Ταχύτητα 100 χλμ είχαν αναπτύξει τα τρένα που συγκρούστηκαν στην Ιταλία - Τουλάχιστον 25 οι νεκροί (upd)

Ολόκληρη η Ιταλία είναι συγκλονισμένη μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε στο Μπάρι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 25 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 50, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί.

Το τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε στην ύπαιθρο, βόρεια του Μπάρι, μεταξύ των περιοχών Ρούβο και Κοράτο. Αμέσως στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, πυροσβέστες, ασθενοφόρα. Από τα συντρίμμια ανασύρθηκε ζωντανό ένα επτάχρονο παιδί, το οποίο αεροδιακομίστηκε σε νοσοκομείο της περιοχής του Μπάρι.

Νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δύο τρένα έτρεχαν με 100 χιλιόμετρα την ώρα, με τις συνθήκες της φονικής σύγκρουσης να παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστες.

Στην αρχή οι ειδικοί μιλούσαν για βλάβη στο σύστημα ελέγχου, ωστόσο η ιταλική εφημερίδα La Repubblica αναφέρει ότι στη μοιραία μονή σιδηροδρομική γραμμή δεν λειτουργεί αυτόματο σύστημα, αλλά προβλέπεται τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των σταθμαρχών.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι οι σταθμάρχες πρέπει να ενημερώσουν τους μηχανοδηγούς για την διέλευση των τρένων από το σημείο. Αυτό σημαίνει ότι ίσως ένας από τους αρμοδίους στους δύο διαφορετικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς από όπου ξεκίνησαν τα τρένα να μην ενημέρωσε εγκαίρως ή να μην ακολούθησε την προβλεπόμενη διαδικασία ώστε να καθυστερήσει η αναχώρηση ενός εκ των δύο τρένων.

facsindaco

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της επαρχίας Μπατ (Μπαρλέττα-Άντρια-Τράνι), Τζουζέπε Κοράντο, ανέφερε ότι τέσσερα από τα θύματα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Χρειαζόμαστε αίμα ομάδας 0 στα νοσοκομεία της Άντρια και του Μπαρλέττα. Η ζωή ενός παιδιού επτά ετών δεν κινδυνεύει».

scontrotreno (1)

scontrotreno (2)

«Σημειώθηκε μετωπική σύγκρουση, κάποια από τα βαγόνια έχουν διαλυθεί εντελώς και οι διασώστες ανασύρουν ανθρώπους από τα συντρίμμια, πολλοί από αυτούς είναι τραυματισμένοι», δήλωσε εκπρόσωπος της ιταλικής αστυνομίας.

trenobare

trenobari

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, ενημερώθηκε άμεσα για το δυστύχημα και διέκοψε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Μουσείο των Επιστημών και Τεχνολογίας στο Μιλάνο, επιστρέφοντας στη Ρώμη για να παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις σχετικά με το τραγικό περιστατικό.

baritren (1)

«Χρειάζεται να καταλάβουμε τους υπευθύνους και δεν θα σταματήσουμε αν δεν ξεκαθαρίσουμε απόλυτα αυτό που συνέβη», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός. «Πρόκειται για καταστροφή, σαν να συνετρίβη αεροπλάνο», ήταν το σχόλιο του δημάρχου του Κοράτο στην Απουλία, Μάσιμο Ματζίλι, αναρτώντας φωτογραφίες από το σημείο της τραγωδίας.