέρνηση. Αυτό είναι το ζητούμενο για σας ή η συμμετοχή σας σε μία προοδευτική διακυβέρνηση;»
Συνεχίζοντας ο υπουργός Εσωτερικών, άσκησε έντονη κριτική στην Νέα Δημοκρατία κατηγορώντας την ότι «δεν αντιλαμβάνεται πως το ισχύον εκλογικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής που ζούμε».
«Η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων έχει πλέον παρέλθει και είναι ανάγκη να λειτουργήσουμε στο πλαίσιο ενός νέου πολιτικού πολιτισμού που τον έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Αυτή την διεργασία πρέπει να την εκφράσουμε μέσα από ένα νέο εκλογικό σύστημα που κυρίως θα κεντρίσει τον προβληματισμό του 40% της κοινωνίας που έχει αποστρέψει το βλέμμα του από την πολιτική. Δεν μας ενδιαφέρει αυτό;», αναρωτήθηκε ο κ. Κουρουμπλής επισημαίνοντας ότι «κάποτε οι ισχυρές κυβερνήσεις μπορεί να είχαν λόγο ύπαρξης. Όμως όλοι γνωρίζουμε ότι οι τελευταίες κυβερνήσεις ήταν ισχυρές και μονοκομματικές, αλλά δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την οικονομική και κοινωνική κρίση. Και έτσι έχουμε τις αποδεσμεύσεις των πολιτών από τις σχέσεις τους με τα κόμματα». «Δεν πείθει ο αληθοφανής και λογικοφανής λόγος της Ν.Δ.», κατέληξε.