Οι έφηβοι βουλευτές δεν "χαρίστηκαν" στο Νίκο Φίλη - Η κριτική που άσκησαν στον Υπουργό

Έντονη κριτική δέχθηκε ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σχετικά με τη μείωση των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο, την κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων, τα θρησκευτικά αλλά και την πρωινή προσευχή.

Κατά την 21η Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων, τα 286 μέλη έθεσαν σοβαρά ερωτήματα, με τον έφηβο βουλευτή από την Αρκαδία Φώτη Μουρούτσο να εξαπολύει κατηγορίες εναντίον του Υπουργού, λέγοντας πως οι θέσεις της Κυβέρνησης για τη μαθητική παρέλαση, τα θρησκευτικά και την πρωινή προσευχή στρέφονται εναντίον της εθνικής μας ταυτότητας.

Απαντώντας ο Νίκος Φίλης τόνισε ότι “η δημοκρατία αποτελεί τη βάση της εθνικής μας ταυτότητας. Λέτε ότι δεν σέβομαι το έθνος και την ταυτότητά μας με αυτά που λέω. Είναι λάθος και διχασμός. Δεν θα πάμε ποτέ μπροστά όταν αμφισβητούμε ο ένας τον άλλον. Δεν υπάρχει περιούσιος λαός». Συνεχίζοντας ο ίδιος ανέφερε ότι τα θρησκευτικά και οι παρελάσεις αποτελούν «επίδειξη θρησκευτικής και εθνικής συνείδησης», κάτι το οποίο όπως είπε πρέπει να μείνει μακριά από το σχολείο.

Φίλης: Θέλουμε ένα ουδετερόθρησκο σχολείο

Ο Υπουργός Παιδείας εμμένοντας στο θέμα των θρησκευτικών ανέφερε ότι το Υπουργείο Παιδείας θέλει ένα σχολείο «ουδετερόθρησκο» το οποίο δεν θα λειτουργεί ως κατηχητικό. Όσο για τις παρελάσεις, υποστήριξε ότι «δεν αποτελούσαν ποτέ στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας αλλά στοιχείο φρονηματισμού». Αυτό που ο ίδιος προτείνει ως καλύτερη λύση για τον εορτασμό των εθνικών επετείων, είναι σχολικές γιορτές με στόχο την εκμάθηση του πολιτισμού και της ιστορίας μας έναντι «της επίδειξης με τρόπους στρατιωτικών αγημάτων», όπως είπε.

Συνεχίζοντας ο κ. Φίλης τόνισε ότι «δεν θα γίνει το θέμα της εθνικής μας ταυτότητας θέμα εκκλησιαστικοποίησης και στρατικοποίησης», ενώ για την κατάργηση της πρωινής προσευχής στα σχολεία, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η πολιτική που ακολουθεί το Υπουργείο είναι να δώσει την ελευθερία στα σχολεία να επιλέξουν αν θα τη συνεχίσουν ή όχι.

Επίθεση και για τα Αρχαία Ελληνικά

Οι επιθέσεις κατά του Νίκου Φίλη δε σταμάτησαν εδώ, καθώς ο έφηβος βουλευτής από τα Δωδεκάνησα Γιώργος Μπάκαλης έθιξε το μείζον ζήτημα της μείωσης των ωρών διδασκαλίας για τα Αρχαία Ελληνικά στο Γυμνάσιο: «Αν υπάρχει δυσκολία έκφρασης των ελληνικών από τους μαθητές όπως λέτε, πώς θα λυθεί με την απομάκρυνση από τη ρίζα τους; Μια ολόκληρη γενιά είμαστε έρμαιο της ασύμφορης αυτής πρακτικής δοκιμής».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι την ευθύνη φέρει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής απ΄όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις έπειτα από πολύχρονες μελέτες.

Ωστόσο αναλαμβάνοντας και ο ίδιος τις ευθύνες του υποστήριξε ότι “επιθυμία μας είναι περισσότερη ουσία κι όχι τύπος. Θέλουμε ποιοτικό χρόνο στο σχολείο. Δεν μπορεί στο γυμνάσιο να διδάσκονται περισσότερες ώρες Αρχαία Ελληνικά και λιγότερες Νέα Ελληνικά. Πρέπει να δοθεί έμφαση στη λογοτεχνία και στη ζωντανή γλώσσα. Αν κάποιος δεν γνωρίζει τα αρχαία δεν σημαίνει ότι δεν ξέρει να μιλάει καλά τα νέα ελληνικά ή αντίστροφα. Να συζητήσουμε το θέμα όχι με βάση ιδεολογική αλλά παιδαγωγική». Όπως ήταν φυσικό η παραπάνω δήλωση του Νίκου Φίλη προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς χαρακτήρισε έμμεσα τα Αρχαία Ελληνικά ως “νεκρή γλώσσα”.

«Δεν έχω δει ποτέ μου δέντρο και φυτό να επιβιώνει χωρίς τις ρίζες του κι έτσι η νέα ελληνική γλώσσα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τα αρχαία», ήταν η απάντηση του νεαρού Γιώργου Μπακάλη, που προκάλεσε τον ενθουσιασμό των υπόλοιπων έφηβων βουλευτών.

Συνεχίζοντας ο Υπουργός Παιδείας επέμεινε στην «παιδαγωγική» διάσταση του θέματος, ζητώντας την ψύχραιμη αντιμετώπισή του. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι η εισαγωγή νέων γνωστικών αντικειμένων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση φέρνοντας για παράδειγμα τη σεξουαλική ενημέρωση αλλά και τα ζητήματα εθισμού όπως στα ναρκωτικά ή στα τάμπλετ.

Επαγγελματικά δικαιώματα

Τέλος, η ερώτηση της Μαρίας Φλιούρα μαθήτριας σχολείου ειδικής αγωγής, για τα επαγγελματικά δικαιώματα, έφερε σε δύσκολη θέση τον Υπουργό.

Ο Νίκος Φίλης τόνισε ότι “εκ μέρους της πολιτείας θα ήθελα να εκφράσω την αυτοκριτική ή και την ντροπή μας. Γιατί η ειδική εκπαίδευση στο σύνολό της είναι παραμελημένη». Συνεχίζοντας ο Υπουργός προανήγγειλε την ίδρυση Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου, στο οποίο θα παιδιά που θα φοιτούν θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους αποφοίτους ΕΠΑΛ. Οι τελευταίοι, με το νέο σύστημα θα μπορούν στο τέταρτο έτος να κάνουν πρακτική άσκηση λαμβάνοντας το 75% του βασικού μισθού έχοντας και κοινωνική ασφάλιση. «Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι τα σχολεία σας θέλουν περισσότερο έμπρακτο ενδιαφέρον από την πολιτεία και σας το υποσχόμαστε», κατέληξε ο Υπουργός Παιδείας.